Europarlamentarii din grupul PPE sunt deranjaţi de percepţia că rezoluţia ce va fi votată, marţi, de Parlamentul European priveşte România, nu Guvernul PSD-ALDE, spune, la RFI, eurodeputatul PNL Theodor Stolojan, membru în grupul PPE. El precizează că personal se va abţine la vot.
Theodor Stolojan crede că rezoluţia PE este percepută în UE mai degrabă ca o critică la adresa României, în ansamblul ei.
"Acest proiect de rezoluţie atrage atenţia guvernării actuale, guvernării PSD-ALDE. Din păcate, însă, în opinia publică, nu cea din România, ci din celelalte state membre, această rezoluţie priveşte ce se întâmplă în România. Ne deranjează acest lucru, în special pe noi, europarlamentarii din grupul politic al PPE, ne deranjează această percepţie. În rest, ceea ce scrie în rezoluţie este ceea ce în România de doi ani de zile se află în dezbatere ca probleme, atacul la adresa statului de drept”, afirmă Stolojan.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Întrebat dacă va vota rezoluţia PE, deputatul european a răspuns: "Asta-i o întrebare cheie. Avem o problemă serioasă. Încă discutăm acest lucru în cadrul delegaţiei noastre, vorbesc al europarlamentarilor din grupul PPE. Dacă mă întrebaţi pe mine, personal, intenţia mea cel puţin până la ora votului este de a mă abţine, pe următoarele argumentele: ceea ce se exprimă în rezoluţie este o realitate, noi nu putem contesta atacul la adresa statului de drept în România de către guvernarea Dragnea-Tăriceanu; doi: e foarte greu să susţii o rezoluţie la care percepţia nu în România, ci în afara României este că e o rezoluţie vizavi de România şi nu faţă de acţiunile guvernării actuale, ceea ce pe fond este această rezoluţie, dar percepţia sigur este alta. De aceea, cel puţin intenţia mea este de abţinere".
De asemenea, întrebat dacă PNL nu lasă impresia că nu vrea de fapt să sancţioneze coaliţia PSD-ALDE, Theodor Stolojan a replicat: "Nu, noi nu am dorit, cu o lună şi jumătate înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului de către România să avem o astfel de rezoluţie. Deci acesta este motivul nostru real. În rest, ceea ce face actuala guvernare PSD-ALDE în România este sancţionat absolut în toate instituţiile europene".
Parlamentul European votează, marţi, o rezoluţie referitoare la statul de drept în România, după dezbaterile pe această temă pe care le-a organizat în februarie 2017, februarie şi octombrie acest an. Votul va avea loc de la ora 12.00, ora Strasbourgului. Potrivit draftului rezoluţiei, Parlamentul European îndeamnă Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar. De asemenea, eurodeputaţii invită Comisia Europeană "să monitorizeze acţiunile întreprinse de autorităţile române pe baza recomandărilor". Totodată, Legislativul european condamnă ”intervenţia violentă şi disproporţionată” a forţelor de ordine în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018. Tot marţi, urmează să fie prezentat raportul MCV care, potrivit unor surse, va fi mai dur pentru România decât pentru Bulgaria. Executivul comunitar va arăta că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate) şi va adăuga alte recomandări extrem de dure.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.