Asociaţia Oraşelor din România a transmis, miercuri, că 43 de oraşe mici sunt în imposibilitatea de a închide anul bugetar 2019, iar primarii cer soluţii pentru această problemă. De asemenea, primarii cer un calendar cât mai rapid de aprobare a Legii bugetului pentru 2020, care să includă asigurarea finanţării serviciilor publice care funcţionează în aproape toate unităţile din mediul urban – licee, spitale, creşe, servicii de evidenţă informatizată a persoanei, case de cultură, centre permanente pentru persoane în vârstă şi alte servicii sociale.
Asociaţia Oraşelor din România a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care precizează că reprezentanţii organizaţiei au fost invitaţi la Palatul Victoria pentru o întrevedere cu prim-ministrul României Ludovic Orban.
La întâlnire a luat parte şi ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, Ion Ştefan, precum şi Şeful Cancelariei Ionel Dancă. Din delegaţia AOR au făcut parte Mădălin Ady Teodosescu, preşedinte AOR şi primar al oraşului Balş, Ionel Chiriţă, preşedinte executiv, vicepreşedinţi şi alţi primarii din conducerea asociaţiei.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
”Printre temele de discuţie abordate de delegaţia primarilor Asociaţiei Oraşelor s-au numărat: imposibilitatea de închidere a anului bugetar 2019 pentru 43 de oraşe mici, necesitatea asigurării resurselor financiare pentru plata lucrărilor executate prin programele cu finanţare prin MDRAP (PNDL, CNI, ANL şi altele) şi remedierea dificultăţilor în faţa cărora au fost puse oraşele în ultimii ani”, a transmis sociaţia.
Pentru anii viitori, AOR a solicitat un “Program Naţional de Dezvoltare Zonală”, care să sprijine o dezvoltare spaţială armonioasă a reţelei de localităţi – comune, oraşe şi municipii – bazată pe principiul intercomunalităţii, prin realizarea unor centre de dezvoltare zonală, distribuite echilibrat pe teritoriul fiecărui judeţ şi la nivel naţional.
De asemenea, primarii au cerut: modificarea legii finanţelor publice locale, prin includerea începând cu anul 2020 a alocării sumei de 1.300 lei/locuitor/an şi pentru oraşe şi municipii care nu sunt reşedinţă de judeţ, dar nu mai puţin de 6 milioane lei/an/oraş şi de 20 milioane lei/an/municipiu care nu este reşedinţă de judeţ, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, cu alocare integrală de sume de la bugetul de stat, suplimentar, bugetului minim de funcţionare, asigurarea cotelor de cofinanţare pentru facilitarea accesării fondurilor europene nerambursabile, în situaţiile în care autorităţile publice locale nu au această posibilitate şi alte măsuri care să susţină adoptarea unor măsuri concrete pentru realizarea unei reforme administrativ-teritoriale care să poată consolida capacitatea administrativă a unităţilor administrativ-teritoriale.
De asemenea, Asociaţia Oraşelor a susţinut necesitatea stabilirii cât mai rapide a unui calendar concret de aprobare a Legii Bugetului pe anul 2020, în care să fie inclusă şi asigurarea finanţării serviciilor publice care funcţionează în aproape toate unităţile din mediul urban, care deservesc, pe lângă locuitorii acestor UAT-uri şi pe cei din comunele învecinate (licee; spitale; creşe; servicii de evidenţă informatizată a persoanei; case de cultură; centre permanente pentru persoane în varstă şi alte servicii sociale; poliţie locală; gropi ecologice sau staţii de transfer ş.a.).
Primul ministru al Romaniei Ludovic Orban a promis că va ţine cont de toate problemele AOR, în măsura posibilităţilor financiare şi că va menţine relaţia strânsă cu membrii asociaţiei.
”Noi avem 25 de oraşe, care, şi după rectificare, au un buget minim de funcţionare de sub 1.000 de lei de locuitor şi avem promisiunea fermă a primului ministru că, în cadrul celei de-a doua rectificări, niciunul dintre cele 25 nu va fi sub suma de 1.000 de lei de locuitor. În afară de asta, pregătim o discuţie cu ministrul de Finanţe pentru bugetul anului viitor şi aici avem asigurat că se va avea în vedere faptul că oraşele, municipiile reşedinţă de judeţ, municipiile în general, dar şi unele comune, au servicii cu care deservesc şi localităţile din jur”, a declarat Mădălin Ady Teodosescu, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, la finalul discuţiilor.
“A fost o discuţie aplicată, în care dorinţele noastre au fost puse în practică, în sensul că oraşele care nu reuşit să aibă bani până la sfârşitul anului îi vor primi. Promisiunile pentru anul viitor sunt destul de bune, în sensul că în noul exerciţiu financiar cotele pe care le-am cerut vor fi puse în aplicare”, a spus Ionel Chiriţă, preşedinte executiv AOR.
Asociaţia Oraşelor din România a subliniat, în dialogul cu prim-ministrul Ludovic Orban, că este hotărâtă să fie în continuare partener activ în realizarea de proiecte de acte normative, în beneficiul colectivităţilor locale, ştiut fiind faptul că dispunem de o expertiză şi de profesionişti locali care trebuie să fie luaţi în seamă şi folosiţi de Guvern pentru experienţa lor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.