Miniştrii Cabinetului Cîţu vor fi audiaţi marţi, miercuri şi joi în comisiile parlamentare de specialitate, iar la începutul săptămânii viitoare va avea loc o nouă şedinţă a conducerii Camerelor în care va fi stabilită datat plenului reunit pentru votul de învestitură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Senatorul PSD Titus Corlăţean a precizat luni, după şedinţa Birourilor Permanente reunte, că marti, miercuri şi joi, în comisiile parlamentare, vor avea loc audierile miniştrilor propuşi, iar la începutul săptămânii viitoare Birourile se reunesc din nou pentru a stabili data şedinşei de învestire a Guvernului.

Potrivit lui Corlăţean, calendarul învestirii Guvernului a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Birourile Permanente ale celor două Camere s-au reunit luni, la ora 14:00, pentru a stabili calendarul învestirii Guvernului, adică programul audierii membrilor Guvernului şi data votului din plen.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile Permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Data primirii programului şi a listei Guvernului este în acest caz 28 februarie.

Singura modificare faţă de componenţa Guvernului Orban ll este prezenţa lui  Lucian Heiuş, propus pentru MInisterul Finanţelor, în locul lui Cîţu, iar audierile aceloraşi miniştri s-au încheiat în 20 februarie, doar patru dintre ei primind aviz pozitiv.

Premierul interimar Ludovic Orban a anunţat duminică seară şi a reafirmat luni că va solicita „un calendar cât mai rapid” pentru votul de învestire, estimând ca joi sau lunea viitoare să aibă loc votul de învestire a Guvernului. Orban a mai afirmat, referitor la posibilitatea ca PSD să boicoteze din nou votul, că acest lucru nu se poate întâmpla la nesfârşit, ”Avem şi noi la dispoziţie posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituţională în cazul în care ei refuză să-şi îndeplinească atribuţiile care sunt stabilite în Regulamentul Camerelor”, a avertizat el.

Tot luni, echipa de negocieri a PNL formată din Cîţu, liderii de grup, preşedintele partidului şi vicepreşedinţii începe negocierile pentru asigurarea unei majorităţi în Parlament.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.