Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni în Camera Deputaţilor, unde e prezent la solicitarea Grupului parlamentar PSD, pentru dezbateri pe tema achiziţiilor de măşti prin Unifarm, că în loc ca politicienii să se concentreze pe adevăratele priorităţi, PSD încearcă sa facă legături între el, ca premier, şi activitatea unei societăţi a statului. Orban a precizat că nu a luat niciodată niciun capăt de aţă care nu i s-a cuvenit şi că orice încercare de a arunca cu noroi în direcţia sa, prin ventilator, e sortită eşecului. Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu l-a acuzat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, pe premierul Ludovic Orban că a profitat de pandemie pentru ”a-şi îndestula prietenii politici”, că a fost interesat doar de bani şi că nimeni nu se poate spăla pe mâini de ceea ce a făcut deja acest Guvern, de distrugerea economiei, de suferinţele românilor lăsaţi în afara spitalelor. El a subliniat că fiecare va trebui să răspundă, inclusiv preşedintele Iohannis, pe care îl consideră la fel de vinovat ca cel pe care l-a pus în fruntea Guvernului. ”Se strânge laţul, domnule Orban şi nu vă imaginaţi cât de singur aţi rămas la Palatul Victoria”, a avertizat liderul PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Victor Ponta: Bine am făcut că am spus că virusul Lucovid Orban va ucide mai mult în România decât COVID-19
CITEȘTE ȘI Florin Roman, mesaj pentru social-democraţi: Voi vorbiţi de funie în casa spânzuratului? Când întrebi un român primul lucru pe care îl spune despre PSD este că sunt hoţi

UPDATE - Marcel Ciolacu: Nimeni nu se poate spăla pe mâini de ceea ce a făcut deja acest Guvern, de distrugerea economiei, de suferinţele românilor lăsaţi în afara spitalelor

 ”Domnule premier, aş vrea să vă reamintesc că la iniţiativa PSD am făcut un amendament la starea de alertă pe regulamentul Curţii de Conturi şi al Camerei Deputaţilor, Curtea de Conturi face controale în toate administraţiile publice centrale sau locale, indiferent de culoarea politică. Mai mult Curtea de Conturi a solicitat o prelungire de 15 zile. În Parlament nu a fost modificat niciodată Codul penal, iar CCR e o instituţie care face parte din statul de drept, pe care o atacaţi zilnic”, a i-a replicat Ciolacu lui Orban.

El a amintit că de 4 luni social-democraţii le spun clar şi răspicat liberalilor: ”Guvernaţi, nu mai furaţi!”

”Aţi profitat cu mult tupeu ca să vă îndestulaţi toţi clienţii politici. Aţi dat cu neruşinare restricţii impuse oamenilor de rând. Aţi ţinut românii închişi în case şi aţi distrus economia, în timp ce şmecherii PNL s-au îmbogăţit pe trei generaţii. Domnule Orban, aţi fost interesat doar de bani, aţi reprezentat doar interesele stomacului PNL. Toate fărădelegile dumneavoastră încep să iasă la iveală una câte una. E suficient să deschideţi orice ziar sau post TV, mai nou puteţi să vă inspiraţi din comunicatele DNA. Sunt suficiente exemple care vă pot trimite colegii politici cel puţin trei ani la puşcărie”, a afirmat Ciolacu.

El s-a referit la contractul pentru măşti încheiat cu firma Romwine & Coffee.

”Acel butic era paravan pentru primul tun liberal dat în pandemie. Contractele fără licitaţie se succedau unul după altul. Sute de milioane de euro pentru prietenii liberali. Ştiaţi foarte bine că sunt probleme, dar nu a contat că aţi adus măşti cu probleme. Niciodată scopul nu a fost protecţia oamenilor, ci îmbogăţirea clientelei PNL. Nu a mai contact că şi medicilor le-aţi dat echipamente proaste. Mişcarea infracţională PNL trebuia să funcţioneze. Banul trebuia să circule de la bugetul de stat în buzunarele prietenilor dvs. Românii trebuie să ştie ce legături aveţi cu scandalul de la Unifarm. Degeaba încercaţi să vă deziceţi. Aţi fost unul dintre cei care l-a lăudat constant pe directorul Unifarm pentru transparenţă. Acum nu îl mai cunoaşteţi?”, a afirmat liderul PSD.

El l-a acuzat pe Orban că a schimbat chiar şi directorii de spitale şi a pus chelneri cu şcoala vieţii şi patroni de pompe funebre, dispuşi să facă contracte dubioase.

”Nu vă ascundeţi după scuze penibile! Aveţi curajul să veniţi la microfon şi să recunoaşteţi aceste lucruri” Aţi fi continuat nestingherit să daţi tunuri dacă PSD nu v-ar fi oprit aici, în Parlament. Vă asigur că va scoate la iveală comisia de anchetă toate neregulile comise şi vor fi trimise la Parchet. Nimeni nu se poate spăla pe mâini de ceea ce a făcut deja acest Guvern, de distrugerea economiei, de suferinţele românilor lăsaţi în afara spitalelor. Fiecare va trebui să răspundă, inclusiv preşedintele Iohannis. Preşedintele e la fel de vinovat ca cel pe care l-a pus în fruntea Guvernului. Se strânge laţul, domnule Orban şi nu vă imaginaţi cât de singur aţi rămas la Palatul Victoria. Acest Guvern trebuie să plece. PSD va depunde o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern. Cine nu votează moţiunea înseamnă că e părtaş la jaful PNL”, a încheiat Marcel Ciolacu.

UPDATE - Ludovic Orban: Ne aflăm într-o situaţie în care hoţul PSD strigă ”Hoţii”. Nu am luat niciodată niciun capăt de aţă care nu mi s-a cuvenit în funcţiile publice pe care le-am deţinut. Orice încercare de a arunca cu noroi în direcţia mea, prin ventilator, e sortită eşecului

”Faptul că astăzi avem instituţii funcţionale, faptul că azi DNA anchetează fapte de corupţie, e cea mai bună dovadă că PNL susţine statul de drept, susţine faptul că nimeni nu e mai presus de lege. Vă referiţi la schimbări de manageri de spitale judeţene. Vă dau câteva exemple – managerul de la Focşani, care a fugit de la locul de muncă şi care a trebuit înlocuit cu un manager care să conducă spitalul. Am înlocuit managerul de la spitalul Deva după pierderea completă a conducerii spitalului şi am adus manager militar. Spitalul de la Suceava, unde de asemenea am schimbat managerul şi am adus manager militar de la Braşov. Am schimbat manageri care au dovedit o crasă incompetenţă. Nimeni nu i-a impus niciunui manager de spital să facă niciun fel de achiziţie decât prin proceduri legale. În ceea ce priveşte achiziţiile, vă rog să vă uitaţi, la achiziţiile din zona guvernamentală, cu cât s-au achiziţionat echipamente şi materiale în cadrul procedurilor derulate de ministere. Licitaţia de măşti, pentru a putea asigura măşti pentru elevi de clasa a opta. Sau achiziţia care s-a finalizat cu adjudecarea la un preţ unitar de 0,68 lei pe mască”, a precizat Ludovic Orban.

El consideră că ne aflăm într-o situaţie în care hoţul PSD strigă ”Hoţii”. 

”Închei prin a vă spune că aveţi posibilitatea, aţi iniţiat procedura pentru constituirea unei comisii de anchetă a Parlamentului privind achiziţiile derulate în perioada pandemiei. Nu ştiu de ce nu aţi dus la capăt acest demers. Dar vă rog să includeţi în acest obiect achiziţiile derulate în toate instituţiile. Faceţi o anchetă serioasă parlamentară pentru ca într-adevăr să se afle adevărul şi să puteţi furniza instituţiilor care să îi ajute în ancheta penală informaţii care să îi ajute. Activitatea mea de 30 de ani e o activitate în lumină publică şi una în care nu am luat niciodată niciun capăt de aţă care nu mi s-a cuvenit în funcţiile publice pe care le-am deţinut. Orice încercare de a arunca cu noroi în direcţia mea, prin ventilator, e sortită eşecului, pentru că stă dovadă activitatea mea de 30 de ani”, a încheiat Orban.

UPDATE - Orban: Sunt uimit de subiectul pus în dezbatere

”Sincer, sunt uimit de subiectul care este pus în dezbatere, pentru care e utilizată procedura de chemare a premierului în faţa Camerei Deputaţilor, pentru că acest subiect mi se pare un subiect care nu are legătură directă cu activitatea mea de premier şi în care se încearcă crearea unei legături inexistente, între mine şi Guvernul pe care îl conduc, cu cercetarea unei instituţii a statului. Îmi pare că în loc să ne concentrăm pe adevăratele priorităţi, PSD caută să arunce în spatele meu, într-un mod insidios, să facă legături fără niciun fel de fundament, între mine ca premier şi activitatea unei societăţi a statului despre care e adevărat că există o anchetă în curs”, a declarat premierul.

El s-a declarat bucuros că există o anchetă în curs şi e cea mai bună dovadă că instituţiile statului îşi fac datoria. 

”Repet, subiectul nu are legătură cu activitatea mea de prim-ministru. M-aş fi aşteptat să discutăm despre subiecte mult mai importante. Despre faptul că Guvernul pe care îl conduc a alocat resurse cum niciodată nu au fost alocate pentru susţinerea sectorului de sănătate, pentru ajutorarea persoanelor cu venituri mici aflate în izolare la domiciliu. M-aş fi aşteptat să discutăm despre situaţia care s-a creat că prin decizia CCR Guvernul a rămas fără instrumentele necesare pentru gestionarea COVID. Nu mă aşteptam din partea PSD să deschidă un astfel de subiect. Din ianuarie 2017, PSD a declanşat o adevărată luptă împotriva instituţiilor din justiţie, împotriva DNA. Măcelărirea legislaţiei în domeniul justiţiei, măcelărirea codurilor penale, atacarea la CCR şi invocarea de conflicte juridice de natură constituţională au dus la decizii CCR care au scăpat din puşcărie oameni care s-au dovedit a săvârşi fapte de corupţie”, a punctat prim-ministrul.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Conform ordinii de zi a Camerei Deputaţilor, luni, de la ora 16:00, sunt programate dezbateri politice, cu participarea prim-ministrului, la solicitarea Grupului parlamentar al PSD, cu tema „Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice”.

Aceasta în condiţiile în care Comisia parlamentară de anchetă privind gestionarea pandemiei şi achiziţiile din această perioadă, condusă de social-democratul Marius Budăi urmează să îşi înceapă activitatea. De altfel, Budăi a şi precizat duminică, într-o conferinţă de presă, că Ludovic Orbam şi Klaus Iohannis au datoria să răspundă unor întrebări pe care şi le pun oamenii.

”Domnule Orban, aţi vorbit în perioada pandemiei cu administratorul de la firma care ar fi propus şpaga în cazul Unifarm?”, a întrebat Budăi.

El l-a întrebat şi pe preşedintele Klaus Iohannis dacă l-au informat serviciile de informaţii în legătură cu tentativele de corupţie de la Unifarm şi, în cazul în care preşedintele a fost informat, de ce nu a luat măsuri şi a tolerat astfel de fapte de corupţie.

”PSD a decis chemarea premierului la Parlament pentru a da explicaţii despre scandalul de corupţie de la Unifarm. Cangrena PNL este mare, cinismul lor nu cunoaşte margini. În vreme ce românii erau ţinuţi în case, rămâneau foarte mulţi fără locuri de muncă, PNL fura cu zece mâini. E revoltător să profiţi de suferinţa oamenilor, să profiţi de starea de urgenţă, de starea de alertă pentru a băga adânc mâna în banii românilor. Să transmiţi în acest timp că nu sunt bani pentru dublarea alocaţiilor pentru pensii, iarăşi este de un cinism înspăimântător”, afirmă în umră cu o săptămână senatorul PSD Radu Oprea.

PSD a acuzat în repetate rânduri Guvernul pentru achiziţiile de materiale de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19 şi pentru preţurile mari de achiziţie.

Acuzaţiile s-au intensificat după ce DNA a anunţat că directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului. Adrian Ionel a fost suspendat de la conducerea Unifarm.

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu au avut informaţii nici el, nici alţi colegi despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. El a spus că încercarea unora de a face o legătură între Unifarm şi Guvern privitor la acte de corupţie este o imensă manipulare.

“Toată lumea încearcă să creeze o legătură între Guvern şi directorul Unifarm. Deci noi l-am găsit în funcţie pe directorul Unifarm Adrian Ionel, mandatul lui expiră în 14 iulie. Nu am luat decizia să îl schimbăm pentru că în plină pandemie să stai să umbli la conducerea entităţilor numai dacă am fi avut informaţii suficiente de clare şi de precise am fi putut să-l schimbăm. Era complicat să îl schimbi din funcţie pentru că se ştie că procedura de schimbare a unui Consiliu de Administraţie şi a unui manager, în condiţiile legislaţiei actuale, este destul de complicat, adică trebuie să îi plăteşti toate veniturile pe care le-ar fi obţinut până la sfârşitul mandatului. (...) Nu am avut niciun fel de informaţii nici eu, nici alţi colegi despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. Ăsta e primul şi cel mai important lucru pe care vreau să-l spun”, a declarat Ludovic Orban.

El a spus că, dacă cineva a greşit la Unifarm, atunci trebuie să plătească. 
 
“Dacă au existat acte de corupţie şi dacă DNA are aceste date privitoare la fapte de corupţie, dacă cineva a greşit, trebuie să fie pedepsit. Încercarea penibilă a unora de a face legătură între Unifarm, directorul Unifarm şi Guvern privitor la acte de corupţie este o imensă manipulare”, a mai afirmat premierul Orban.
 
 
 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.