Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi seară, la Antena 3, că a primit de la Ministerul Justiţiei rezultatul verificărilor făcute la cabinetul notarial din Sibiu care a suspendat procedura prin care casa pierdută în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis ar fi urmat să intre în proprietatea statului, stabilindu-se că în acest caz notarul a procedat corect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ieri am primit de la Ministerul Justiţiei, în urma verificărilor pe care le-a făcut, răspunsul că notarul din Sibiu a procedat corect atunci când a suspendat listarea în Cartea Funciară, cu toate că avut rezerve. Ar fi fost indicat să vedem cum a procedat şi notarul din 1999. Acolo a fost o chestiune fantastică. În aceeaşi zi s-a emis şi certificatul (...).pentru respectiva casă, s-a şi vândut jumătate din casă şi a şi devenit domnul preşedinte proprietar al acelei jumătăţi de casă. Într-o singură zi. Nu a mai făcut nimeni nicio verificare pe nicăieri, acel notar într-o zi a făcut totul. Fără verificări, fără suspendări, fără niciun fel de problemă", a afirmat Teodorovici.

El a spus că acum se urmează calea legă pentru recuperarea banilor din chirii de la şeful statului. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Practic, urmăm fiecare cale legală. Rămâne procesul de la Hunedoara, când instanţa va spune că acea persoană are dreptul să devină proprietar, statul este cel care preia acel imobil şi suma trebuie să fie recupertă de la domnul preşedinte. Trebuie să urmăm calea legală, să dăm mandat în instanţă celor care ne vor reprezenta să ceară accelerarea acelui proces.Adică judecarea cu celeritate şi într-un ritm rapid, nu să stăm un an de zile", a mai spus ministrul Finanţelor. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa, la începutul lunii septembrie, că a cerut Uniunii Notarilor din România să facă verificări la două cabinete notariale care s-au ocupat de încheierea unor documente privind casa pierdută în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis, unul dintre cabinetele verificate fiind cel care a încheiat actul de proprietate pe numele preşedintelui, iar al doilea fiind cel care a suspendat procedura prin care casa pierdută intra în posesia statului român.

Tudorel Toader afirma că, în opinia sa, ar putea fi vorba de fals sau abuz în ceea ce priveşte încheierea actelor prin care Klaus Iohannis a devenit proprietarul casei, dar că eventualele fapte penale s-au prescris.

"Am solicitat Uniunii Notarilor să facă verificări în activitatea notarială de la Sibiu. Practic, e vorba despre două cabinete notariale: cel care a făcut actul în 1999, care l-a făcut proprietar pe preşedinte, act care a fost ulterior invalidat de către instanţa de judecată, care a fost declarat nul. Ce se întâmplă în spatele acestei neregularităţi, o fi fost un fals, o fi fost un uz de fals, o fi fost un abuz, eu cred că da. Numai că între timp au trecut 20 de ani şi faptele notarului acela, dacă au avut caracter penal, sigur s-au prescris”, spunea Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei preciza că au fost făcute verificări şi la cabinetul notarial care a suspendat procedura prin care casa pierdută în instanţă ar fi urmat să intre în proprietatea statului.

"M-am interesat şi am înţeles că notarul care avea procedura succesorală urma să dispună către cadastru radierea fostei intabulări pe numele preşedintelui şi casa ar fi revenit statului. Aceasta e regula generală: dacă un bun nu are proprietar, dar are o anumită valoare economică, el revine statului prin Ministerul de Finanţe. În această procedură notarială au apărut două persoane fizice, doi intervenienţi spunând <<suspendaţi procedura pentru că noi revendicăm proprietatea respectivului imobil>>. Notarul nu are ce face, el rezolvă numai procedura necontencioasă, unde nu sunt litigii. Apărând aceşti doi pretinşi proprietari, notarul a suspendat procedura notarială şi au mers la instanţa de judecată, ca judecătorul să vadă cine e proprietarul imobilului”, declara ministrul Justiţiei.

Referindu-se la faptul că statul nu a recuperat obligaţiile fiscale de la familia Iohannis, ministrul Justiţiei  spunea că acest lucru se poate face separat de chestiunea privind dreptul de proprietate şi se întreba de ce "statul a stat în pasivitate până acum".

"Proprietatea e una, obligaţia fiscală e altceva şi finanţele nu au decât să cheme în judecată, să impună, sigur cu verificarea prescripţiei. Că până la urmă, statul ăsta, îţi pui şi întrebarea, de ce a stat în pasivitate până acum? Că sunt lucruri separate: dreptul de proprietate real sau pretins e una, obligaţia fiscală pentru câştigurile pe care le-ai avut şi nu ţi-ai îndeplinit obligaţia, e altceva”, adăuga Toader.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.