Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a transmis, joi, că, în majoritatea cazurilor, victimele realizează pericolul doar în momentul în care sunt sechestrate şi/sau obligate să desfăşoare activităţi împotriva voinţei lor. Specialiştii apreciază că a considera că ”nu cred că mi se poate întâmpla tocmai mie” este o modalitate de a gândi care duce la consecinţe dureroase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În majoritatea cazurilor, victimele realizează pericolul doar în momentul în care sunt sechestrate şi/sau obligate să desfăşoare activităţi împotriva voinţei lor, ori când nu primesc decât o mică parte din ce li s-a promis ca plata, invocându-i-se diferite motive”, au transmis, joi, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Potrivit specialiştilor, ieşirea din aceste situaţii presupune:

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
  1. să obţineţi şi să reţineţi orice informaţie privind locaţia în care vă aflaţi (adresă, telefon, nume, etc.);
  2. informaţi orice persoană cu care veniţi în contact că sunteţi o victimă a traficului de persoane;
  3. transmiteţi un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară (prin telefon, e-mail, sms, etc.);
  4. încercaţi să evadaţi şi să contactaţi instituţiile sau persoanele care v-ar putea oferi ajutor;
  5. daca sunteţi în ţară, apelaţi gratuit linia telefonică 0.800.800.678

”«Nu cred că mi se poate întâmpla tocmai mie» este o manieră de a gândi care poate conduce la experienţe cu urmări dureroase”, au mai transmis specialiştii.

Potrivit autorităţilor, traficul de persoane reprezintă recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau reţinerea de persoane cu forţa, prin fraudă sau înşelăciune, cu scopul de a le exploata pentru profit.

În fiecare an, în UE sunt înregistrate peste 7.000 de victime ale traficului de persoane, însă, potrivit autorităţilor europene, cifra reală este probabil mult mai mare, deoarece multe victime rămân nedeclarate.

Tipuri de trafic de fiinţe umane

Exploatare sexuală - victimele sunt cu precădere femei şi copii

Muncă forţată - victimele provin în special din ţări în curs de dezvoltare, forţate să presteze munci grele, sau ţinute în forme de servitute domestică

Activităţi ilicite forţate - victimele trebuie să îndeplinească diferite activităţi ilegale. Adesea li se impun anumite cote şi sunt pedepsite aspru dacă nu le realizează.

Donare de organe - victimele primesc compensaţii reduse sau deloc şi se confruntă cu riscuri de sănătate

Majoritatea victimelor sunt femei şi fete, dar numărul bărbaţilor este în creştere, în special în ceea ce priveşte munca forţată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.