Un reprezentant al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a oferit mai multe detalii despre ambarcaţiunea suspectă găsită în Marea Neagră şi detonată, vineri, la Capu Midia. El a precizat că aceasta era răsturnată în Marea Neagră, avea forma şi culoarea unei ambarcaţiuni civile, care era portocalie. El a precizat că nu existau elemente că ar fi o barcă fără pilot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Tiberiu Lazăr, ofiţer maritim punte în cadrul ARSVOM, a declarat jurnaliştilor, sâmbătă, cum a decurs misiunea de miercuri după amiază. 
“În cursul zilei de 3 aprilie, ARSVOM Constanţa a fost alertată de către Centrul Maritim de Coordonare cu privire la existenţa unei ambarcaţiuni răsturnate în zona Tuzla. S-a intervenit cu nava SAR Artemis, aparţinând agenţiei, pentru efectuarea de operaţiuni specifice de căutare şi salvare în zona indicată. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
A fost identificată această ambarcaţiune răsturnată, fără persoane în apropiere.  Ambarcaţiunea a fost remorcată către Portul Constanţa, deoarece reprezenta un pericol real pentru siguranţa navigaţiei în zonă. Orice obiect plutitor pe mare este un pericol pentru traficul naval”, a afirmat Tiberiu Lazăr.
Întrebat dacă angajaţii ARSVOM au observat la bordul ambarcaţiunii sisteme de monitorizare sau dacă li s-a părut ceva suspect, reprezentantul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a răspuns: 
“Nu, ambarcaţiunea avea o formă şi caracteristici specifice unei ambarcaţiuni civile, de culoare portocalie”.
El a precizat că barca respectivă a stat în port din 3 aprilie până pe 4 aprilie. 
“Colegii mei care au ajuns, în colaborare cu Garda de Coastă, au remorcat această ambarcaţiune către Portul Constanţa.  A stat aici din data de 3 aprilie până pe data de 4 aprilie când a fost remorcată din port. A fost dusă tot de ARSVOM prin nava Sar Artemis, în colaborare cu Garda de Coastă şi ANR”, a declarat Tiberiu Lazăr.
El a fost întrebat dacă celor de la ARSVOM li s-a spus dacă barca ar avea o încărcătură explozivă şi dacă ar reprezenta un pericol dacă ar rămâne în port. 
“Nu vă pot da această informaţie, ancheta a fost desfăşurată de către alte autorităţi”, a mai precizat reprezentantul ARSVOM. 
El a mai fost întrebat dacă la prima vedere s-ar fi aşteptat să fie dispozitive explozive pe această barcă. 
“Nu, la prima vedere nu s-a considerat că există dispozitive explozive, deoarece această şalupă avea forma unei ambarcaţiuni civile”, a răspuns Tiberiu Lazăr, care a adăugat că nu ştie a cui era această ambarcaţiune.
Întrebat dacă reprezentanţii ARSVOM şi-au dat seama că este vorba de o ambarcaţiune fără pilot, Tiberiu Lazăr a răspuns: “Nu existau aceste elemente. Ambarcaţiunea era răsturnată, prezenta forma, culoarea distinctă unei ambarcaţiuni civile, culoarea portocalie”.
Tiberiu Lazăr a mai afirmat că dana 78 a portului Constanţa a fost evacuată în momentul în care autorităţile au venit să facă ancheta în legătură cu această barcă.
MApN a transmis, vineri, că nava de căutare-salvare Artemis a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a transportat, joi seară, în zona de siguranţă a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, o ambarcaţiune recuperată din apele teritoriale româneşti.
”Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a pus în aplicare procedurile operaţionale specifice de cercetare a ambarcaţiunii. Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcaţiune răsturnată la aproximativ 20 Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot”, a arătat MApN.
La rândul său, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a arătat că a fost alertată de către Centrul Maritim de Coordonare (MRCC) cu privire la o ambarcaţiune răsturnată, în zona travers Tuzla.
”Nava SAR ARTEMIS, din cadrul ARSVOM, a fost solicitată să intervină pentru a efectua operaţiuni de căutare şi salvare, dar în urma căutărilor nu a fost găsită nicio persoană, singurul obiect identificat, în perimetrul de căutare, a fost barca răsturnată. Fiind considerată un pericol pentru siguranţa navigaţiei, ambarcaţiunea a fost remorcată de către nava Sar Artemis-ARSVOM şi adusă în port, pentru a se face investigaţii. În acest moment este o anchetă în curs de desfăşurare şi se fac cercetări de către organele abilitate. În ce priveşte activitatea ARSVOM, misiunea a fost îndeplinită cu succes, conform procedurilor pentru intervenţii de căutare şi salvare, sub coordonarea şi la indicaţiile Centrului Maritim de Coordonare”, a transmis Agenţia.
Vineri, 5 aprilie, la ora 18.24, în Poligonul de trageri antiaeriene Capu Midia, judeţul Constanţa a avut loc o detonare controlată executată de specialişti ai Serviciului Român de Informaţii şi ai Ministerului Apărării Naţionale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.