Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat că 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon vor fi montate în casele românilor în următoarele luni, iar ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că această campanie este un bun pas înainte, dar a precizat că nu va fi singurul, iar prevenţia înseamnă pe lângă informarea cetăţenilor şi mai multă exigenţă din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Raed Arafat a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că în cadrul Săptămânii Protecţiei Civile care debutează luni, vor avea loc mai multe activităţi, prirnte care cursuri de prim-ajutor, ziua porţile deschise la inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă, dar se va desfăşura şi campania “Detector pentru viaţă” 
“Rostul campaniei este să instalăm 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon, cu sprijinul E.ON şi Delgaz Grid, care ne-au asigurat aceste detectoare. Detectoarele au o garanţie de zece ani. Nu avem cum să acoperim nevoile. Noi am stabilit nişte criterii şi sunt următoarele judeţe: Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, pe baza unor date statistice pe care le-am obţinut de la IGSU. În fiecare judeţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu autorităţile publice locale vor alege în 10 şi 15 localităţi. În cele 10 – 15 localităţi urmează ulterior să se discute cu cetăţenii şi cetăţenii doritori, nu este obligatoriu, să se instaleze la ei astfel de detectoare, pot obţine un detector de fum şi eventual de monoxid de carbon, aici depinde de evaluarea nevoilor”, a explicat Arafat.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a menţionat că ţinta acestei campanii sunt casele mai vechi, dar şi cele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau mulţi copii. 
“Ţinta noastră sunt casele mai vechi, nu putem în casele de o singură cameră, de exemplu, că o să sune tot timpul chiar şi în mod fals, dar casele mai vechi, casele în care sunt bătrâni, în care sunt persoane cu dizabilităţi, în care sunt mulţi copii, asta este ţinta noastră. Dar ţinta noastră din spatele acestei campanii este puterea exemplului şi încurajarea oamenilor să îşi achiziţioneze astfel de detectoare care nu sunt scumpe deloc, este câteva euro un detector, depinde calitate, de caracteristici, dar să achiziţioneze aceste detectoare şi să şi le monteze în casele lor”, a mai afirmat şeful DSU.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, prezent la conferinţa de presă, a declarat că această campanie va salva vieţi. 
“Particip cu convingerea că această campanie va salva vieţi. De regulă, când vorbim de intervenţii în situaţii de urgenţă, de exemplu, incendii sau dezastre, dar astăzi ne concentrăm pe incendii, care pot fi la rândul lor cauzate de alte dezastre, inclusiv naturale, ne imaginăm pompierii care intervin cu utilajele lor, cu instalaţiile lor, cu mijloacele lor, dar şi cu eroism şi nu de puţine ori cu sacrificiu pentru protejarea cetăţenilor, pentru salvarea vieţii lor. Este firesc să ne imaginăm astfel de contexte pentru că aşa se întâmplă în realitate. Dar eu propun să ne imaginăm astăzi şi un altfel de context. Să plecăm de la două cifre. Să ne imaginăm o cifră a acţiunilor de prevenţie şi apoi altă cifră a evenimentelor. Cu cât această cifră a acţiunilor de prevenţie creşte, cu atât cifra evenimentelor scade. Dacă cifra evenimentelor scade în mod corespunzător scade şi numărul de intervenţii. Dacă numărul de intervenţii scade, scad şi riscurile, scad costurile, dar în acelaşi cresc şansele cetăţenilor de a fi feriţi de evenimente care le pun viaţa în pericol. Este o corelaţie atât de simplă între acţiunea de prevenţie şi salvarea vieţilor”, a declarat Predoiu.
El a precizat că ţările europene sunt mai avansate pe prevenţie faţă de România. 
“Am avut ocazia să discut recent cu colegi din alte ţări europene. Şi ce am constatat este că dacă în materie de dotări şi de organizare, de sistem de integrare, ei sunt doi, trei paşi în urma noastră, în schimb de materie prevenţie şi de educaţie civică cu privire la intervenţia spontană, pe loc, în situaţii de urgenţă a celor din jurul cetăţeanului aflat în nevoie până când vin salvatorii profesionişti, suntem noi în urmă. De regulă, avem o mentalitate de tip contractualist, e treaba altuia, de aia e plătit, să vină să intervină. În alte ţări sisteme de organizare pe bază de voluntariat, de pregătire civică, de intervenţie la primele măsuri se fac sistematic şi cetăţenii participă în mod voluntar la acestea”, a explicat ministrul Afacerilor Interne. 
Predoiu consideră că aceasta campanie reprezintă un pas înainte, dar nu trebuie să fie singurul. 
“Cred că această campanie care începe astăzi pentru montarea efectivă a 10.000 de detectoare de fum este un bun pas înainte, dar nu va fi singurul. Prevenţia înseamnă în acelaşi timp şi pe lângă informarea, conştientizare, aplicare a unor cunoştinţe practice de către cetăţeni înseamnă şi mai multă exigenţă din partea noastră a IGSU, prin inspectoratele judeţene în efectuarea misiunilor de evaluare şi de control. Am cerut mai multă exigenţă în acest domeniu tocmai pentru uşura sarcina pe bază de intervenţie. Am cerut integritate fără excepţie în acest domeniu al prevenţiei, respectiv secţiunea evaluare şi control din partea autorităţilor. Aici nu poate încăpea o logică care funcţionează pe la noi în multe domenii – merge şi aşa, vedem data viitoare – nu merge aşa aici pentru că vorbim de vieţi. Orice delăsare, orice indulgenţă, orice neglijenţă se poate traduce în vieţi”, a mai transmis Cătălin Predoiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.