Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat, vineri, desecretizarea protocolului dintre SRI şi Parchetul General, declarând că ”lucrurile trebuie duse până la capăt” pentru că ar fi existat o ”frăţie nesănătoasă care a funcţionat împortiva principiilor general acceptate de funcţionare a unei societăţii democratice”. El a susţinut că ”statul paralel este reprezentat de aranjarea unor instituţii şi funcţionarea lor în mod ocult”, în timp ce instituţiile reprezentative votate de cetăţeni sunt de fapt "numai de decor”.
Prezent la Arad, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a salutat, într-o conferinţă de presă la ALDE, decizia SRI de a accepta desecretizarea protocoalelor cu Parchetul General.
”Cred că este necesară însănătoşirea climatului politic din România. Zi de zi vedem dezvăluri care pe mine mă îngrozesc. M-a întrebat un ziarist că ce e aia statul paralel. Păi ăsta este statul paralel, aranjarea unor instituţii şi funcţionarea lor în mod ocult la vremea respectivă, astăzi lucrurile ies la suprafaţă. Instituţii legitime şi reprezentative ale statului, votate de cetăţeni, sunt de fapt numai de decor şi deciziile se iau în altă parte”, a spus şeful Senatului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Tăriceanu a mai spus că ”lucrurile trebuie duse până la capăt”, afirmând că trebuie să dispară ”această frăţie nesănătoasă care a funcţionat împortiva principiilor general acceptate de funcţionare a unei societăţi democratice”.
Întrebat dacă consideră că SRI face parte din aşa-numitul stat paralel, Tăriceanu a spus că nu ştie în ce măsură instituţia a fost implicată, dar ”ceea ce este cert este că cei doi şefi ai instituţiei, Maior şi Coldea, erau fără dubiu”.
”Atitudinea actualului director al SRI este total diferită de cea a predecesorilor săi şi salut acest lucru”, a mai spus Tăriceanu.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.