Camera Deputaţilor a votat marţi pentru începerea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu adoptat de Comisia juridică. Anterior, liderul grupului PSD Alfred Simonis a anunţat că social-democraţii vor vota la vedere pentru încuviinţarea urmăririi penale cerute de DNA. UDMR va da vot „pentru”, însă nu la vedere fiindcă „avem încredere în colegii noştri”, a spus Benedek Zacharie. Liberalii, USR şi PMP vot avea tot vot la vedere pentru ridicarea imunităţii deputatului Pro România Nicolae Bănicioiu. Liderul deputaţilor USR Cătălin Drulă a atras atenţia că PSD a făcut în trecut scut când a fost vorba de ridicarea imunităţii lui Florian Bodog, Eugen Bejinariu şi Rovana Plumb.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE Au fost 202 voturi „pentru” şi 12 voturi „împotrivă”. Numărul total de voturi exprimate a fost 214. 

UPDATE „Tot mă chinui să caut şi eu o zi în care avem consens şi nu politizăm nimic, nu reuşesc să prind acea zi în acest mandat. Nu grupul USR a cerut o cameră la votul pe ridicarea imunităţii, de fiecare dată aceste voturi au fost filmate şi transmise în direct. Am avut această consultare în Comitetul liderilor şi cu toţii am stabilit că acest vot - şi de data aceasta - să fie transmis în direct. Observ constant în glasul colegilor de la USR o tristeţe pentru că, neavând ce acuza despre ceea ce face PSD în prezent, se întoarce la anii trecuţi când, într-adevăr, s-au făcut greşeli. Grupul parlamentar al PSD va vota la vedere în favoarea ridicării imunităţii parlamentare pentru Nicolae Bănicioiu", a afirmat Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.

Cătălin Drulă a explicat că USR va vota la vedere pentru ridicarea imunităţii şi a reamintit că PSD a făcut scut în jurul unor deputaţi precum Florian Bodog, Eugen Bejinariu sau Rovana Plumb.

„Vom vota «pentru» şi vom vota la vedere, am cerut să fie şi o cameră acolo, pentru cine doreşte să îşi expună votul, să fie vizibil. Eu nu ştiu dacă domnul Banicioiu este vinovat sau nu, dar asta trebuie să hotărască justiţia şi aşa trebuie să fie în cazul tuturor parlamentărilor întotdeauna şi cred că astăzi va fi ridicată această imunitate. Domnul Banicioiu nici nu mai face parte din grupul PSD, este şi înainte de campania electorală cu câteva zile. Mi-aş fi dorit că acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul lui Eugen Bejinariu, şi în cazul domnului Bodog, şi în cazul doamnei Plumb, unde PSD a făcut scut în jurul lor, i-a protejat de ceea ce toţi cetăţenii trebuie să facă, adică să se prezinte în faţa justiţiei. Nu uităm aceste lucruri, nu uităm că PSD a dat atacul la justiţie timp de trei ani şi ne dorim că pe viitor, şi în legislatura care urmează şi în toate, parlamentarii să fie egali cu toţi ceilalţi cetăţeni în faţa legii. Imunitatea trebuie să fie numai pentru declaraţiile politice, aşa cum este şi în celelalte parlamente, nu pentru celelalte infracţiuni. Acolo, procurorii şi justiţia trebuie să poată să îşi urmeze cursul", a afirmat liderul deputaţilor USR Cătălin Drulă.

Liderul deputaţilor USR a adăugat că partidul din care face parte va susţine ca, în urma unei reforme constituţionale, să nu mai exisste imunitate pentru parlamentari şi foşti miniştrii.
  
Liberalii vot vota la vedere pentru ridicarea imunităţii lui Nicolae Bănicioiu, a anunţat liderul deputaţilor PNL Florin Roman.
  
„PNL va vota, ca de fiecare dată atunci când există astfel de solicitări, indiferent de numele pe care vine solicitarea sau de grupul politic, va vota afirmativ pentru că toţi colegii care au probleme de natură penală să poată să meargă în faţa procurorului şi, ulterior, în sălile de judecată să-şi sustină nevinovătia. Colegii din grupul PNL vor vota în favoarea solicitării DNA şi colegii din PNL vor vota la vedere această solicitare”, a precizat Florin Roman. 
 
Şi PMP va avea un vot la vedere pentru începerea urmăririi penale solicitată de DNA, a anunţat deputatul Ionuţ Simionca, precizând că aleşii partidului sunt oameni corecţi care vor să dea un mesaj în această privinţă.
 
Liderul deputaţilor UDMR Benedek Zacharie a spus că „grupul UDMR va vota pentru ridicarea imunităţii”.
 
„Nu vom vota cu bilele la vedere pentru că noi avem încredere în colegii noştri”, a completat Benedek Zacharie.
 
Nimeni de la Pro România şi ALDE nu au vorbit în plenul de marţi unde au fost dezbaterile privind ridicarea imunităţii lui Nicolae Bănicioiu.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a validat vineri vacantarea locurilor deţinute de către deputaţii Costel Alexe, Lucian Stanciu-Viziteu, Laurenţiu Nistor şi Nicolae Velcea, după ce aceştia au demisionat ca urmare a obţinerii unor funcţii noi la alegerile locale. 

Ministrul Mediului, liberalul Costel Alexe a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi, la alegerile locale, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu a câştigat un mandat de primar al Bacăului.

Social-democratul Laurenţiu Nistor a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Hunedoara, iar deputatul PSD Nicolae Velcea a câştigat mandatuld de primar al oraşului Ştefăneşti, judeţul Argeş.

De asemenea, Comisia juridică a adoptat vineri raport de admitere pentru ridicarea imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu şi încuviinţarea solicitării DNA de începere a urmăririi penale. Au fost 19 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi zero voturi nule. Liberalii au votat la vedere pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu. 

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că liberalii vor vota la vedere pentru ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Nicolae Bănicioiu, pentru care procurorii au solicitat încuviinţarea începerii urmăririi penale. 

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, suspectat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită, consideră acuzaţiile vehiculate în presă false şi afirmă că doreşte să aibă acces la dosar cât de repede. El precizează că, dată fiind situaţia, a decis că nu va mai candida pentru un mandat parlamentar, în prezent el fiind deputat.

Procurorii cer Parlamentului încuviinţarea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu, suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, pe vremea când era ministru. DNA a trimis 182 de volume la Camera Deputaţilor.

Potrivit procurorilor, „în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu”.

„Ulterior, aceeaşi persoană ar fi  primit de la aceiaşi oameni de afaceri,  prin intermediul unui complice, suspect în cauză,  suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, a mai transmis DNA.

Fostul ministru al Tineretului şi fost ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu este la al patrulea mandat de deputat, fiind ales de fiecare dată pe listele PSD. Din mai 2018, acesta a trecut la Pro România, partid condus de Victor Ponta. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.