Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat joi, la Videoconferinţa News.ro „RoInvest”, că planurile de investiţii prind contur şi avem pe masa deciziilor proiecte de investiţii concrete, fezabile, subliniind că, dat fiind contextul pandemic, în prezent, cea mai bună investiţie este vaccinarea. În opinia sa, investiţiile şi reformele trebuie să fie direcţiile esenţiale pe care România să le urmeze în aceşti ani, cu responsabilitate pentru viitor. ”Indiferent de provocări, investiţiile şi reformele trebuie abordate neapărat împreună. Doar conjugate, aceste două mize asigură „pachetul complet” al rezilienţei şi al dezvoltării”, a punctat consilierul prezidenţial la Departamentul Politici Economice şi Sociale. De asemenea, a mai precizat că, dincolo de ritmul foarte bun al creşterii economice, România se confruntă şi cu o serie de neajunsuri sau dezechilibre, cum ar fi dinamica regresivă a investiţiilor străine directe, dar şi adâncirea în continuare a deficitului balanţei comerciale.
”Este binevenit faptul că discutăm despre investiţii în special în contextul actual afectat de pandemia COVID-19. Însă şi mai important este că discutăm aplicat, că planurile de investiţii prind contur şi avem pe masa deciziilor proiecte de investiţii concrete, fezabile, cu obiective şi termene asumate, care vor susţine dezvoltarea României în viitor. Fie că ne referim la infrastructură şi energie, la sănătatate şi educaţie, la mediu şi digitalizare, discutăm despre dezvoltare sustenabilă pentru care acum există şi resursele, şi voinţa necesară. Dacă ne referim la contextul pandemic pe care îl traversăm, atunci şi investiţiile capătă un sens aparte. În prezent, cea mai bună investiţie este vaccinarea, iar statul alocă toate resursele necesare pentru a beneficia cu toţii de aceasta”, a afirmat consilierul prezidenţial.
Potrivit lui Cosmin Marinescu, înainte de a discuta despre creştere economică şi reforme, este important să înţelegem că vaccinarea este cheia reluării activităţilor noastre, pentru ca economia să revină în forţă pe parcursul acestui an şi să ne întoarcem cu toţii la normalitate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a subliniat că semnalele din economie indică o revenire mai rapidă decât se anticipa. Astfel, prognozele de creştere economică pentru 2021 au fost revizuite pozitiv, la 5% şi chiar 6% – în cazul FMI, cifre care pot fi chiar depăşite. Atât consumul, cât şi formarea brută de capital fix sunt estimate în creştere cu circa 6% în anul curent, iar evoluţiile se vor consolida prin progresul campaniei de vaccinare şi prin ridicarea treptată a restricţiilor.
”După calculele noastre, bazate pe estimările Comisiei Europene, circa 20 dintre ţările membre vor reuşi să revină, până la sfârşit de 2021, la nivelul PIB de dinaintea pandemiei. De exemplu, România se plasează, alături de Spania şi Franţa, în topul creşterii economice estimate pentru anul curent la nivelul Uniunii. Iar dinamica PIB de pe primul trimestru, publicată chiar zilele acestea, confirmă pe deplin revizuirea pozitivă a prognozelor. Însă, dincolo de ritmul foarte bun al creşterii economice, ne confruntăm şi cu o serie de neajunsuri sau dezechilibre, cum ar fi dinamica regresivă a investiţiilor străine directe, dar şi adâncirea în continuare a deficitului balanţei comerciale. Este binevenită, în acest sens, iniţiativa Guvernului de înfiinţare a unui task-force pe tema atragerii de investiţii străine directe, fiind necesară în acelaşi timp şi o strategie de creştere a exporturilor, pe linia avantajelor competitive de care noi ca ţară dispunem”, a declarat Marinescu.
Potrivit consilierului prezidenţial, autrorităţile evaluează optimist perspectivele economice, dar şi prudent, cu precădere pe latura financiară, fiind deosebit de importante stabilitatea monetară, consolidarea cadrului fiscal-bugetar şi reducerea dezechilibrelor externe.
”Suntem încrezători dar trebuie să fim şi realişti, în egală măsură, să înţelegem cât de important este să apăsăm pedala reformelor structurale, pentru a ne asigura că ieşim din criză mai întăriţi decât înainte de declanşarea pandemiei”, afirmă el.
Cosmin Marinescu: Investiţii şi reforme – neapărat împreună
”Criza actuală este contextul în care s-a afirmat paradigma rezilienţei, axată deopotrivă pe investiţii şi reforme, care sunt gândite şi trebuie aplicate împreună. Pentru România este esenţial Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), aflat în prezent în ultima etapă de negocieri cu Comisia Europeană. Fondurile europene consistente pe care le avem la dispoziţie, atât în PNRR, cât şi prin cadrul financiar multianual, pot susţine modernizarea României chiar pentru următoarele decenii. Revenind însă la tema investiţiilor, trebuie să fim conştienţi că mecanismul de redresare şi rezilienţă se confruntă şi cu unele provocări, deloc simple şi care nu sunt doar naţionale. În ceea ce ne priveşte, avem de înfruntat o provocare cheie. Este provocarea de ordin cantitativ, cea care decurge din implementarea unui volum de investiţii fără precedent, într-un orizont de timp de doar 5 ani, în condiţiile în care economia noastră se confruntă, totuşi, cu un angrenaj deficitar de forţă de muncă, furnizori şi chiar mijloace tehnice”, declară consilierul prezidenţial.
Această provocare cantitativă ţine de capacitatea de a comprima, în doar câţiva ani, utilizarea unui volum imens de fonduri europene, ceea ce implică resurse umane, furnizori, contractori, achiziţii, auditare, plăţi ş.a.m.d., mai ales în condiţiile suprapunerii PNRR şi a cadrului financiar multianual, afirmă el, adăugând că, de aceea, forţa mediului privat este deosebit de importantă în implementarea proiectelor pe care statul le are în plan în următorii ani, iar mobilizarea mediului de afaceri şi capacitatea administrativă a autorităţilor sunt factori hotărâtori în asigurarea succesului.
”Rezultă deci că trebuie să fim rezilienţi, pentru a obţine rezilienţa, ca să spun aşa!”, consideră Cosmin Marinescu.
În opinia sa, reformele sunt esenţiale iar PNRR are o dublă miză: miza investiţiilor şi miza reformelor. Una fără cealaltă nu ne ajută decât temporar. Doar conjugate, aceste două mize asigură „pachetul complet” al rezilienţei şi al dezvoltării.
”Momentul în care ne aflăm nu reprezintă doar o provocare în planul dezvoltării, prin infrastructura de transport, energie regenerabilă, digitalizare, investiţii în sănătate şi educaţie. PNRR este ocazia oportună de a reveni asupra unor reforme amânate nejustificat de-a lungul anilor. Avem nevoie de reforme în sănătate şi educaţie, în sistemul fiscal, şi sunt esenţiale disciplina bugetară şi financiară, precum şi guvernanţa eficientă a companiilor de stat. Este evident că trebuie recâştigate credibilitatea şi sustenabilitatea sistemelor publice la nivelul cetăţeanului, căci el este beneficiarul final al acestor investiţii şi reforme. A trecut mai mult de un an cu restricţii impuse de pandemie, cu decizii şi măsuri cu caracter extraordinar. Redresarea economică şi revenirea la normalitate necesită în continuare eforturi, care să fie bazate pe dialog, parteneriat şi, neapărat, bună credinţă. Administraţia Prezidenţială apreciază dialogul şi deschiderea în relaţia dintre mediul de afaceri şi autorităţile statului, pe tot parcursul acestui an de criză şi pandemie, şi încurajăm în continuare comunicarea şi cooperarea dintre partenerii sociali şi autorităţi. Numai astfel putem spera într-o abordare constructivă, bazată pe responsabilitate pentru viitor. „România investeşte”, „România se reformează” – acestea trebuie să fie cuvintele cheie pe agenda tuturor celor care doresc o Românie modernă, europeană şi prosperă”, a conchis Marinescu.
Stadiul actual al investiţiilor, perspectivele în viitorul apropiat şi ce trebuie făcut pentru creşterea lor sunt temele principale pe care speakeri de top le dezbat joi, la a doua ediţie a videoconferinţei “RoInvest”, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
Partener al evenimentului este Cordia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.