Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Andrei Baciu afirmă că persoanele vaccinate în centrele pentru personalul Ministerului Apărării sunt eligibile pentru etapa a doua. "Vorbim fie de veterani de război, oameni de peste 65 de ani, vorbim fie de, sigur, familii ale personalului din MApN, însă membri ai familiei care au boli cronice, nu unii care nu îndeplinesc criterii de eligibilitate pentru etapa a doua", explică el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Andrei Baciu a declarat, referitor la controversele privind publicarea datelor referitoare la vaccinare, că "toată lumea este de acord cu acest principiu al transparenţei în campania de vaccinare".

"Există o comunicare extraordinar de extinsă, se răspunde aproape în timp real la toate solicitările venite de la presă, deci aici cred că lucrurile au fost extrem de transparente, este ceea ce ne-am dorit şi ceea ce vom continua să facem. (...) Sigur, au fost mici chestiuni tehnice care poate au fost eventual privite dintr-un punct sau altul. Esenţa, şi definitoriu pentru tot ceea ce se întâmplă, este faptul că toate lucrurile se desfăşoară de o manieră transparentă 100%, după cum poate oricine să vadă", a susţinut Andrei Baciu, la B1 Tv.

Referitor la persoanele vaccinate fără programare, el a explicat despre ce categorii de persoane este vorba.

"Într-adevăr, sunt anumite categorii de persoane din etapa a doua, nu din altă etapă, nu din etapa a treia, pentru care nu se face programare. Să vă dau un exemplu: nu se face programare pentru persoanele din centrele de bătrâni, persoanele vârstnice, pentru că respectivele persoane evident nu se programează într-un centru de vaccinare, ci în momentul în care există o echipă mobilă, există o evidenţă a acelor persoane, se iau suficiente doze şi echipa mobilă se deplasează la centrul respectiv, unde se vaccinează acele persoane  (...), la fel, persoanele imobilizate, care nu se pot deplasa, pentru care - atât pentru acele persoane, cât şi pentru aparţinători, cum este normal - se deplasează echipe mobile acasă şi procesul de vaccinare se desfăşoară acasă. Nu este niciun motiv pentru care acele persoane să se programeze într-un centru de vaccinare. Persoanele cu dializă, spre exemplu, (...) se vaccinează la un centru de vaccinare fără programare”, a declarat Baciu.

Întrebat ce a stat la baza deciziei ca familiile angajaţilor MApN să fie vaccinate cu prioritate, el a afirmat: "În primul rând, pentru personalul MApN şi pentru sistemul de sănătate al MApN... practic, rolul acestui sistem este de a acorda asistenţă medicală şi familiilor celor care fac parte din MApN. Însă vaccinarea nu are nicio legătură şi nu se pune nimeni în faţă, toţi cei care s-au vaccinat în aceste centre au avut la bază două elemente importante. În primul rând, toate centrele de vaccinare pentru MApN şi MAI au la bază un ordin comun între Ministerul Sănătăţii şi ministerele respective şi, practic, se înfiinţează aceste centre de vaccinare pentru ministerele care au deja o reţea sanitară proprie, având acest avantaj al infrastructurii deja existente. Practic, decizia a fost că nu trebuie să construieşti un centru de vaccinare, zeci, sute de centre de vaccinare noi, ci aceste locaţii deja există (...). Pe de altă parte, cumva se poate înţelege că aici au fost vaccinate persoane care nu ar fi trebuit să fie vaccinate. Din datele pe care le avem, pentru MApN, avem în jur de 31.000 de persoane care sunt vaccinate, toate eligibile pentru etapa a doua. Vorbim fie de veterani de război, oameni de peste 65 de ani, vorbim fie de, sigur, familii ale personalului din MApN, însă membri ai familiei care au boli cronice, nu unii care nu îndeplinesc criterii de eligibilitate pentru etapa a doua".

El i-a menţionat şi pe cei care pleacă în misiuni în teatre de război şi pentru care "atâta lucru am putea să facem, să le oferim o protecţie pentru SARS-COV-2".

"La fel, pentru MAI, au reţea sanitară proprie, au spitale şi unităţi medicale, au avize, au personal medical. (...) La MAI,la fel, s-au vaccinat în aceste două luni 26.000 de oameni. Adică nu vorbim de oameni care, în primul rând, nu făceau parte din etapa a doua şi nu vorbim de o prioritizare în interiorul etapei a doua, Vorbim de cifre şi chestiuni absolut rezonabile din punctul meu de vedere”, a susţinut el.

Publicarea datelor referitoare la pandemie şi la campania de vaccinare de către Ministerul Sănătăţii a provocat critici vehemente la adresa ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, fiind invocat inclusiv caracterul secret al unora dintre date. Ministrul a invocat nevoia de transparenţă, iar premierul a dispus verificări.

Recorder a anunţat miercuri că a obţinut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie.

Datele arată că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia naţională de vaccinare. iar peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populaţia generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani şi chiar înaintea unor cadre medicale.

”Cele mai flagrante situaţii sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balş“ şi la Centrul Militar Casa Armatei din Focşani. La „Balş“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile şi în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care aşteptau vaccinul. La Casa Armatei din Focşani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparţine centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare”, relatează Recorder.

Altă situaţie care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din Bucureşti. Pe 31 decembrie 2020, aici s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esenţiali), deşi la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale. Cei 13 vaccinaţi au fost înregistraţi în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituţiilor din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică, securitate naţională”. Spitalul „Agrippa Ionescu” aparţine Serviciului Român de Informaţii.

"Fără a fi un fenomen de proporţii, vaccinarea peste rând a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare şi s-a practicat inclusiv în centrele speciale ale instituţiilor de forţă care ar fi trebuit să vegheze la respectarea strictă a regulilor impuse de strategia naţională de vaccinare”, menţionează sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.