Aproximativ o mie de pădurari şi angajaţi din domeniul silvic au protestat, miercuri, în faţa Palatului Victoria şi i-au cerut premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer, şi a secretarului de stat Erika Stanciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pădurarii s-au strâns începând de la ora 11.00, în scuarul central din Piaţa Victoriei. aproximativ o mie de oameni veniţi la protest cerând schimbarea modului de gestionare de către autorităţi a situaţiei pădurilor din România.

"Am solicitat astăzi, prin mitingul organizat în Piaţa Victoriei, domnului prim-ministru să demită ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi să demită secretarul de stat care răspunde de păduri, având în vedere situaţia dezastruoasă a pădurilor din România, pentru că nu au luat nicio măsură de redresare a acestei situaţii. Sunt neadministrate 600.000 de hectare de păduri pentru că Guvernul, prin ministerul de resort, nu s-a îngrijit să dea acele subvenţii proprietarilor de păduri pentru administrare. Neadminisrarea pădurilor a însemnat, până la urmă, distrugerea a 400.000 de hectare din cele 600.000 care au fost tăiate de grupurile de interese”, a declarat Marian Stanciu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.

Protestatarii au avut afişe şi bannere pe care era scris: “Modificaţi de urgenţă HG 934/2015”, “De ce poporul român trebuie să suporte prejudiciul de 36.000.000.000 euro creat de grupurile de interese care au tăiat ilegal 400.000 ha păduri particulare?”, “Stopaţi campania de denigrare a personalului silvic, susţinută de politicieni - instrumente ale grupurilor de interese!”, “Atac la siguranţa naţională a României: 600.000 ha păduri particulare nepăzite şi neadministrate, fiind expuse distrugerii pentru că nu se acordă proprietarilor subvenţiile pentru administrarea pădurilor conform Legii 46/2008 - Codul silvic, 400.000 ha păduri particulare distruse, pentru că nu se acordă proprietarilor subvenţiile pentru administrarea pădurilor, 3.100.000 ha păduri de stat în pericol de a fi distruse prin aplicarea HG 924/2015”.

Ei susţin că, prin acest act normativ nu sunt create condiţiile pentru continuarea activităţilor de exploatare a pădurilor şi de prelucrare primară a lemnului în cadrul Romsilva, iar cei 7.000 de salariaţi ai regiei aferenţi acestor activităţi îşi vor pierde locurile de muncă.

Protestatarii au avut o acţiune de pichetare a Guvernului şi pe 23 martie, când aproximativ 100 de oameni au ieşit în stradă cu aceleaşi revendicări. 

Din Federaţia pentru Apărarea Pădurilor fac parte membri ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, ai Societăţii Inginerilor Silvici ”Progresul Silvic”, Confederaţiei Consilva, Federaţiei Silva, Asociaţiei Constructorilor Forestieri din România, Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din România, Asociaţiei Pensionarilor Silvici din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.