Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, joi, la Iaşi, întrebat dacă a făcut vreo analiză a activităţii fostului ministru Costel Alexe, trimis în judecată pentru luare de mită şi instigare la delapidare, că de regulă nu se uită înapoi când vine într-o instituţie, ci priveşte doar spre viitor.
Tanczos Barna a precizat că "fiecare îşi face analiza, la nivel personal".
"Eu am lucrat în foarte multe instituţii în ultimii 15 ani. În 2005 am primit prima însărcinare publică la nivel guvernamental şi niciodată în nici o instituţie nu m-am uitat înapoi. M-am uitat doar înainte şi spre viitor. Nu am făcut o analiză retrospectivă şi critică a activităţii miniştrilor, secretarilor de stat şi a şefilor de agenţii care au fost în funcţiile respective înaintea mea", a declarat joi la Iaşi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Tanczos Barna.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a explicat că a venit cu scopuri foarte clare la minister şi că trecutul trebuie lăsat în pace.
"Am venit cu scopuri foarte clare la Ministerul Mediului, avem un program de guvernare foarte clar, politici publice pe care le implementăm şi mă uit spre viitor. Trecutul trebuie lăsat în pace, fiecare îşi analizează propria performanţă şi este normal ca toţi la un moment dat când părăsim o funcţie publică să facem această analiză cel puţin la nivel personal, dar mai departe nu este pentru mine o prioritate să fac eu analiza activităţii altor persoane care au fost în funcţia respectivă", a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
La aceeaşi conferinţă de presă a participat şi Costel Alexe, în prezent şeful Consiliului Judeţean Iaşi. Alexe a râs în momentul în care ministrului i s-a adresat întrebarea, fără însă a face vreun comentariu.
Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2022 în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare. Alte şase persoane, între care fostul director general al unei firme cu activitatea în siderurgie, au fost deferite justiţiei în acest dosar.
Potrivit DNA, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, 22 de tone de tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.