Adrian Marius Dobre a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, după ce toţi cei patru secretari de stat din mandatul fostului ministru Dragoş Pîslaru au fost revocaţi din funcţii. Dobre a mai fost secretar de stat la Ministerul Muncii, din iulie 2015 până în martie 2016.
Premierul Sorin Grindeanu a semnat luni deciziile de eliberare din funcţie a secretarilor de stat Iolanda Mihaela Stăniloiu, Valentin Marian Ionescu, Oana Silvia Ţoiu şi Oana Popescu, de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.
După revocarea din funcţie a acestora, premierul l-a numit pe Adrian Marius Dobre (PSD) în funcţia de secretar de stat, decizia fiind publicată luni în Monitorul Oficial.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Adrian Marius Dobre revine astfel pe postul de secretar de stat la Ministerul Muncii, pe care l-a mai ocupat din 28 iulie 2015, când a fost numit de Victor Ponta, până în 1 martie 2016, când a fost revocat de Dacian Cioloş.
Cristian Ghinea spunea în august 2016, când era ministrul Fondurilor Europene, că Adrian Marius Dobre a lucrat la o strategie pentru tinerii şomeri şi a cerut 46 de milioane de euro pentru un proiect, peste un sfert din bani urmând a fi alocaţi pentru benzină, şepci, ceasuri şi stickuri de memorie la preţ supraevaluat.
Ghinea arăta atunci că atunci când a ajuns la Ministerul Fondurilor Europene, mai întâi în calitate de consilier de stat, într-o vizită efectuată la începutul guvernării la Ministerul Muncii, secretarul de stat PSD Adrian Marius Dobre a propus lansarea unei "caravane" prin ţară ca să fie găsiţi tineri NEETs (care nu urmează cursuri într-o instituţie de învăţământ, nu au un loc de muncă şi nu sunt înscrişi în programe de training - n.r.).
"Ştiţi cum rezolva domnul Dobre problema cu şomajul tinerilor? Din cele 46 milioane de euro, dădea 12 milioane pentru benzină. Alte câteva milioane pentru închiriat maşini. Dădea 1,6 milioane de euro pe memory stick-uri, la preţ supraevaluat. Dădea 400.000 de şepci şi 977.000 de ceasuri. Citiţi bine: aproape un milion de ceasuri. Omul era pus pe vânturat bani", preciza Cristian Ghinea.
Acesta a mai spus că în acel moment a venit demiterea lui Dobre, iar motivele nu au fost, aşa cum a susţinut secretarul de stat, "incompatibilitatea cu tehnocraţii".
"Episodul Dobre – NEETs m-a şocat. Pur şi simplu nu îmi imaginam de ce nu se întâmplă ceva atât de simplu. De ce am pierdut ani şi zeci de milioane de euro pe aproape nimic pentru tineri. În logica mea, nu avea niciun sens. Am priceput abia după ce a fost demis, când în fine am putut să văd bugetul proiectului pe care îl gândise", mai spunea fostul ministru al Fondurilor Europene.
În urma acestor declaraţii, Adrian Marius Dobre l-a dat în judecată pe Cristian Ghinea, arătând că acesta "minte odios" şi este "limitat intelectual".
"Pentru a-şi ascunde nevolnicia, incompetenţa şi limitarea intelectuală, domnul Ghinea, plimbător de hârtii şi expert în pupatul poalei doamnei Macovei (anterior funcţiei de ministru), mă acuză într-o postare scrisă pe o reţea de socializare că aş fi propus pentru proiectul naţional „Schema de Garanţii pentru Tineri” cheltuieli nejustificate, lăsând să se subînţeleagă în spaţiul public că aş fi avut vreun interes patrimonial din desfăşurarea acestui proiect", arăta Dobre, în august 2016.
Dobre a respins acuzaţiile lui Ghinea şi a arătat că proiectul nu a prevăzut niciodată ca tinerii să primească altceva în afară de "îndrumare şi consiliere profesională şi pachet de măsuri active". El a mai spus că Guvernul Cioloş a blocat conceptul final al proiectului, astfel încât acesta nu a ajuns în faza de bugetare.
În 26 octombrie 2016 a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşrti dosarul în care Dobre l-a dat în judecată pe Ghinea, iar în 10 ianuarie 2017, instanţa a anulat cererea de chemare în judecată, “pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind regularizarea cererii”.
Adrian Marius Dobre mai poate depune la Tribunalul Bucureşti o cerere de reexaminare, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.