Aproximativ 24.200 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi mobilizaţi, zilnic, la sfârşitul acestei săptămâni, când credincioşii catolici sărbătoresc Paştele, iar cei ortodocşi Floriile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, în contextul Paştelui catolic şi al Floriilor ortoxe, efectivele ministerului îşi vor intensifica eforturile pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor şi pentru asigurarea intervenţiei adecvate în situaţii de urgenţă. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”În acest sfârşit de săptămână, zilnic, vor fi mobilizaţi în medie zilnică, aproximativ 24.200 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi de la alte structuri. Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus echipajelor de ordine publică să fie prezente în stradă la vedere, în uniformă, pentru descurajarea comiterii de fapte ilegale. Efectivele MAI vor acorda o atenţie crescută locurilor aglomerate şi cu risc de producere a unor incidente, precum staţiunile turistice, zonele de agrement şi spaţiile de desfăşurare a evenimentelor publice de amploare – târguri, concerte, manifestări religioase”, a declarat Dajbog.
 
Efectivele de ordine publică şi de intervenţie în situaţii de urgenţă vor avea în atenţie cele 538 de lăcaşuri de cult unde vor fi organizate manifestări religioase semnificative. Cele mai importante, din punctul de vedere al numărului de participanţi, se vor desfăşura în municipiul Bucureşti, cu o participare de peste 10.000 de credincioşi, respectiv în municipiul Timişoara - cu 5.000 de persoane. 
 
Totodată, echipajele MAI vor fi prezente pe traseele de desfăşurare a procesiunilor religioase pentru a preveni apariţia unor incidente favorizate de aglomeraţie, dar şi pentru a interveni rapid în sprijinul cetăţenilor atunci când este nevoie. Poliţiştii rutieri vor fi în teren pentru restricţionarea traficului, astfel încât pelerinajele să se desfăşoare fără riscuri pentru participanţi, precum şi pentru a acorda sprijin conducătorilor auto, inclusiv prin indicarea rutelor ocolitoare. 
 
”În total, în acest sfârşit de săptămână la nivel naţional, vor fi mobilizaţi aproximativ 1.400 de poliţişti rutieri. Principala lor misiune este asigurarea unui trafic fluent şi în siguranţă. Echipajele rutiere vor fi suplimentate pe arterele aglomerate sau cu risc de producere a unor accidente grave. În scop preventiv, poliţiştii vor acţiona cu 370 de aparate radar, dar şi cu dispozitive care semnalează consumul de alcool şi de substanţe interzise la volan. Având în vedere efectele fenomenelor meteo din ultimele zile, precum şi faptul că, în continuare, în anumite părţi ale ţării ne aşteptăm la vreme severă, recomandăm cetăţenilor să fie prudenţi atunci când decid să plece la drum şi să se asigure că nu sunt probleme pe traseu. Structurile MAI rămân mobilizate pentru a acorda sprijin cetăţenilor care întâmpină probleme din cauza vremii nefavorabile, fiind pregătiţi, la acest moment, aproximativ 4.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi”, a menţionat Dajbog.
 
Reprezentantul MAI a adăugat că turiştilor care vor petrece aceste zile la munte li se recomandă prudenţă crescută şi să evite traseele periculoase, mai ales dacă există risc de producere a unor avalanşe. Pentru siguranţa turiştilor, vor fi mobilizaţi, zilnic, 160 de jandarmi montani.
 
Monica Dajboj a menţionat că, ţinând cont de faptul că în astfel de perioade se aşteaptă intensificarea traficului prin punctele de trecere a frontierei, vor fi luate măsuri pentru reducerea timpilor de aşteptare, concomitent cu efectuarea unui control adecvat al persoanelor şi al mijloacelor de transport. 
 
”Înainte de a încheia, permiteţi-mi să urez, în numele conducerii MAI, La mulţi ani, celor aproximativ 1.800.000 de români care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Floriilor”, a conchis ea.
 
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, peste 5.000 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie în acest sfârşit de săptămână.
 
”În perioada următoare, echipajele de pompieri care încadrează aproape 3.800 de mijloace tehnice sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 500 echipaje SMURD, dintre care 322 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 40 de unităţi de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament nou-născuţi), 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum şi 120 autospeciale pentru descarcerare”, a arătat sursa citată.
 
De asemenea, pompierii vor face verificări preventive la lăcaşurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanţi, precum şi la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor, dar şi la unităţi turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice, pentru a urmări aspecte privind dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori.
 
Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor, pompierii recomandă preoţilor şi enoriaşilor să urmeze câteva reguli: 
- lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;
- evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
- parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.
 
În locuinţă, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice (exemplu: într-o farfurie cu puţină apă). Lumânările sau candelele aprinse nu trebuie lăsate nesupravegheate şi nu se doarme cu lumânările aprinse. De asemenea, lumânările aprinse sau alte surse de foc nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.
 
”Totodată, având în vedere situaţia hidrometeorologică înregistrată în mai multe judeţe din estul şi nord-estul ţării, unde viscolul şi ninsorile au produs efecte însemnate (sute de oameni au rămas blocaţi în autoturismele derapate sau blocate pe drumurile înzăpezite), în contextul în care avertizările meteorologice se vor prelungi, facem apel la cetăţeni să ţină cont de recomandările noastre: evitaţi să porniţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate; urmăriţi buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor; în situaţia manifestării vântului puternic, rămâneţi în spaţii închise care vă asigură protecţia şi evitaţi deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi”, au mai transmis reprezentanţii IGSU.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.