Senatul a adoptat, luni, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă. Această OUG mai prevede ca va fi percepută Contribuţia de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obişnuite, a celor care impun carantina şi reducerea cu 25% a timpului de lucru, iar în rest, toate celelalte indemnizaţii de concediu medical sunt scutite de CASS. Propunerea legislativă se află în procedură de urgenţă în parlament, iar decizională e Camera Deputaţilor. Reprezentanţii USR au transmis că „Guvernul a făcut prea puţin şi prea târziu pentru a proteja persoanele aflate în suferinţă, eliminând parţial taxa pe boală, doar în cazul pacienţilor oncologici, al mamelor gravide, al mamelor cu copii bolnavi, cu afecţiuni cardiovasculare, al marilor arşi şi pentru cazurile urgente”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Pe 4 aprilie, Guvernul a adoptat orodonanţa de urgenţă 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi pentru cazurile de urgenţă. De asemenea, pe 9 aprilie, Executivul a rediscutat şi adoptat ordonanţa de urgenţă privind concediile medicale prin care a introdus şi bolnavii cronici în scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru astfel de concedii.
Pe 11 aprilie, Guvernul a reanalizat această OUG şi a decis să fie percepută Contribuţia de Asigurăro Sociale de Sănătate (CASS) doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obişnuite, a celor care impun carantina şi reducerea cu 25% a timpului de lucru, iar în rest, toate celelalte indemnizaţii de concediu medical sunt scutite de CASS. „Cu alte cuvinte, cei care sunt într-o astfel de situaţie şi au concediu medical vor avea şi venituri mai mari cu valoarea CASS, respectiv cu 10%”, a explicst atunci prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Senatorul USR şi membru al Comisiei pentru muncă şi solidaritate socială din Senat Ştefan Pălări a afirmat, în plenul de luni al Senatului, că nu există lucru mai josnic decât să iei bani de la persoane aflate în suferinţă exact atunci când au nevoie mai mult ca niciodată de bani pentru a se trata.

„Este o ironie amară ca un bolnav aflat în suferinţă să fie sancţionat financiar, în timp ce unii parlamentari care au votat împotriva eliminării taxei pe boală să poată sta acasă şi să poată vota din vârful patului, cu indemnizaţia întreagă. Guvernul a eliminat parţial taxa pe boală. Presiunea străzii şi presiunea USR au funcţionat. USR a depus amendamente care ar fi eliminat taxa pe boală odată pentru totdeauna, amendamente respinse cu cinism în urmă cu o săptămână de PSD şi PNL. Avem o taxă introdusă de persoane fără pregătire medicală, care au decis că unii români sunt mai puţin bolnavi ca alţii şi trebuie taxaţi”, a afirmat Ştefan Pălărie, de la tribuna plenului Senatului.

La rândul său, Oana Ţoiu, vicepreşedintă USR, cea care a observat introducerea taxei pe boală în decembrie 2023 şi care a depus o iniţiativă legislativă pentru eliminarea ei în totalitate, spune că Ministerul Finanţelor nu a răspuns întrebărilor USR privind destinaţia celor 10 milioane de euro pe lună luate de la angajaţii bolnavi în concediu medical.

„Medicii de familie şi spitalele reclamă lipsa cruntă de finanţare şi ştim că aceşti bani nu au ajuns în îmbunătăţirea actului medical. Nici numărul de concedii medicale nu a scăzut şi nici controalele celor care fraudează nu au crescut. Taxa pe boală a fost doar o zeciuială nedreaptă pentru angajatele însărcinate, pentru părinţi şi bolnavi cronici etc. Să nu uităm că în continuare 7 din 10 bolnavi rămân taxaţi. Vom continua să cerem decontarea integrală şi directă a concediilor medicale, inclusiv prin compensarea cu contribuţiile viitoare, ca să nu mai avem o ţară datoare antreprenorilor şi angajaţilor săi”, a explicat deputata USR Oana Ţoiu, conform comunicatului de presă al partidului.

USR atrage atenţia că indemnizaţia de boală nu este un venit, ci este un drept obţinut de români în urma plăţii unei contribuţii la fondul de asigurări de sănătate şi pe care statul român ar trebui să-l plătească în condiţii de boală.  Partidul a lansat şi o petiţie pentru eliminarea totală a taxei pe boală (https://petition.qomon.org/usr-cere-eliminarea-taxei-pe-boala/).

În tot acest timp, OUG 115/2023, prin care Guvernul Ciolacu a introdus taxa pe boală, este ţinută la sertar, în comisiile din Camera Deputaţilor, împreună cu amendamentele USR de eliminare a taxei. USR este primul partid care a semnalat problema în decembrie 2023 şi care a depus o iniţiativă legislativă, precum şi amendamente pentru eliminarea taxei pe boală, mai spune sursa citată.

Ministerul Finanţelor se aşteaptă să încaseze în jur de 600 de milioane de lei în 2024, adaugă comunicatul de presă al USR.

De la intrarea ei în vigoare, Guvernul PSD-PNL a colectat de la persoane aflate în suferinţă peste 60 de milioane de euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.