Volt Europa, mişcarea politică paneuropeană, anunţă înregistrarea ca partid politic în România, în urma deciziei definitive a Curţii de Apel Bucureşti. Ca urmare a înscrierii în registrul partidelor politice Volt România va deveni cel de-al 15-lea partid politic naţional din Europa asociat Volt Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Volt, primul partid progresist paneuropean, finalizează 12 luni de proces judiciar şi prin decizia definitivă din 19 Februarie a CAB, intră pe scena politică românească cu dorinţa de a schimba modul în care se face politică şi de a promova o agendă progresistă, pragmatică şi euro-federalistă. Volt Europa a luat naştere ca răspuns la tendinţele antidemocratice, iliberale şi populiste care ameninţă valorile comune europene şi cărora facţiunile politice existente nu au reuşit să le ofere răspunsuri şi alternative credibile. În 2017 au fost puse bazele noii mişcări politice, iar astăzi, fără fonduri, nume mari sau susţinere politică, Volt este deja o mişcare cu mii de membri activi şi simpatizanţi în aproape fiecare colţ al Europei. Volt a participat deja la câteva runde de alegeri în celelalte ţări europene, accederea în Parlamentul European în 2019 fiind cel mai mare succes. Volt este deja înregistrat ca partid politic în alte 14 ţări europene: Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia”, anunţă partidul într-un comunicat.

Valorile fundamentale ale Volt sunt libertatea, egalitatea de oportunităţi şi demnitatea, statul de drept, transparenţa şi incluziunea. Practica sa politică este structurată de principiile democraţiei participative, implementată printr-o structură minimal-ierarhică şi facilitată de platforme de comunicare şi colaborare paneuropene. Tuturor membrilor li se garantează posibilitatea de a contribui semnificativ la luarea deciziilor indiferent de statut sau identitate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Viziunea noului partid politic este reflectată de cei şase piloni ai programului său politic: statul inteligent, renaşterea economică, echitatea socială, echilibrul global, cetăţenia activă, reforma UE.

"Credem că doar o Europă care acţionează împreună poate rezolva provocările noastre comune. De aceea suntem încântaţi că Volt România este acum oficial un partid politic. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem Volt crescând în România şi mai mult. Vrem să felicităm pe toată lumea din România pentru această completare a peisajului politic. Nu în ultimul rând, mulţumim tuturor Volterilor din România care şi-au dedicat timp şi energie pentru ca acest lucru să se întâmple.”, a declarat Reinier Van Lanschot, co-preşedinte Volt Europa.

Încă din 2017, Volt a fost reprezentată în România printr-un grup de iniţiativă alcătuit din cetăţeni români care locuiesc în ţară şi în afara ei, precum şi din cetăţeni străini care au ales să trăiască în România. Grupul s-a concentrat pe iniţiative cetăţeneşti, care au implicat comunităţile locale şi diaspora. Printre cele mai notabile sunt participarea la protestele din 2017-2018, unde a fost lansată campania "12 Zile" de structurare a răspunsului civic la asaltul împotriva statului de drept sau mobilizarea diasporei la alegerile europarlamentare. Totodată, Volt a derulat o amplă campanie de strângere de proiecte legislative care pot deveni Iniţiative Cetăţeneşti Europene adresate Comisiei Europene.

”În Ianuarie 2020, mişcarea paneuropeană a trimis oficial cererea de înscriere în registrul partidelor politice către Tribunalul Bucureşti. Răspunsul a fost negativ în primă instanţă, justificat de o presupusă constituţionalitate incertă a caracterului transnaţional şi progresist al mişcării, însă Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate formaţiunii paneuropene în recurs şi a aprobat solicitarea de înfiinţare a partidului Volt România”, susţin reprezentanţii formaţiunii.

“Volt reprezintă împlinirea idealurilor mele personale în plan politic. Au fost momente când o mişcare paneuropeană a părut a fi înaintea vremii, însă cum ne-am fi putut descuraja atunci când ştiam că lucrăm pentru viitorul nostru european comun? Îi invit să ni se alăture pe toţi acei români din ţară şi din diaspora, care doresc să pună umărul la crearea unui viitor al României şi al Europei, ca parte a unei formaţiuni politice care poate răspunde nevoii unei unităţi statele fără precedent.”, a declarat Ştefan Răzvan Florea, membru cofondator al mişcării şi partidului Volt România.

Următorii paşi ai partidului nou înfiinţat includ prima Adunare Generală şi alegerea primului for de conducere. Până atunci, Volt România va continua să funcţioneze ca o comunitate şi platformă voluntară, în care rolurile executive sunt ocupate pe baza voluntariatului, disponibilităţii şi expertizei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.