Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) afirmă că susţine parcursul euroatlantic al României în baza valorilor esenţiale ale unei democraţii funcţionale. ”Cu toate că rezultatele alegerilor prezidenţiale au evidenţiat nemulţumirea poporului faţă de modul în care România a fost condusă, radicalizarea, populismul, ideologiile extremiste, renunţarea la valorile europene sau ameninţarea drepturilor fundamentale ale omului nu reprezintă soluţii reale”, transmit reprezentanţii studenţilor. Aceştia le cer partidelor să nu ignore semnalul de alarmă, să prioritizeze dezideratele cetăţenilor şi să promoveze lideri competenţi.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată, joi, într-un comunicat de presă, că, în calitate de reprezentant legitim al tuturor studenţilor din România, condamnă orice acţiune care atentează la valorile democratice ale statului român, semnalând importanţa majoră de a păstra stabilitatea acestora şi direcţia de ţară europeană şi exprimându-şi îngrijorarea cu privire la ameninţarea adusă asupra statului de drept, cercetării ştiinţifice şi activităţii academice şi asupra respectării libertăţilor fundamentale şi a drepturilor cetăţeneşti de către mişcările radicale prezente în spaţiul public.
”Considerăm că orice intenţie de abatere de la parcursul euroatlantic, pe care România a încercat să-l consolideze în ultimele două decenii din postura de membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi al Uniunii Europene, reprezintă un avertisment la adresa siguranţei şi libertăţilor poporului”, scrie în comunicat.
Reprezentanţii studenţilor îşi exprimă ”neliniştea” privind momente esenţiale pentru viitorul dezvoltării României ca stat european, din cauza existenţei unor mişcări ce promovează ideologii de ordin extremist, care pun sub semnul întrebării menţinerea României pe traiectoria euroatlantică, ameninţând însăşi natura democratică a statului.
”Cu toate că rezultatele alegerilor prezidenţiale din primul tur au evidenţiat nemulţumirea poporului faţă de modul în care România a fost condusă de-a lungul anilor, aceasta fiind exprimată în mod complet justificat prin exercitarea dreptului de vot, accentuăm faptul că radicalizarea, populismul, ideologiile extremiste, renunţarea la valorile europene sau ameninţarea drepturilor fundamentale ale omului nu reprezintă soluţii reale pentru asigurarea dezvoltării statului român”, afirmă ANOSR.
Potrivit sursei citate, ”peisajul politic în care se află societatea românească la momentul actual reprezintă un semnal de alarmă ce nu poate fi ignorat de către partide”.
Astfel, reprezentanţii studenţilor le solicită partidelor să prioritizeze dezideratele cetăţenilor, să se angajeze la acţiuni concrete care să nu fie asumate doar la nivel declarativ, să-şi revizuiască agenda politică şi de guvernare şi să susţină lideri competenţi ai partidului, astfel încât cetăţenii să simtă că sunt reprezentaţi de factori de decizie care le înţeleg problemele cu adevărat şi caută soluţii în consecinţă.
”Este necesară conştientizarea clasei politice cu privire la faptul că, dacă aceste carenţe nu vor fi tratate cu maximă seriozitate, pericolul extinderii curentelor extremiste va continua să planeze asupra democraţiei româneşti. Responsabilitatea cetăţenilor de a rămâne uniţi şi de a se informa corect este vitală în acest moment critic, astfel că subliniem importanţa punerii sub semnul întrebării şi verificării veridicităţii oricărei informaţii, în aşa fel încât votul exprimat în zilele de 1 şi 8 decembrie 2024 să fie lipsit de orice formă de dezinformare”, adaugă ANOSR.
De asemenea, aceasta condamnă ”orice declaraţie realizată în spaţiul public care pune la îndoială rezultatele cercetării ştiinţifice sau promovează ignoranţă faţă de acestea, fapt pentru care îndemnăm toate instituţiile de învăţământ superior să se poziţioneze împotriva oricăror acţiuni de acest tip, menite să să pericliteze credibilitatea mediului universitar”.
”ANOSR susţine parcursul euroatlantic al României în baza valorilor esenţiale ale unei democraţii funcţionale, precum libertatea, egalitatea, şi respectarea demnităţii umane, a drepturilor omului şi inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor şi este împotriva oricărei tentative de deviere de la acestea”, mai scrie în comunicat.
ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 31 de universităţi, atingând un număr de 125 organizaţii membre, care luptă împreună pentru menţinerea în funcţiune a mecanismului mişcării studenţeşti.
La nivel naţional, ANOSR este parte a Alianţei pentru o Românie Curată şi membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federaţia este reprezentantul legitim al studenţilor din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene a Studenţilor (ESU - European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.