Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a criticat, luni seară, proiectul de lege privind confiscarea extinsă, despre care a spus că ”va fi aplicabil la orice tip de ilegalitate” şi a precizat că atunci când vine vorba despre respectarea drepturilor fundamentale, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ”nu are timp”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Traian Băsescu a afirmat că proiectul elaborat la Ministerul Justiţiei va aplica confiscarea extinsă la o serie de infracţiuni care nu produc prejudiciu sau al căror prejudiciu creat statului sau beneficiu pentru infractor este greu de cuantificat.

”Noi avem confiscarea extinsă introdusă, dar iată ce vine şi mai adaugă doamna Prună la confiscarea extinsă: comercializarea de produse alterate (...) Oferirea spre vânzare, pe teritoriul României, a produselor energetice prevăzute la articolul 355. Deci dacă vând cărbune pe teritoriul României neautorizat se trece la confiscare extinsă”, a declarat, luni, la România TV, Traian Băsescu. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Fostul preşedinte a afirmat că ar fi nevoie de foarte multă resursă umană pentru a putea controla activităţile asupra cărora s-a extins confiscarea extinsă, numind proiectul de lege o ”trăsnaie”. ”Pentru a pune în aplicare aceasta trăsnaie a doamnei Prună, (...)  ar trebui un aparat de vreo jumătate de milion de oameni care să controleze toate activităţile astea asupra cărora doamna Prună, fără să-i ceară directiva europenă, a extins confiscarea extinsă”, a arătat Băsescu.

”Iată tentaţia şi lipsa de responsabilitate”, a afirmat el, adăugând că se face din confiscarea extinsă ceva ”aplicabil la orice tip de ilegalitate”, în schimb, când vine vorba de respectarea drepturilor fundamentale, care este tot o directivă a Uniunii Europene, ministrul justiţiei ”nu are timp”.

Ministerul Justiţiei a pus, în august, în dezbatere publică proiectul de lege pentru aplicarea directivei Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

Specialiştii ministerului au propus ca unui condamnat pentru comiterea unor infracţiuni a căror pedeapsă este mai mare de patru ani să i se confişte bunurile, dacă judecătorul consideră că acestea au fost achiziţionate în urma comiterii unor infracţiuni.

În plus, “confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”, se arată în proiectul de lege.

În acelaşi timp, nou înfiinţata Agenţie Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) anunţă judecătorul delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de la alte autorităţi competenţe cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă.

Potrivit proiectului de lege, prevederile Codul penal privind confiscarea extinsă se aplică în ceea ce priveşte bunurile dobândite înainte de intrarea în vigoare a normei numai în cazul comiterii unor infracţiuni grave, de la proxenetism, trafic de droguri şi spălare de bani, până la infracţiuni de corupţie, evaziune fiscală sau infracţiuni informatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.