Deputatul USR Cristian Ghinea a afirmat, luni, că Programul Naţiopnal de Dezvoltare Locală este unul politizat, care permite alocarea discreţionară a fondurilor, iar parlamentarii puterii se opun transparentizării cheltuielilor, astfel încât Uniunea va depunde plângeri penale împotriva funcţionarilor şi demnitarilor care dau bani pe criterii politice,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Avem temeiuri pentru a depune plângeri penale împotriva funcţionarilor şi demnitarilor de la Ministerul Dezvoltării care iau această decizie, şi autorităţilor locale, pentru că până la urmă vorbim de un beneficiu electoral şi poate material pe care aceşti oameni îl creează într-un mod discreţionar. Vom urmări toate sumele care vor fi gestionate şi cheltuite", spune Ghinea.

El acuză că PNDL este un program politizat, care este folosit acum de Guvern pentru a cheltui bani netransparent. "Este ceea ce noi am numit pixul lui Dragnea, care devine împărat peste Guvernul României", afirmă fostul ministru.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ghinea afirmă că PNDL nu este un program în sine, ci doar o linie bugetară, iar inclusiv Curtea de Conturi a criticat într-un raport modul în care banii sunt alocaţi.

"Este o simplă linie bugetară, prin care Ministerul Dezvoltării alocă discreţionar fonduri către autoriăţile locale şi judeţene. Asta nu este doar o părere politică, este o concluzie a Curţii Conturi, într-un raport devastator la adresa acestui program care aminteşte faptul că nu este niciun fel de criteriu de alocare, niciun fel de programare şi că de fapt acest PNDL este un simplu Excel în care nişte funcţionari de la Ministerul Dezvoltării ţin evidenţa banilor care este făcută pe bază de ordin politic", spune deputatul.

Cristian Ghinea mai spune că, prin noua lege a bugetului de stat, această practică este continuată şi agravată.

"Nu numai că nu desfiinţăm această sursă uriaşă de corupţie politică, ci devine împărat, în sensul în care explodează la 30 de miliarde de lei până în 2010, credite de angajament. Spre comparaţie, anul maxim până acum de bugetare a acestui PNDL a fost 2 miliarde în 2014. (...) Este absolut uluitor", afirmă parlamentarul.

El susţine că tot prin legea bugetului se exceptează acest PNDL de la regulile obişnuite de programare, atât în ceea ce priveşte modul în care se pot trage bani din fondul de rezervă, cât şi de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

"Ministerul Dezvoltării poate să mute bani între liniile bugetare, fără să aştepte rectificarea. (...) Se permit excepţii în afara PNDL pentru autorităţile locale să mute banii fără a comunica acest lucru decât Ministerului de Finanţe", afirmă deputatul.

USR a încercat, în comisiile de buget, să depună amendamente pentru rezolvarea acestor chestiuni, şi inclusiv pentru transparentizarea cheltuielilor, însă parlamentarii puterii s-au opus.

"Am zis măcar să existe transparenţă pentru acest lucru. Chiar şi acest amendament a fost respins de comisii. Amendamentele respinse în comisii au puţine şanse să treacă în plen, deci nu suntem optimişti că am putea să îl revigorăm în dezbaterea din plen. Considerăm că mijloacele politice sunt aproape de epuizare", a mai spus Cristian Ghinea.

PNDL este administrat de Ministerul Dezvoltării, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh. Pentru perioada 2017-2020, bugetul alocat este de 30 de miliarde de lei, de cinci ori mai mult decât în 2013-2016, când fondurile au fost de 6 miliarde de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.