Liderul ALDE Călin Popescu Tariceanu afirmă, referindu-se la Raportul GRECO publicat marţi, că documentul reprezintă părerea unor experţi străini despre justiţia din România, fiind aceiaşi experţi care nu au avut nimic de comentat despre protocoalele secrete, dosare făcute la comandă, ”sentinţele venite din pădurile patriei”.
”Raportul GRECO privind România a fost publicat pe https://www.just.ro/sau, mai bine zis, părerea unor experţi străini despre justiţia din România a fost publicată. Aceiaşi experţi care nu au avut nimic de comentat despre dezvăluirile din ultimii ani (vezi protocoalele secrete, dosare făcute la comandă, sentinţe venite din pădurile patriei, secţie ilegală de investigarea magistraţilor în subordinea DNA, etc)”, scrie Tăriceanu.
El prezintă apoi un punct de vedere al preşedintelui UNJR Dana Gîrbovan, inclusiv o situaţie a modului ân care diverse state s-au confomate recomandărilor GRECO.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Nivelul de conformare a României cu recomandările făcute rămâne "global nesatisfăcător", iar GRECO este preocupat de ”tensiunile politice continue în România în ceea ce priveşte reformele sistemului judiciar, relevă Raportul referitor la Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori, publicat marţi.
Recomandarea privind riscurile de slăbire a statutului procurorilor, în special a independenţei lor, nu a fost implementată, afirmă GRECO în Raportul de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind România, făcut public marţi, care arată că puterea crescută a executivului în ceea ce priveşte numirile şi eliberările din funcţie ale procurorilor şi rolul redus al Preşedintelui României, în detrimentul principiului separaţiei şi echilibrului puterilor, reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei operaţionale a procurorilor şi poate împiedica lupta eficientă împotriva corupţiei în România.
GRECO a recomandat să fie abandonată crearea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, considerând-o ”o anomalie” a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate în procesul de justiţie penală. iar măsurile luate de autorităţile române sunt în deplină contradicţie cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezintă o evoluţie profund îngrijorătoare. se arată în raport.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.