Unda de poluare de pe râul Arieş, în judeţul Alba, este ”în diminuare spre dispariţie”, arată reprezentanţii Apele Române, care precizează că, ”drept urmare, calitatea cursurilor de apă a revenit la valorile normale caracteristice sectoarelor de râu menţionate, pentru indicatorii monitorizaţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Administraţia Naţională ”Apele Române” arată, într-un comunicat de presă, că, joi, o comisie de specialişti formată din experţi ai instituţiei, ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, Administraţiei Bazinale de Apă  Mureş, experţi din mediul academic, prefectul judeţului Alba, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale au mers în zonele afectate de poluare.

”În urma monitorizării cursurilor de apă din Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş, respectiv pârâul Valea  Şesei, râul Arieş şi râul Mureş - aval confluenţă cu râul Arieş, s-a constatat că unda de poluare este în diminuare spre dispariţie. Drept urmare, calitatea cursurilor de apă a revenit la valorile normale caracteristice sectoarelor de râu menţionate, pentru indicatorii monitorizaţi”, se precizează în comunicatul citat.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Reprezentanţii ”Apele Române” au menţionat că, până în prezent, nu a fost identificat fenomenul de  mortalitate piscicolă.

”Rezultatele analizelor pentru indicatorii metale reliefează faptul că încadrarea cursurilor de apă Arieş şi Mureş, se încadrează în limitele corespunzătoare stării bune a corpurilor de apă”, se mai arată în comunicatul citat.

Luni, râul Arieş a fost poluat în urma unui incident produs la compania minieră Cupru Min Abrud, unde o sondă inversă de la iazul de decantare a cedat, iar sterilul s-a revărsat în apele râului. Totodată, autorităţile din Alba au transmis, marţi, o avertizare populaţiei să nu folosească apa râului Arieş.

Prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat, marţi, că Garda de Mediu a primit peste 70 de sesizări şi reclamaţii privind poluarea cu steril de pe râul Arieş.

Compania de stat Cupru Min a precizat, miercuri, că în planul de investiţii pentru acest an avea prevăzută construcţia unei staţii de recuperare a apelor din iazul Valea Şesei şi că a început proiectarea unei staţii moderne de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor din haldele de steril, însă caută soluţii pentru finanţarea proiectului, în valoare de 19 milioane euro.

Iazul de decantare de la Valea Şesii, care aparţine companiei miniere de stat Cupru Min Abrud, are o suprafaţă de aproximativ 130 de hectare. În iaz au fost deversate în timp cantităţi importante de steril rezultate în urma exploatării cuprului de la Roşia Poieni, areal minier în care activează compania Cupru Min.

Potrivit unei analize recente a Ministerului Mediului, iazul de decantare reprezintă o problemă de mediu ce necesită investiţii de protejare şi ecologizare în valoare de minimum 15 milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.