Delegaţia USR din Parlamentul European cere Preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului Ciucă să explice de urgenţă motivele pentru care România s-a alăturat scrisorii statelor membre care se opun reformei Uniunii Europene şi resping concluziile Conferinţei pentru viitorul Europei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Iohannis şi guvernul său sunt fără imaginaţie, voinţă politică şi le lipseşte orice dorinţă de reformă reală, fie că e vorba de România sau de UE. Multe dintre concluziile Conferinţei pentru viitorul Europei au apărut după consultarea cetăţenilor, inclusiv cei români, şi ar ajuta România să aibă un sistem de sănătate mai performant, standarde crescute în educaţie şi ar simplifica sistemul de decizii care au întârziat aderarea României la Schengen”, a transmis USR, luni seară, într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului, ”opoziţia statului român la reformele necesare în UE arată şi o lipsă de curaj şi asumare în politica europeană şi extragerea sa din participarea la reforma Uniunii cu instituţii şi proceduri adaptate la noile realităţi”.   

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Românii s-au plâns de multe ori că Uniunea Europeană e prea birocratică, ia decizii foarte greu şi are un sistem instituţional prea complicat. Modificările propuse de Conferinţa pentru viitorul Europei sunt exact în spiritul simplificării şi adaptării UE la cerinţele cetăţenilor. Însă aflu cu surprindere că există deja o decizie la cel mai înalt nivel ca România să se opună unor modificări care ar avantaja-o, lucru de neînţeles pentru mine”, spune Dacian Cioloş, europarlamentar care a propus în 2019, în calitate de preşedinte al grupului Renew Europe, iniţierea Conferinţei pentru viitorul Europei. 

 ”Guvernul trebuie să explice cât mai repede de ce se opune ca UE să aibă competenţe pe sănătate în aşa fel încât să avem şi în România standarde de calitate minime similare cu cele din vestul UE. Să explice domnii Iohannis Ciucă şi Aurescu de ce se opun să avem un mecanism permanent de colaborare pentru mari arşi sau listă de medicamente esenţiale la nivel european. Şi, cel mai important, domnii din Guvernul României şi Preşedinţie să explice cetăţenilor de ce sunt împotrivă ca deciziile în Consiliu să nu se mai ia în general prin unanimitate care duce la blocaje de genul celui care ţine România în afara Spaţiului Schengen”, spune Alin Mituţa, unul dintre cei trei europarlamentari români care au contribuit la concluziile Conferinţei pentru viitorul Europei. 

România şi alte 12 state din Uniunea Europeană se opun revizuirii tratatelor UE, aşa cum şi-ar dori preşedintele francez Emmanuel Macron şi Parlamentul European. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.