Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că principiile pe care a fost construită OUG 114/2018 vor rămâne valabile, fiind vorba despre scăderea preţului la gaze şi scăderea dobânzilor, în paralel cu creşterea nivelului de creditare. Tăriceanu anunţă că vor exista stimulente pentru băncile care scad dobânzile, dar şi penalizări pentru cele care vor menţine, ”nejustificat”, un nivel ridicat al dobânzilor la credite.
”Principiile pe care este construită ordonanţa (OUG 114/2018 – n.r) vor rămâne în continuare valabile şi am să le repet: intenţia noastră a fost de a plafona preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici şi cei defavorizaţi. Taxa pe activele bancare, de asemenea, va rămâne în continuare să funcţioneze, dar ea nu este legată de ROBOR, ci pe un indice stabilit pe baza mediei tranzacţiilor efective. Va exista, de asemenea, un stimulent pentru bănci, în aşa fel încât, ele să scadă dobânzile pentru că acesta a fost lucrul pe care l-am urmărit şi să crească nivelul de creditare”, a declarat, luni, preşedintele senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta susţine că ”mediul bancar a recunoscut că dobânzile în România pentru credite sunt mult peste dobânzile practicate în alte ţări europene”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Noi considerăm că nu există o justificare a acestui lucru şi sigur că avem în vedere să mergem cu două măsuri: una de penalizare în cazul în care practică în continuare dobânzi ridicate nejustificat şi o măsură de stimulare pentru cei care coboală dobânzile şi acordă credite mai multe. Cu alte cuvinte, în termeni mai tehnici, creşte gradul de intermediere financiară al băncilor”, a mai spus Tăriceanu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.