Premierul Mihai Tudose şi-a nuanţat declaraţia referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc făcută săptămâna trecută, când a spus că "dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”, precizând luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că s-a referit la mandatele autorităţilor. Tudose a subliniat însă că nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Vreau să nuanţez o declaraţie pe care am făcut-o miercuri şi care a fost greşit înţeleasă. Îmi menţin foarte clar poziţia ca român că nu este negociabilă sub nicio formă, nici măcar amiabilă, integritatea teritorială a României, nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din România. Când m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autorităţile statului care trebuie să aplice legea. Mandatul lor flutură lângă steag dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu despre spânzurat pe nu ştiu cine”, a declarat Tudose, luni, la sosirea la sediul PSD.

Miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”. ”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a reacţionat vineri, spunând că declaraţia premierului Mihai Tudose privind autonomia Ţinutului Secuiesc este absolut inacceptabilă, nedemnă de valorile europene şi de secolul XXI. El a anunţat, într-o conferinţă de presă, că în urma afirmaţiilor premierului român ambasadorul României la Budapesta a fost convocat în această dimineaţă la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, subliniind că aşteaptă de la Guvernul României lămuriri urgente în acestă chestiune.

Rezoluţia semnată în urmă cu o săptămână, la Cluj-Napoca, de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM) arată că se doreşte obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, care ar trebui să devină “o regiune autonomă în limitele sale istorice”, cu organism de decizie cu competenţe legislative şi executive regionale în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică. Liderii politici maghiari arată că “administraţia Ţinutului Secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.