În lipsa unei ordonanţe de urgenţă care să modifice Codul administrativ al Guvernului Dăncilă, zeci de mii de actuali şi foşti primari şi şefi de consilii judeţene, plus adjuncţii lor, vor avea dreptul, la 1 ianuarie 2021, să ceară pensie specială, arată reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă. Pentru a preîntâmpina această sfidare grosolană la adresa românilor care primesc o pensie proporţional cu cât au contribuit, USR a solicitat marţi urgentarea adoptării proiectului de lege care ar desfiinţa această nouă categorie de pensii speciale. Demersul a fost blocat prin subterfugii de către PSD, mai spune sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La începutul plenului de marţi al Camerei Deputaţilor, viceliderul deputaţilor USR Cristina Prună a solicitat ca, în paralel cu şedinţa de plen, să se desfăşoare şedinţele comisiei juridice şi comisiei pentru administraţie, astfel încât să poată fi votat în aceeaşi şedinţă proiectul USR care desfiinţează pensiile speciale ale primarilor.

Solicitarea a fost acceptată prin vot, dar majoritatea controlată de PSD a avut grijă ca şedinţa comisiei pentru administraţie să nu se poată desfăşura din cauza lipsei de cvorum. În acest fel, proiectul nu a putut fi votat în şedinţa de marţi a plenului Camerei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Mai mult, ţinând cont de programul de lucru stabilit de conducerea Parlamentului, proiectul are şanse infime să poată fi votat în următoarele două săptămâni în Camera Deputaţilor, ceea ce reduce considerabil posibilitatea de a fi adoptat de Parlament în timp util, astfel încât să poată intra în vigoare înainte de data de 1 ianuarie 2021”, mai transmite USR în comunicat.

Proiectul de lege iniţiat de senatoarea USR Florina Presadă şi semnat de toţi parlamentarii USR prevede modificarea Codului administrativ în sensul abrogării art. 210 privind indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Proiectul a fost depus în Parlament în luna august şi nici până acum nu a fost dezbătut în comisiile rapoartoare, astfel încât să poată fi votat în plen.

„Este un proiect extrem de necesar şi trebuia să fie adoptat urgent pentru ca acele prevederi nocive din Codul administrativ adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, de Guvernul PSD, să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Pensiile speciale nu au ce să mai caute în legislaţia românească. Trebuie să respectăm acest principiu pe care USR îl tot susţine de patru ani încoace: la contribuţii egale, pensii egale. Nu trebuie să mai avem cetăţeni de rang I şi rang II”, a explicat Cristina Prună.

Pensiile speciale pentru primari ar fi trebuit să se acorde, în varianta PSD, încă de la 1 ianuarie 2020, dar USR a reuşit amânarea cu un an a termenului, printr-un amendament depus la legea bugetului de stat pe 2020, lege pentru care şi-a angajat răspunderea Guvernul Orban, mai indică sursa citată

În cazul în care proiectul de lege al USR de desfiinţarea a pensiilor speciale pentru primari nu va fi adoptat în timp util de Parlament, Guvernul Orban nu are altă variantă decât emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să amâne, din nou, aplicarea prevederilor din Codul administrativ. Acest fapt i-a fost, de altfel solicitat, deja, de co-preşedintele USR-PLUS Dan Barna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.