Avocatul Poporului afirmă că autorităţile publice şi-au însuşit recomandările instituţiei în "cazul Sorina" - fetiţa luată cu forţa din casa asistentului maternal care a crescut-o şi dusă în familia care a adoptat-o, iar monitorizarea post-adopţie arată că demersul a fost favorabil copilei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă transmis, luni, de Avocatul Poporului se arată că, în urma apariţiei în presă, în luna iunie 2019, a cazului preluării spre adopţie a minorei Sorina Săcărin (Lucan înainte de adopţie), instituţia s-a sesizat din oficiu, a iniţiat o amplă anchetă, a identificat o serie de deficienţe în derularea procesului şi a emis recomandări către: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, Primăria Oraşului Baia de Aramă.

"În cadrul investigaţiilor şi demersurilor realizate pe parcursul a aproape un an de zile, Avocatul Poporului a constatat că autorităţile publice implicate şi-au însuşit Recomandările instituţiei, situaţia minorei este gestionată conform prevederilor legale în vigoare, iar documentele de monitorizare post-adopţie exprimă favorabilitatea acestui demers, recomandând continuarea lui", scrie în comunicat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, Avocatul Poporului a luat la cunoştinţă, între altele, faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) implementează un proiect prin care, până la sfârşitul anului 2023, actuala reţea de asistenţă maternală va fi extinsă cu apoximativ 4.000 de persoane, iar toţi asistenţii maternali existenţi în prezent în sistem, precum şi cei noi angajaţi prin proiect, repectiv 15.000 de asistenţi maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă. Autoritatea s-a angajat să ţină cont de recomandarea Avocatului Poporului, în elaborarea propunerii de politică publică privind îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor alternative la îngrijirea în instituţii.

"Totodată, urmare a unei alte recomandări formulate de către Avocatul Poporului, ANPDCA a dat asigurări că, printr-un alt proiect, asistenţii maternali vor beneficia de formare profesională, mai ales sub aspectul asigurării unui suport emoţional adecvat, atât pentru copilul adoptabil, cât şi pentru asistentul maternal şi, eventual familia acestuia în vederea realizării cu succes a integrării copilului în familia adoptatoare", se mai arată în document.

În vara anului trecut, Sorina, o fetiţă de opt ani din Baia de Aramă, a fost luată de autorităţi din locuinţa asistentului maternal din Mehedinţi care a crescut-o, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA.

Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea şi încearcă să o ducă la maşină, pentru a fi preluată de părinţii adoptivi.

În 21 iulie, fetiţa şi părinţii adoptivi au părăsit ţara, plecând în SUA.

Avocatul Poporului, Renate Weber, anunţa că, în urma verificărilor făcute în cazul Sorinei, s-a constatat că evaluările psihologice făcute la Direcţia pentru Protecţia Copilului au fost "un fel de copy-paste". Weber spunea că trebuie să existe un mecanism care să verifice dacă copiilor adoptaţi le este bine în noua familie.

"Cred că o concluzie pe care putem să o tragem se referă la felul în care evaluările psihologice pe care trebuie să le facă acestor copii, evaluări care sunt cuprinse în fişa lor la aceste Direcţii pentru Protecţia Copilului sunt serioase sau sunt de formă. Pentru că ceea ce am constatat noi a fost într-adevăr că ele sunt în mai multe cazuri, nu numai în cest caz, sunt un fel de copy-paste dintr-un an în altul, nu sunt lucruri făcute aşa cum ar trebui şi în sensul acesta am trimis unele recomandări", spunea Renate Weber.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.