Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, susţine că autostrada A7 Ploieşti-Paşcani-Siret nu reprezintă coloana vertebrală a Moldovei, ci coloana administrativă care leagă Moldova de Bucureşti şi că pentru a dezvolta regiunea este nevoie de A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Dacă vrem la Bucureşti, Chişinău sau la Cernăuţi să dezvoltăm această zonă trebuie să depunem eforturi să fie construită cât mai rapid autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş. Autostrada A7 nu reprezintă coloana vertebrală a Moldovei, ci este coloana administrativă a Moldovei în legătură cu Bucureştiul. Coloana vertebrală a dezvoltării economice o reprezintă A8 care practic să lege Odessa, Chişinăul şi Iaşul de vestul României şi de Europa", a afirmat şeful CJ Iaşi Costel Alexe la Formul Economic Trilateral pentru afaceri şi reconstrucţie în Ucraina, desfăşurat vineri la Palatul Culturii din Iaşi.
Potrivit lui Alexe, există diferenţe majore între declaraţiile unor reprezentanţi ai Guvernului privind sprijinul acordat Moldovei sau Ucrainei, şi situaţia concretă de la graniţa de est a României.
"Există o discrepanţă între declaraţiile Guvernului de la Bucureşti şi situaţia de pe linia Prutului. Cum putem să sprijinim noi reconstrucţia Ucrainei când azi în vamă la Sculeni coada este de 200 de tiruri? Nu avem scannere care să funcţioneze, nu există instrumente să facem accesul mai facil al mărfurilor sau persoanelor. Pentru o ţară care îşi doreşte să fie membră a spaţiului Schengen, graniţa de est a României este o ruşine. Guvernul de la Chişinău a investit mai mult decât am reuşit noi să investim în ceea ce înseamnă condiţiile pentru punctul vamal şi Poliţia de Frontieră", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
Totodată, Alexe a făcut un apel către guvernul român ca în Vama Sculeni să există un control comun al Poliţiei de Frontieră şi al lucrătorilor vamali pentru a câştiga timp.
Şeful CJ Iaşi Costel Alexe a mai spus că o treime din traficul înregistrat pe Aeroportul din Iaşi reprezintă cetăţeni ai Republicii Moldova, el adăugând că ar trebui construite cât mai multe poduri peste Prut.
La Forumul de la Iaşi privind reconstrucţia Moldovei au participat autorităţi din România, Republica Moldova şi Ucraina, şefi ai Camerelor de Comerţ, reprezentanţi ai mai multor ambasade în România, dar şi oameni de afaceri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.