Premierul Marcel Ciolacu afirmă că România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Preşedintele Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi-a prezentat, marţi, noua echipă de comisari, centrată pe competitivitate, în urma unor negocieri până în ultimul moment. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă că portofoliul obţinut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conţinut, are zero competenţe concrete şi este opusul a ceea ce a promis, fiind un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică. Nu este o victorie, ci este un eşec, precizează Mureşan. La rândul său, USR afirmă că premierul Marcel Ciolacu a promis multe, dar a livrat un eşec pentru România în noua Comisie Europeană von der Leyen II, pentru că, în ciuda declaraţiilor pompoase despre negocieri şi influenţa ţării noastre la nivel european, România primeşte un portofoliu fără putere reală: Educaţie, Locuri de muncă şi Drepturi Sociale, domenii în care Uniunea Europeană nu are pârghii concrete de acţiune.
”Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană”, a anunţat, marţi, pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Potrivit premierului, Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educaţie, cât şi zona de politici sociale, dar şi programele de finanţare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă şi Erasmus+.
”Astăzi eforturile românilor au primit şi recunoaşterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă şi fonduri substanţiale ale UE, cu potenţial legislativ şi politic solid şi acces esenţial la serviciile şi agenţiile Comisiei”, a adăugat Ciolacu.
El a amintit că în prezent România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin: Roxana Mînzatu, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii, Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European, Dragoş Benea, preşedinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională.
”Aceste poziţii importante ocupate de România, prin membri ai familiei social-democrate europene, reprezintă în mod evident o recunoaştere în premieră a rolului şi importanţei ţării noastre la nivelul Uniunii Europene. Toţi cei care denigrau ţara noastră şi capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecţie extrem de dură: niciodată nu e bine să îţi vorbeşti de rău ţara peste hotare, ci să te lupţi şi să contribui la dezvoltarea ei”, a conchis Ciolacu.
Anterior, surse oficiale declarau pentru News.ro că România ar urma să primească şi funcţia de vicepreşedinte, cea mai înaltă primită de ţara noastră în cadrul Comisiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...