Premierul Ludovic Orban s-a adresat liber mulţimiil renunţând la discursul scris şi afirmând că Moldova a fost nedreptăţită în ultimii 25 de ani. Huiduieli puternice au putut fi auzite în Piaţa Unirii din Iaşi în timpul discursului preşedintelui Klaus Iohannis. Preşedintele a fost însă aplaudat când a vorbit despre Autostrada Unirii. Iohannis a declarat că le transmite guvernanţilor că "românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi". "Provinciile istorice Moldova şi Transilvania trebuie să fie unite. Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic", a susţinut el. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman au participat vineri, la manifestările dedicate Unirii Principatelor, la Iaşi. Pe scenă s-au aflat, alături de primarul Mihai Chirica, senatorii Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean. În Piaţa Unirii din Iaşi a fost prezent şi preşedintele Pro România, Victor Ponta. Liderul PSD Marcel Ciolacu, a cărui prezenţă fusese anunţată iniţial, şi-a anulat participarea vineri dimineaţă.
CITEȘTE ȘI PSD, despre huiduielile de la Iaşi: Jenant, domnule Preşedinte! Jenant, domnule Orban! De Ziua Sfântă a Unirii, românii nu meritau acest lucru / Românii au nevoie de autostrăzi bugetate şi un trai decent, nu de populisme ieftine şi anticipate
UPDATE - Reprezentanţii PSD afirmă, referitor la huiduielile de la Iaşi, din timpul discursurilor susţinute de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban, că românii le-au arătat acestora că "au nevoie de autostrăzi bugetate şi un trai decent, nu de populisme ieftine şi anticipate".
"Jenant, domnule Preşedinte! Jenant, domnule Orban! De Ziua Sfântă a Unirii, românii nu meritau acest lucru. Măcar atâta lucru să fi înţeles de la cei care, acum 161 de ani, au fost în aceleaşi locuri!", arată reprezentanţii PSD, într-o postare pe Facebook.
Conform acestora, românii nu doresc "populisme ieftine şi anticipate".
"Românii au nevoie de autostrăzi bugetate şi un trai decent, nu de populisme ieftine şi anticipate. V-au spus-o clar astăzi!", susţin reprezentanţii PSD.
UPDATE - Orban, despre huiduieli: Să ştiţi că ne aşteptam. Au fost două grupuri acolo, unii dintre ei agitatori / A fost o atmosferă mai colorată
Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri după-amiază, că se aştepta să audă huiduieli în timpul manifestările oficiale de la Iaşi de Ziua Unirii, spunând că au fost două grupuri în piaţă, unii dintre ei fiind agitatori.
"Să ştiţi că ne aşteptam. Au fost două grupuri acolo, unii dintre ei agitatori, inclusiv din galeriile de fotbal. Asta este, a fost o atmosferă mai colorată”, a spus premierul Ludovic Orban, la finalul vizitei sale la Iaşi.
UPDATE - Ludovic Orban a spus că nu va citi discursul pregătit, unele dintre afirmaţiile sale fiind primite cu huiduieli.
"Moldova a fost nedreptăţiţă în ultimii 20-25 de ani. Dacă analizăm investiţiile realizate în Moldova, vom vedea că resursele alocate Moldovei din bugetul central nu au fost niciodată suficiente pentru a asigura dezvoltarea Moldovei. Obiectivul nostru principal este acela de a pune bazele unor investiţii serioase în Moldova. Vreau să vă readuc aminte că primul contract de finanţare din fonduri europene a unui spital Regional din România a fost semnat pentru construcţia Spitalului Regional din Iaşi, care va fi finanţat din fonduri europene. Nu s-a semnat nici contractul de finanţare din Cluj, nici contractul de finanţare din Craiova, ci primul contract a fost contractul de finanţare a Spitalului Regional, care va fi la standarde europene şi va oferi servicii de calitate către toţi cei care vor avea nevoie", a afirmat el.
El a mai spus că există un proiect de autostradă, care să asigure legătura Nord-Sud în estul Uniunii Europen, proiect care corespunde în cea mai mare parte cu Coridorul 9 paneuropean şi care "va face obiectul străduinţelor şi eforturilor noastre pentru a obţine finanţare şi pentru a-l realiza". Orban a menţionat că va fi asigurată şi modernizarea reţelei principale a căii ferate care traversează Moldova, lucru care nu a fost făcut niciodată, prin achiziţionarea celei mai moderne tehnologii care asigură reparaţia capitală sau modernizarea acolo unde este necesar.
CITEȘTE ȘI UPDATE - Orban, la Iaşi: Obiectivul nostru este ca Autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene / Marţi, în şedinţa de Guvern vom adopta OUG prin care proiectul trece la Ministerul TransporturilorUPDATE - "Pentru că ne aflăm la Iaşi, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanţi: românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi. Provinciile istorice Moldova şi Transilvania trebuie să fie unite. Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic", a spus preşedintele Klaus Iohannis, în aplauzele celor prezenţi.
El a transmis şi un îndemn la unitate.
"Închei prin a vă invita să fim împreună, la fel ca în Hora Unirii în clipele de sărbătoare, să ne stăm aproape unii altora în momentele grele, să ne unim pentru modernizarea României, să ne concentrăm pe lucrurile bune care ne unesc şi să găsim împreună soluţii pentru a înlătura acele situaţii care ne dezbină. Vă doresc să aveţi multă încredere şi mult curaj", a mai spus Iohannis.
UPDATE - Un grup din mulţine a huiduit în timpul discursului preşedintelui Iohannis, în timp ce susţinătorii acestuia îl aplaudau.Încă de la începutul discursului ţinut de Klaus Iohannis, s-au auzit fluierături, iar la un moment dat unii participanţi au început să scandeze "Vrem autostradă".
Atunci când Iohannis a amintit, în discursul său, că PSD blochează în Parlament reformele şi că este nevoie de anticipate, s-au auzit huiduieli puternice.
Unii dintre participanţi au pancarte cu mesaje precum "Bine aţi venit la circ, hai că vă dăm noi pâinea", "Aţi intrat în horă, marcaţi banul pentru Moldova", "Faceţi drumuri şi spitale, tăiaţi pensiile speciale", "Hora la Iaşi, banii la Bucureşti".
UPDATE - Klaus Iohannis a venit la manifestările de la Iaşi însoţit de soţia sa, Carmen, la eveniment participând şi ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman.
Şeful statului a fost întâmpinat de premierul Ludovic Orban şi de primarul Mihai Chirica.
Potrivit jandarmilor, la manifestările de la Iaşi participă 10.000 de persoane.
Preşedintele şi premierul vor participa, la ora 14.30, la depunerea de jerbe la mormântul domnitorului Al. I. Cuza, care va avea loc la Biserica ”Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi.
UPDATE - ”Din motive obiective, dl preşedinte interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu poate să participe la acţiunile organizate astăzi, 24 ianuarie, la Iaşi”, a anunţat vineri PSD.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit programului oficial al preşedintelui Klaus Iohannis, acesta va participa la evenimentul care are loc, vineri, la ora 13.00, în Piaţa Unirii din Iaşi. Şeful statului se va adresa mulţimii.
La evenimentul din centrul municipiului va lua parte şi premierul Ludovic Orban şi acesta având prevăzută în programul oficial o alocuţiune.
De asemenea, preşedintele şi premierul vor participa, la ora 14.30, la depunerea de jerbe la mormântul domnitorului Al. I. Cuza, care va avea loc la Biserica ”Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi.
La evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române de la Iaşi vor participa şi alţi lideri politici, printre aceştia fiind preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi liderul Pro România, Victor Ponta.
Autorităţile din Iaşi au pregătit cu câteva zile înainte Piaţa Unirii, dar şi zonele limitrofe. Lucrători de la societatea locală de salubritate au măturat şi spălat Piaţa Unirii din Iaşi, zona fiind inspectată, joi, în jurul prânzului şi de către primarul Mihai Chirica.
Un tricolor imens a fost întins pe o clădire din zonă, iar pe stâlpii din piaţă au fost montate steaguri.
În plus, Primăria Iaşi a anunţat că circulaţia tramvaielor şi a autobuzelor prin Piaţa Unirii va fi întreruptă vineri, în intervalul orar 7:00 – 15:00 (în funcţie de necesităţi), pentru a permite buna desfăşurare a manifestărilor organizate pentru sărbătorirea a 161 de la Unirea Principatelor Române.
Evenimentul începe la ora 11.30 cu un concert de muzică populară, în interpretarea unor artişti cunoscuţi. Vor urca pe scenă Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Margareta Clipa, Laura Lavric, dar şi alţi artişti locali, evenimentul fiind intitulat ”Noi suntem români”.
La ora 13.00 începe evenimentul oficial, care cuprinde o slujbă religioasă, discursurile oficialităţilor participante, depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi paradă militară.
În Piaţa Unirii, la finalul evenimentului, participanţii se vor prinde în Hora Unirii, după care oficialităţile se vor deplasa către Biserica Trei Ierarhi, unde vor depune jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
În Piaţa se vor oferi ceai, vin viert şi plăcinte moldoveneşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.