Comercianţii de jucării au fost amendaţi de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu peste un milion de lei, în urma unei ample verificări la nivel naţional a modului în care sunt respectate prevederile privind siguranţa jucăriilor. Printre neregulile descoperite au fost comercializarea unor jucării care au facut obiectul notificărilor RAPEX, nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor, practici incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
ANPC a desfăşurat, în 27 şi 28 mai, o amplă campanie de verificări, în întreaga ţară, referitoare la modul în care sunt respectate prevederile legale privind siguranţa jucăriilor.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astfel, au fost verificaţi 472 de operatori economici, iar la 336 din ei, reprezentând 71,2% din totalul celor controlaţi, s-au găsit abateri de la normele în vigoare.
 
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 379 de sancţiuni, din care 177 de avertismente şi 202 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.089.400 de lei.
 
De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare, pentru jucării în valoare de 253.367 lei lei şi oprirea definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 325.061 lei.
 
ANPC a precizat că cele mai întâlnite abateri constatate au fost: lipsa menţionării pe etichetă a numelui, denumirii comerciale înregistrate sau mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi adresa la care aceştia pot fi contactaţi; lipsa menţionării numărului unic de înregistrare pe jucărie, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare; lipsa aplicării în mod vizibil, lizibil şi de neşters a marcajului de conformitate CE; nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă şi lipsa avertismentelor generale (sau lipsa traducerii acestora în limba română).
 
De asemenea, au fost găsit la vânzare jucării care au făcut obiectul notificărilor RAPEX şi s-a constatat nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor; practici incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii; lipsa afişării preturilor şi/sau afişarea într-o formă echivocă; neafişarea orarului de funcţionare şi a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului; lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare.
 
Comisarii ANPC îi sfătuiesc pe consumatori să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie; să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată; să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească; să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia pot să se înece cu părţile mici; trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: "Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”; fraza ”Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere /pictograma  care vizează copiii între 0 şi 3 ani; ele (fraza şi simbolul) nu trebuie puse împreună.
 
De asemenea, consumatorii trebuie să ştie (şi să verifice acest lucru) că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi ); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  într-un document care însoţeste jucăria; să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.
 
Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.