Aproximativ 10.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului, duminică seară, faţă de modificarea legilor justiţiei, traficul rutier fiind închis în Piaţa Victoriei. Manifestanţilor li s-au alăturat şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100 conduse de Dacian Cioloş, care a anunţat duminică înfinţarea unui partid politic. Preşedinţii principalelor partide de opoziţie, Ludovic Orban şi Dan Barna, împreună cu Dacian Cioloş au participat la o conferinţă de presă comună alături de organizaţiile civice care protestează în stradă faţă de modificarea legilor Justiţiei, cerând ca românii să iasă la manifestaţii paşnice şi explicând că pasivitatea este o formă de complicitate cu actuala coaliţie de guvernare PSD - ALDE. Ei au plecat apoi împreună la protestele din faţa Guvernului. Manifestaţii au loc şi în alte oraşe, între care Iaşi, unde alături de manifestanţi s-a aflat şi filosoful Mihai Şora.
UPDATE 22:23 - Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat. La manifestaţie au luat parte aproximativ 10.000 de oameni
Protestele din Piaţa Victoriei - la care au luat parte aproximativ 10.000 de persoane - s-au încheiat după mai bine de patru ore. La manifestaţia împotriva modificării legilor justiţiei au participat şi liderii PNL şi USR, fostul premier Dacian Cioloş şi mai mulţi membri ai cabinetului tehnocrat. Pe toată durata protestelor circulaţia rutieră a fost blocată în Piaţa Victoriei.
După ora 21.30, oamenii au început să se retragă, iar circulaţia rutieră a fost reluată în jurul orei 21.45.
Manifestaţia a început după ora 18.00, când în Piaţa Victoriei au sosit, printre primii manifestanţi, liderii PNL şi ai USR, fostul premier Dacian Cioloş şi mai mulţi membri ai Guvernului tehnocrat - Raluca Prună, Vlad Voiculescu, Dragoş Pâslaru, Violeta Alexandru.
UPDATE 18:59 - Traficul a fost restricţionat în Piaţa Victoriei, unde sunt câteva mii de protestatari
Traficul rutier a fost restricţionat, duminică seară, în Piaţa Victoriei, unde sunt câteva mii de manifestanţi.
În jurul orei 19.00, traficul în Piaţa Victoriei a fost restricţionat. Astfel, a fost închisă circulaţia pe bulevardul Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei, pe Aviatorilor, de la Charles de Gaulle spre Piaţa Victoriei şi pe strada Paris. Traficul este deviat pe bulevardul Iancu de Hunedoara, prin pasaj.
La această oră, în faţa Guvernului se află câteva mii de oameni care scandează "Justiţie, nu corupţie", "PSD, ciuma roşie", "Demisia" sau "Hoţii".
Oamenii au steaguri tricolore, obişnuitele pancarte, dar şi cruci pe care au scris cuvinte precum: "Rujeolă", "Imunoglobulină", "Marii arşi", "Tuberculoză".
La proteste sunt prezenţi şi jandarmi călare, aşa cum s-a întâmplat şi la manifestaţia din 26 noiembrie, când au existat incidente între protestatari şi forţele de ordine. Ei sunt dispuşi în zona care a fost delimitată cu garduri de protecţie, după închiderea traficului.
UPDATE 18.20 - Câteva sute de persoane protestează în Piaţa Victoriei, unde se află şi liderii partidelor de opoziţiei şi ai Platformei România 100
Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Victoriei după ora 18.00, iar la această oră în faţa Guvernului se află câteva sute de oameni care scandează "Justiţie, nu corupţie", "PSD, ciuma roşie", "Demisia" şi Hoţii.
Protestatarii ar urma să plece într-un marş de comemorare a Regelui Mihai, până în piaţeta Regelui, aflată în apropierea Pieţei Victoriei, unde vor să aprindă lumânări şi să depună flori.
În faţa Guvernului se află, alături de protestatari, şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100, între care foşti miniştri ai Cabinetului Cioloş - Vlad Voiculescu, Raluca Prună, Violeta Alexandru, Vlad Alexandrescu, Dragoş Pâslaru.
Ei au venit împreună, după o conferinţă de presă susţinută de Ludovic Orban, Dan Barna şi Dacian Cioloş alături de organizaţiile civice care protestează în stradă de aproape un an împotriva coaliţiei aflate la guvernare şi, îndeosebi, împotriva modificărilor aduse de PSD şi ALDE legilor justiţiei.
Manifestaţii antiguvernamentale au loc în mai multe oraşe.
PNL şi USR s-au alăturat organizaţiilor civice care protestează faţă de modificarea legilor Justiţiei. Orban: Pasivitatea este o formă de complicitate
Preşedinţii principalelor partide de opoziţie, Ludovic Orban şi Dan Barna, împreună cu Dacian Cioloş au participat duminică la o conferinţă de presă comună alături de organizaţiile civice care protestează în stradă faţă de modificarea legilor Justiţiei, cerând ca românii să iasă la manifestaţii paşnice şi explicând că pasivitatea este o formă de complicitate cu actuala coaliţie de guvernare PSD - ALDE.
Decizia luată de PNL şi de USR, precum şi de Platforma România 100 condusă de Dacian Cioloş, a fost să se alăture organizaţiilor civice care protestează în stradă de aproape un an împotriva coaliţiei aflată la guvernare şi, îndeosebi, împotriva modificărilor aduse de PSD şi ALDE legilor justiţiei.
”România este într-un punct critic, suntem în ceasul al 12-lea (…) De un an de zile, în Parlament, are loc un atac sistematic împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, în Parlament are loc un atac sistematic împotriva independenţei instituţiilor din România, în special împotriva independenţei puterii judecătoreşti, împotriva independenţei justiţiei. Treptat, PSD capturează statul român, instituţie după instituţie, şi imediat ce capturează aceste instituţii numind conduceri care răspund ordinului de partid, atacă orice cetăţean, orice grup social, orice companie care încearcă să se exprime liber, care încearcă să critice actele puterii şi care încearcă se manifeste aşa cum este normal într-o democraţie”, a spus preşedintele PNL, Ludovic Orban.
El a spus că liberalii sunt alături de toţi cei care iubesc democraţia şi care ţin la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor.
”Şi eu apelez la toţi colegii mei, la toţi simpatizanţii noştri, să nu fie pasivi, la toţi cetăţenii români, care se gândesc la binele României. Pasivitatea astăzi este o formă de complicitate, trebuie să ieşim să ne susţinem punctele de vedere, convingerile, credinţele, trebuie să ne apărăm valorile, trebuie să ieşim în stradă, să manifestăm paşnic şi să arătăm acestei puteri că deşi are o majoritate conjuncturală dictată de nişte promisiuni mincinoase, nu pot să facă ce vor şi trebuie să ţină cont de ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate”, a mai spus Orban.
”Se împlineşte un an de când o majoritate nu face decât să destructureze organizat România şi să se comporte ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea (…) Democraţia unui stat nu este despre dictatura majorităţii, ci despre respectarea regulilor (…) În aceste zile, cel mai consistent mesaj trebuie să fie acela de unitate a opoziţiei (…) Susţinem mişcările civice pentru că vorbim de confiscarea statului de către un Grup Infracţional Organizat”, a declarat, la rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, în cadrul conferinţei de presă comune.
”Nu cred că această coaliţie aflată la putere a fost votată şi are legitimitatea ca să distrugă Justiţia, ca să distrugă credibilitatea României în exterior, ca să creeze instabilitate în mediul economic. Cum să ai bunăstare într-un stat corupt, într-un stat în care cei care sunt la putere interpretează uitilizarea acestei puteri abuziv şi în interes propriu? Cum să ai bunăstare atunci când nu doar că Justiţia nu poate să lucreze independent, dar mai creezi instabilitate şi în mediul economic? Cred că avem cocktail-ul şi melanjul suficient care să arunce în aer România, nu pentru că românii ies în stradă ca să-şi spună păsul, ci pentru modul în care este guvernată România”, a spus şi fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele Platformei România 100.
Preşedintele organizaţiei Iniţiativa România, Mihai Poliţeanu, a enumerat solicitările organizaţiilor civice care protestează în stradă: respingerea în bloc a modificărilor la legile justiţiei şi la legea ANI şi demisia imediată a preşedinţilor Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, el a făcut un apel către toţi românii pentru a ieşi în stradă şi să protesteze paşnic pentru un viitor democratic.
”România a fost luată ostatică de o putere politică profund coruptă, abuzivă, autoritară şi determinată să încalce orice regulă democratică pentru acapararea puterilor statului (…) Acestei agresiuni asupra democraţiei, care este fără precedent din anii ’90, noi, organizaţiile civice, am răspuns şi vom răspunde prin proteste paşnice (...) Semnalul nostru e flarte clar: ei cu hoţii, noi cu toţii”, a mai spus Mihai Poliţeanu.
Imediat după conferinţa de presă, Ludovic Orban, Dan Barna şi Dacian Cioloş au plecat împreună, alături de organizaţiile civice, la protestul din Piaţa Victoriei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.