Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi susţinută de UDMR va fi dezbătută în Parlament miercuri, de la ora 12:00, au decis Birourile Permanente ale celor două Camere. Premierul Ludovic Orban susţine în continuare că moţiunea de cenzură nu va trece, dar, dacă aceasta va fi votată, anunţă că va veni cu aceeaşi formulă guvernamentală. ”Dacă, după ce ne-au dat jos prin moţiune de cenzură, vor vota învestirea aceluiaşi guvern, înseamnă că trebuie să se caute”, a spus Orban, reiterând ideea că PNL nu va vota învestirea niciunui guvern pentru a se declanşa alegerile anticipate. Liderul Pro România Victor Ponta afirmă, înaintea moţiunii de cenzură, că un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sănătate şi Educaţie este un Guvern care trebuie pedepsit; în Parlament şi la vot de către cetăţeni. Comentariul său vizează legea reformei în sănătate, pe care Guvernul o promovează prin OUG.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Orban consideră că moţiunea de cenzură nu va trece, dar, dacă va fi votată, anunţă că va veni cu aceeaşi formulă guvernamentală: Dacă, după ce ne-au dat jos prin moţiune de cenzură, vor vota învestirea aceluiaşi guvern, înseamnă că trebuie să se caute
CITEȘTE ȘI Ponta, înaintea moţiunii de cenzură: Un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sănătate şi Educaţie este un Guvern care trebuie pedepsit; în Parlament şi la vot de către cetăţeni

Şedinţa conducerii Camerelor în care ar fi trebuit decisă data dezbaterii moţiunii de cenzură programată marţ iniţial, la 12:00, a fost anulată  din cauza absenţei PSD, PNL sugerând că de fapt social-democraţii nu au voturile necesare pentru ca moţiunea să fie adoptată. Deputatul PNL Florin Roman a sugerat că PSD nu are voturile necesare pentru a trece moţiunea, iar senatorul liberal Alina Gorghiu a acuzat că strategia PSD este una generată de frică şi că liderul PSD Marcel Ciolacu îşi joacă mandatul la şefia PSD.

Moţiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti" a fost iniţiată de PSD şi UDMR după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. 

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. 

În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor, se trece a votarea moţiunii de cenzură. Votul este secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă 233 de voturi.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.