Papa Francisc le-a mulţumit sâmbătă, pelerinilor adunaţi în faţa Palatului Culturii din Iaşi, pentru primirea călduroasă, făcând constant referire la discursurile credincioşilor care au precedat mesajul său, citând din Mihai Eminescu, invocând valorile şi importanţa familiei. Papa nu a uitat nici că este Ziua copilului, îndemnând să ne rugăm pentru ei şi să ne angajăm să le dăruim dreptul la viitor. El a amintit că "toţi înflorim când ne simţim iubiţi" şi că "fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi", "să dăm prioritate păcii", iar "credinţa nu se transmite doar prin cuvinte, dar şi cu gesturi, priviri, mângâieri ca acelea ale mamelor noastre, ale bunicilor noastre". Papa Francisc a sosit în piaţa din faţa Palatului Culturii din Iaşi, cu papamobilul, fiind aşteptat de peste 100.000 de persoane şi întâmpinat de patru copii îmbrăcaţi în port popular. Potrivit evaluării din acest moment a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Iaşi participă 140.000-150.000 de pelerini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - România este „grădina Maicii Domnului” pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 "România este „grădina Maicii Domnului”, şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este o Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi Mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii", a spus Sfântul Părinte.

În afara discursului oficial, Suveranul Pontif a povestit întâlnirea pe care  avut-o la intrarea în Piaţa din faţa Palatului Culturii cu o bunică ce îşi ţinea pe braţe nepotul de două luni, iar bătrâna a ridicat copilul, zâmbindu-i "complice", parcă pentru a spune "Acum pot şi eu să visez".

UPDATE - Papa Francisc a sosit în piaţa din faţa Palatului Culturii din Iaşi, cu papamobilul, fiind întâmpinat de patru copii

Papa Francisc a sosit sâmbătă în piaţa din faţa Palatului Culturii din Iaşi, cu papamobilul, străbătând toate zonele în acre se aflau pelerini, 'înainte de a ajunge pe scena de pe care se va adresa mulţimii. Înainte de a ajunge pe scenă a fost întâmpinat de patru copii îmbrăcaţi în port popular.

Foto: Inquam Photos / George Calin
Foto: Inquam Photos / George Calin

Înaintea acestui moment, Papa a vizitat Catedrala „Sfânta Maria Regină” şi a binecuvântat 800 de bătrâni şi bolnavi.

"Vă mulţumesc celor care îi însoţiţi şi mulţumesc vouă, bolnavilor, pentru că duceţi înainte boala", le spus Papa Francisc celor prezenţi..

Foto: Inquam Photos / George Calin
Foto: Inquam Photos / George Calin
Peste 100.000 de oameni l-au întâmpinat cu ovaţii şi cu aplauze pe Suveranul Pontif. Şi pe traseu, Papa a fost salutat de mulţimi de oameni.
Programul Sanctităţii Sale la Iaşi include un mesaj adresat mulţimii. De asemenea, Papa se va ruga împreună cu cei prezenţi şi va avea întâlniri cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii.

UPDATE - Suveranul Pontif a ajuns la Iaşi

Suveranul Pontif a ajuns sâmbătă la Iaşi, unde este aşteptat de peste 70.000 de pelerini în faţa Palatului Culturii.

Înaintea sosirii Papei Francisc, la Iaşi a plouat puternic, însă pelerinii au rămas în faţa Palatului Culturii, în timp ce alţii continuau să vină pentru a-l întâlni pe Sanctitatea Sa.

Papa va primi de la Episcopia Iaşi o copie a icoanei de la Cacica, iar din partea Primăriei va primi un mozaic reprezentând Palatul Culturii, conform  purtătorului de cuvâ al diecezei de Iaşi.

La Iaşi, Papa va vizita, potrivit programului oficial, Catedrala „Sfânta Maria Regină”, va binecuvânta 800 de bătrâni şi bolnavi şi va avea întâlniri cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii.

Sanctitatea Sa va merge cu papamobilul până la scena de la Palatul Culturii, unde se va adresa mulţimii şi se va ruga împreună cu cei prezenţi, pentru tineri şi familii.

Special pentru vizita Papei a fost adusă din Sanctuarul de la Cacica, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, acasta fiind dusă într-o procesiunea pe scena din faţa Palatului Culturii.

UPDATE - Papa Francisc, aşteptat la Iaşi de peste 70.000 de pelerini

Deşi a plouat puternic, pelerinii au rămas în faţa Palatului Culturii, continuând să vină în număr mare, mulţi dintre ei fiind din Republica Moldova.

Papa Francisc va ajunge sâmbătă mai devreme la Iaşi. Aterizarea va fi în jur de ora 16:00. La ora 17:00 este programată prima oprire a Suveranului Pontif, la Catedrala Romano-Catolică, unde va binecuvânta 800 de bătrâni şi bolnavi, conform radioiasi.ro.

Ulterior, Sanctitatea Sa va merge cu papamobilul până la scena de la Palatul Culturii, unde se va adresa mulţimii şi se va ruga împreună cu cei prezenţi, pentru tineri şi familii.

Special pentru vizita Papei a fost adusă din Sanctuarul de la Cacica, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

UPDATE - Suveranul Pontif a plecat de la Şumuleu Ciuc, după ce a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului marian şi a binecuvântat mulţimea

Suveranul Pontif a plecat sâmbătă de la Şumuleu Ciuc, urmând ca, după o scurtă pauză, să pece spre Iaşi, unde va vizita, potrivit programului oficial, la ora 17.25, Catedrala „Sfânta Maria Regină”. De asemenea, la Iaşi, Papa Francisc va avea întâlniri cu tineri şi cu familiile lor, la Palatul Culturii.

La Şumuleu Ciuc, Papa a oficiat Liturghia, a transmis un mesaj de unitate şi fraternitate pentru români şi maghiari.

De asemenea, Suveranul Pontif a dăruit Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc Tradafirul de aur.

Suveranul Pontif a aşezat trandafirul la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Trandafirul dăruit de Sfântul Părinte este din argint 925 placat cu aur de 24 kt (tulpina şi frunzele), aşezat într-o vază de argint cu stema papală realizată în aur. Cele două flori sunt din chihlimbar, iar suportul trandafirului este din marmură roz, conform descrierii Vatican News.

UPDATE - "Pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii", a afirmat Sanctitatea sa.

Suveranul Pontif a subliniat  că nu trebuie să lăsăm să ni se fure fraternitatea "de către vocile şi rănile trecutului".

"Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune", a spus Papa Francisc.

"A peregrina înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru, promovând şi încurajând solidaritatea, fraternitatea, dorinţa de bine, de adevăr şi de dreptate", a continuat Papa Francisc.

La slujba de la Şumuleu au fost prezenţi premierul Viorica Dăncilă, dar şi preşedintele ungar János Áder.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE - Papa oficiază Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc

Suveranul Pontif a început oficierea slujbei la care asistă aproape 100.000 de oameni din ţară şi din străinătate. Aceştia l-au întâmpinat aclamând şi cântând imnuri religioase.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Papa poartă veşminte create de Cristina Sabău-Trifu din Satu Mare.

Veşmântul este ornat, printr-un desen pe pânză, broderii, cusături cu fir auriu şi aţă colorată, cu imaginea statuii Fecioarei Maria de la Catedrala din Şumuleu Ciuc, biserica Mânăstirii Franciscane şi logo-ul vizitei papale, „Să mergem împreună!”.

Infula - simbolul episcopiei - pe care Sanctitatea Sa o poartă pe cap, precum şi dalmatica (veşmânt liturgic catolic, cu mâneci scurte), purtată cei patru diaconi, au fost create tot de Cristina Sabău-Trifu.

UPDATE - Papa Francisc a sosit la Şumuleu Ciuc în papamobilul construit la Dacia, salutând mulţimea, care îl aclama

Sanctitatea sa este aşteptat de peste 85.000 de pelerini, mai mult de 14.000 fiind din străinătate.

"Papamobilul românesc a fost conceput ca urmare a unei analize minuţioase a prezenţei Papei Francisc în alte ţări, care conform tradiţiei au oferit şi pus la dispoziţia Suveranului Pontif pentru deplasare, maşini de producţie autohtonă. Momentul utilizării papamobilului românesc este decis, dar din motive de securitate această informaţie nu poate fi făcută publică deocamdată”, au transmis, joi, organizatorii vizitei.

Potrivit acestora, papamobilul românesc a fost văzut şi agreat de Sanctitatea Sa.

UPDATE - Potrivit ultimei evaluĂri a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Şumuleu Ciuc participă 85.000 de pelerini.

UPDATE - Papa Francisc este aşteptat sâmbătă la Şumuleu Ciuc de 40.000 de pelerini, 14.000 fiind din străinătate. De asemenea, 67 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” precizează că 40.000 de pelerini sunt prezenti astăzi la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Sumuleu Ciuc. 

Potrivit informaţiilor de la nivelul Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”, aproximativ 14.000 de persoane dintre cele care au intrat în România in ultimele trei zile au declarat că vor participa la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Din informaţiile  primite de la echipajele aflate la fata locului, pana la ora 9.30 au fost asistate medical 67 de persoane care participau la evenimentele de la Şumuleu Ciuc. Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecţiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate in zona. 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
 
20 dintre acestia au fost deja preluaţi, în deplină siguranţă,  şi transportati, cu un microbuz al ISU,  la baza dealului Şumuleu pentru evaluare medicală amănunţită, urmand ca si ceilalţi 16 sa fie transportati in scurt timp. 

UPDATE - Papa Francisc a fost aşteptat de mai multe persoane la Aeroportul Târgu Mureş, Suveranul Pontif salutându-le şi zâmbindu-le.

Conform imaginilor difuzate de Realitatea de Mureş, Papa Francisc, aflat pe locul din spate al maşinii care l-a preluat de la aeroport, le-a făcut cu mâna celor care îl aşteptau.

Potrivit aceleiaşi surse, Suveranul pontif a fost întâmpinat de prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.

Suveranul Pontif va merge cu maşina la Miercurea Ciuc, urmând să oficieze Liturghia la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

FOTO: Aeroportul Transilvania
FOTO: Aeroportul Transilvania

Iniţial, aeronava trebuia să aterizeze la Bacău, dAr programul a fost modificat din cauza condiţiilor meteo, astfel că avionul care l-a adus le Papa Francisc de la Bucureşti a aterizat la Târgu Mureş.

- Comitetul Interminiserial pentru ”Securitate Vizita Papa Francisc” a analizat condiţiile meteo şi a decis ca, sâmbătă, aeronava care îl va transporta pe Sanctitatea Sa să aterizeze la Targu Mureş, nu în judeţul Bacău, cum era anunţat iniţial.

”Schimbarea traseului nu afectează programul iniţial al Papei Francisc care va ajunge la Sumuleu Ciuc si la Iasi la orele anuntate”, a transmis Comitetul Interminiserial pentru Securitate “Vizita Papa Francisc”.

Sanctuarul marian Şumuleu Ciuc

Papa Francisc va oficia, la 11:30, Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, judeţul Harghita. La această slujbă şi-au anunţat prezenţa premierul României, Viorica Dăncilă, dar şi preşedintele Ungariei, János Áder. De asemenea, vor fi prezenţi peste 110.000 de credincioşi. 
Papa va oferi în dar sanctuarului un trandafir din aur.
 
Conform preotului Olah Jozsef, trandafirul are 84 de centimetri. Sculptura sau statuia de trandafir e făcută din argint şi aurită cu aur de 24 de karate

SPP a anunţat că Sanctitatea Sa va folosi la Miercurea Ciuc papamobilul construit de uzina Dacia special pentru acest eveniment. 

În localitatea Şumuleu Ciuc din judeţul Harghita se află Bazilica papală minoră închinată Sfintei Fecioare, păstorită de Ordinul Franciscan.

Data construirii prime biserici nu este cunoscută, însă istoria a consemnat reconstruirea edificiului, în perioada 1442-1448, ca urmare a distrugerilor provocate de invaziile turco-tătare.

În România există încă trei bazilici minore, în afara celei de la Şumuleu Ciuc - la Cacica, la Maria Radna şi la Oradea. Toate cele patru bazilici sunt sanctuare mariane şi sunt asociate pelerinajelor prilejuite de marile sărbători creştine.
În arhitectura interioară a bazilicii mariane din Şumuleu sunt reprezentative altarele lui Isus cel Suferind şi a Sfântului Ioan Botezătorul.

Cel mai mare pelerinaj catolic din Europa de Est are loc aici în sâmbăta Rusaliilor.

Mănăstirea franciscană adăposteşte o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului, sculptată în lemn de tei, de 2,27 metri înălţime, fiind cea mai mare din lume.

Vizita Suveranului pontif la Iaşi

Ulterior, sanctitatea Sa va pleca spre Iaşi, unde va vizita, potrivit programului oficial, la ora 17.25, Catedrala „Sfânta Maria Regină”. De asemenea, la Iaşi, Papa Francisc va avea întâlniri cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii.

Catedrala "Sfânta Maria Regină" Iaşi este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005. La 24 iunie 1998, a fost celebrate prima sfântă Liturghie. Spaţiul de cult are 76 de bănci şi patru confesionale din stejar, baptisteriul pe partea dreaptă, la mijloc, şi un al doilea tabernacol pe stânga, la mijloc. Altarul, aşezat într-un desen care formează un peşte, are de o parte şi de alta pupitre de la care se proclamă lecturile sfinte. Potrivit site-ului amdis.ro, de la intrare până la altar este un covor din marmură cu stele. Pe cupola catedralei, cu cele 24 de nervuri, este monograma lui Hristos din centrul căreia coboară un candelabru, o replică a cupolei. Vitraliile sunt aşezate pe trei registre reprezentând teme legate de creaţie, alianţă, sacramente, misterele Rozariului.

De asemenea, Suveranul pontif va avea o Întâlnire Mariană cu tinerii şi cu familiile la Palatul Culturii din Iaşi la ora 17.45. Papa Francisc va susţine şi un discurs.

Palatul din centrul Iaşilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic şi neobaroc.

Clădirea se distingea prin instalaţiile şi echipamentele tehnice moderne, achiziţionate din Germania, precum şi prin feroneria realizată de Casa Haug şi de renumitele firme franceze Krieger, Mericier şi Bagvès. Mobilierul Palatului de Justiţie, în stil neogotic, a fost proiectat şi realizat în celebrele ateliere Albert Goumain din Paris şi de către firma Mappel din Anglia.

În prezent, Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi are sediul central în Palatul Culturii din Iaşi, unde funcţionează patru muzee de renume:  Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu", Muzeul de Artă şi Muzeul Etnografic al Moldovei.

Măsuri de securitate

În oraşele pe care le vizitează Suveranul Pontif sunt luate măsuri sporite de securitate şi s-au stabilit puncte de informare, puncte de acces pentru pelerini şi puncte de prim-ajuntor. 

În Miercurea Ciuc vor fi instalate nouă spitale mobile şi puncte de prim-ajutor: în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc; în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Leliceni; în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Păuleni-Ciuc; pe Dealul Şumuleului, la liziera pădurii (4 spitale); în parcarea de lângă Catedrala Franciscană din Şumuleu-Ciuc (două spitale).

În Iaşi vor fi amplasate patru spitale mobile şi puncte de prim-ajutor: la Catedrala Catolică; în parcarea de lângă Prefectură; pe strada Palat (în partea stângă a Palatului Culturii); pe strada Anastasie Panu (în partea dreaptă a Palatului Culturii).

În ambele oraşe, credincioşii sunt rugaţi să nu fotografieze, să nu filmeze de pe balcoanele, terasele, sau din ferestrele clădirilor adiacente şi să nu folosească drone.

Autorităţile au stabilit şi o serie de obiecte interzise şi obiecte permise pentru accesul în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc de la Şumuleu-Ciuc:

Obiecte interzise: arme, obiecte ascuţite sau contondente (ex. cuţite, cuie, ţevi metalice); obiecte care pot fi folosite pentru acţiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatură sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele) etc.; obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.; arme de jucărie, imitaţii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate; băuturi alcoolice, droguri etc.; dispozitive cu lichid sub presiune (spray); dispozitive cu şocuri electrice; substanţe cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

Obiecte permise: scaun pliabil de mici dimensiuni; ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile; umbrele de dimensiuni reduse (cu tijă telescopică, nu tip ,,baston”); steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezintă comunitatea de provenienţă; radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii; aparate foto; căruţ transport nou-născut, pe cât posibil pliabil.

De asemenea, în ambele oraşe au fost stabilite restricţii de circulaţie, locuri speciale de parcare şi trasee pe care pelerinii le pot urma pentru a ajunge în sectoarele special destinate spectatorilor la evenimentele publice ale Suveranului Pontif.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.