Comisarul european pentru justiţie Vera Jourova a declarat luni în PE, la dezbaterea despre statul de drept în România, că dezbaterea este despre riscuri foarte concrete ca în România să se facă paşi înapoi în legătură cu statul de drept, ea spunând că nu s-au făcut progrese în urma recomandărilor din MCV şi a apreciat că există risc de ingerinţă în justiţie în cazuri de corupţie. Europarlamentarul Monica Macovei a declarat luni, în plenul PE, la dezbaterea privind situţia statului de drept în România, că un grup de politicieni corupţi, conduşi de condamnatul Liviu Dragnea, a luat ţara în mână şi dă cu ea de pământ", ea cerând europarlamentarilor să ajute România şi argumentând că ruperea de Europa e coşmarul pe care ţara noastră l-a trăit decenii la rând. La rândul ei, europarlamentarul Maria Grapini a declarat că dată fiind prezenţa a doar 20 de parlamentari în sală, dezbaterea e un eşec şi a ţinut să precizeze că "România nu e Kovesi". Europarlamentarul PSD Dan Nica a afirmat că avem din nou o dezbatere electorală, el făcând în schimb referire la protocoalele cu SRI şi a spus că românii urăsc dublul standard în justiţie, urăsc dublul standard în tot ceea ce înseamnă lucrurile care ţin de viaţa lor de zi cu zi:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Renate Weber: E timpul, dragi colegi europeni, să încetaţi cu standardele duble şi să vă comportaţi exact aşa cum le cereţi politicenilor din alte ţări,chiar şi în campanie electorală

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"România este într-un mecanism de cooperare şi verificare cu Comisia Europeană. Nu o dată, politicieni români au fost sever criticaţi în rapoartele MCV pentru declaraţii publice privind cazuri concrete din tribunale, considerând că astfel de practici sunt o ingerinţă în justiţie. Şi totuşi, în urmă cu câteva săptămâni, lideri ai acestui Parlament European au cerut imperativ autorităţilor din România, parchete şi tribunale deopotrivă, să oprească o investigaţie împotriva unui cetăţean român căruia îi fuseseră respectate toate drepturile procedurale prevăzute de lege. Consiliul Superior al Magistraturii din România, garantul constituţional al indepedenţei justiţiei, a declarat că aceşti lideri - Antonio Tajani, Manfred Weber, Guy Verhofstadt - prin declaraţiile lor au pus presiune pe judecătorul naţional care urma să soluţioneze cauza, o ingerinţă cu consecinţa subminării independenţei justiţiei. E timpul, dragi colegi europeni, să încetaţi cu standardele duble şi să vă comportaţi exact aşa cum le cereţi politicenilor din alte ţări,chiar şi în campanie electorală", a declarat europarlamentarul.

UPDATE - "Din păcate, astăzi avem din nou o dezbatere electorală, o dezbatere în care fără să se aducă niciun fel de precizare şi să se spună absolut nimic concret despre România suntem nevoiţi ca să spunem care este adevărul şi mai ales să combatem foarte multe dintre lucrurile care au fost spuse aici şi sunt mincinoase. Care este situaţia statului de drept? Doamnelor şi domnilor, stat de drept fără ca să existe drepturi şi libertăţi pentru cetăţeni nu există. în 2009, procurorul general al României a semnat primul protocol secret cu serviciile de informaţii. Surprinzător, procurorul general era Kovesi. De doi ani de zile au început să apară dezvăluiri despre o lungă serie de protocoale secrete încheiate cu serviciile de informaţii şi românii au putut să afle, cu oroare, cu teamă, cu spaimă, că au existat aceste protocoale secrete şi că aceste protocoale secrete au condus la abuzuri şi nedreptăţi abominabile", a declarat Dan Nica.

El crede că este corect să spunem că românii urăsc dublul standard.

"Urăsc dublul standard în justiţie, urăsc dublul standard în tot ceea ce înseamnă lucrurile care ţin de viaţa lor de zi cu zi: produse alimentare care sunt contrafăcute şi vin şi au invadat piaţa românească, punând în pericol sănătatea acestora, produse farmaceutice. Românii nu sunt primiţi în Spaţiul Schengen deşi din 2011 îndeplinesc toate condiţiile. În toate aeroporturile sunt milioane de români, în toate punctele de trecere a frontierei, cetăţenii europeni îtnr-o parte, românii în cealaltă parte", a acuzat europarlamentarul PSD.

El a adăugat că 80% la sută dintre români în toate sondajele de opinie spun că este inadmisibil şi nu recunosc ca fiind legitime abuzurile care au fost făcute în justiţie, aceste abuzuri care trebuie să fie odată pentru totdeauna curmate. Nica a susţinut că românii spun aceste lucruri: pentru că au putut să vadă la televizor în fiecare zi mărturii, mărturii şi mărturii.

UPDATE: Grapini, la dezbaterea din PE: România nu e Kovesi

Europarlamentarul Maria Grapini a declarat luni, în PE, la dezbaterea pe tema situaţiei statului de drept în România, că dată fiind prezenţa a doar 20 de parlamentari în sală, dezbaterea e un eşec şi a ţinut să precizeze că "România nu e Kovesi".

Ea a remarcat că nu a fost dat nici măcar un exemplu de încălcare a statului de drept.

Ea le-a reproşat oficialilor europeni că acuză România pentru că a schimbat un şef de instituţie care a prejudiciat sistemul de Justiţie.

„România nu e Kovesi”, a spus Grapini, adăugând că România înseamnă 20 de milioane de locuitori care trebuie trataţi cu respect.

UPDATE - Monica Macovei în PE: Un grup de politicieni corupţi, conduşi de condamnatul Liviu Dragnea, a luat ţara în mână şi dă cu ea de pământ. Vă cer să ajutaţi România

"Astăzi, în România, un grup de politicieni corupţi, condus de socialistul Dragnea, care este condamnat definitiv şi are noi procese, a luat ţara în mână şi dă cu ea de pământ: nu respectă programul de guvernare anunţat la alegeri, schimbă legile, şterge infracţiuni, îi subordonează politic pe judecători şi procurori, transformă banii de investiţii în mită electorală. Distrug inima democraţiei pentru ca ei, politicienii corupţi, să scape de justiţie. Soarta a 20 de milioane de oameni stă, până la urmă, în cântar cu salvarea unuia singur?", , a declarat Macovei.

Ea a spus că românii nu sunt un popor inert:

"Ieşim în stradă de peste 2 ani de zile. Suntem gazaţi, suntem bătuţi, suntem împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc sau loviţi cu grenade de mână. Asta nu ne împiedică să ieşim. Drumul nostru este Europa. Asistăm cu disperare la scufundarea ţării lovite de Dragnea, Tăriceanu şi gaşca lor. Eu nu pot să tac. Nu puteţi să ne lăsaţi să sfârşim ca prizonieri ai câtorva sute de politicieni care au în mână pârghiile puterii",a continuat ea.

"Vă cer să ajutaţi România! Pentru că, sub aparenţa democraţiei, România trăieşte astăzi o dictatură criminală şi tragedia golirii ţării. 4 milioane de români au plecat din ţară numai în ultimii ani. Ruperea noastră de Europa este coşmarul pe care istoria noastră l-a trăit decenii la rând. Acesta este ultimul tren pe care îl putem prinde. Vrem în Europa!", a încheiat Monica Macovei.

UPDATE - "Comisia a spus foarte clar Parlamentului European şi nu numai că urmăreşte cu atenţie şi preocupare evoluţiile în legătură cu statul de drept în România, a spus repetat că România trebuie să revină pe calea reformelor şi trebuie să o facă urgent şi să meargă înainte, nu să dea înapoi, şi să nu facă nimic pentru a reversa progresele făcute în ultimii ani. Comisia şi, în mod deosebit, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, a comunicat cu primul-ministrul Dăncilă şi cu experţii, s-au întâlnit de mai multe ori şi au avut discuţii constructive. Comisia a spus întotdeauna foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu vor fi suficiente şi că e nevoie de acţiuni concrete din partea României mai repede, nu mai târziu. Colegiul a discutat despre situaţie acum două săptămâni, regretabil, nu am putut să ajungem la concluzia că România e din nou pe calea cea bună. Dacă nu se răspunde preocupărilor noastre, Comisia va trebui să acţioneze, să folosească mijloacele pe care le are la dispoziţie. Dezbaterea de azi nu e despre chestiuni tehnice şi ne dorim să vedem informaţii noi în legătură cu ce am identificat deja în noiembrie. Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările din MCV şi evoluţiile din România în transpunerea unor directive au dus la preocupări în legătură cu o posibilă incompatibilitate cu dreptul european. S-a erodat încrederea în urma unor ordonanţe recente şi unor proceduri controversate de numire. Situaţia legată de numirea viitorului procuror-şef în Parchetul European nu a facilitat lucrurile", a declarat Vera Jourova.
Ea a precizat că discuţia din PE este despre riscuri foarte concrete ca în România să se facă noi paşi înapoi în legătură cu statul de drept, în mod specific în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.
"În primul rând, posibilele modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală, aceste lucruri fundamentale, trebuie pregătite cu atenţie, e nevoie de consultări ale magistraţilor, ale actorilor interesaţi şi de o înţelegere foarte bună a consecinţelor schimbărilor. Orice acţiuni trebuie să fie compatibile cu dreptul european şi cu obligaţiile internaţionale şi cu recomandările din MCV în legătură cu lupta împotriva corupţiei. Autorităţile române şi-ar asuma un risc dacă ar proceda fără a face aceste lucruri şi astfel s-ar crea o situaţie de impunitate de facto pentru personalităţi de nivel înalt care au fost pedepsite, au fost condamnate pentru corupţie. În legătură cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în urma unei decizii a Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte schimbări în completele de magistraţi, de judecători, ne punem întrebări în legătură cu ce e necesar. Aceste lucruri nu pot fi separate de consecinţele potenţiale ale redeschiderii unor cazuri din trecut, lucru care în sine ar însemna o interferenţă majoră în independneţa magistraţilor. Există un risc de ingerinţă în sistemul de justiţie, inclusiv în cazuri de corupţie, şi acest lucru nu poate fi ignorat", a argumentat comisarul european.
 
În ceea ce priveşte numirile de procurori şi mai ales nevoia de un sistem robust, indepenent, pentru numirile de procurori la nivel înalt, ea a spus căcacest lucru nu este nou, dar în mod regulat echilibrele nu au fost respectate. 
"Procedurile sunt extrem de controversate când vine vorba de numirea procurorilor la nivel înalt , procuror general şi procuror-şef al DNA. În al patrulea rând, Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor - au fost deja exprimate preocupări în legătură cu această structură în raportul MCV. De asemenea, Comisia de la Veneţia şi GRECO au exprimat preocupări, dar Guvernul consolidează această structură. Toate aceste elemente, toate, ne suscită îngrijorări, împreună şi separat, şi arată o tendinţă extrem de îngrijorătoare. Situaţia din România este extrem de volatilă, au fost luate grăbit decizii în legătură cu chestiuni esenţiale. Dacă nu se răspunde corespunzător acestor preocupări, Comisia va acţiona cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie. Deci Comisia cere României să poarte aceste consultări, să ajungă cât mai aproape de un consens şi să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi din procesul MCV. Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor", a conchis Jourova.
 

UPDATE - " La dezbaterea despre statul de drept din România-care stă să inceapă la Strasbourg-nu va participa nimeni din guvern.  Dăncilă nu vine şi nici nu trimite vreun ministru sau vreun secretar de stat", spune Preda.

El afirmă că  România nu va fi reprezentată nici ca presedintă în exerciţiu a Consiliului UE. 
"PSD şi ALDE se poartă că şi cum n-am fi în UE...", conchide Cristian Preda.

- Dezbaterea are loc la solicitarea grupului PPE, care a cerut discutarea situaţiei statului de drept în România şi adoptarea unei noi rezoluţii despre derapajele guvernării Dăncilă

Europarlamentarul Cristian Preda critică în termeni foarte duri bsenţa premierului Dăncilă de la dezbateri, dat fiind că aceasta are luni pe agendă întâlniri şi declaraţii comune cu premierii Vietnamului şi ai Georgiei.

"Viorica Dăncilă nu va veni luni la şedinţa PE care discută despre dezastrul pe care l-a creat guvernul ei în ultimii doi ani. Preferă să se întreţină cu Nguyen Xuan Phucde.Cum? Nu ştiţi cine e Nguyen Xuan Phucde? E premierul Vietnamului. Un comunist e, desigur, un interlocutor mai facil decât vicepreşedintele Timemrmans sau decât parlamentarii europeni", scrie Preda, care se întreabă cine va reprezenta guvernul României 

Şedinţa Parlamentului European în care va fi dezbătută situaţia statului de drept în România este programată să înceapă luni, la ora 17:00.

PE a mai adoptat în 13 noiembrie 2018 o rezoluţie privind situaţia statului de drept în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.