Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis politicienilor şi guvernanţilor, la şedinţa solemnă dedicată Centenarului, să asculte vocea românilor, să se recupleze la interesele naţionale, să se ridice la demnitatea Centenarului şi să nu îl dezonoreze. El le-a cerut să revină asupra legilor care nu au susţinerea oamenilor şi nici nu corespund standardelor în drept şi să nu continue cu legi incongruente cu democraţia veritabilă. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în mai multe rânduri, că vrea consens şi unitate de Centenar, dar, la fel ca Liviu Dragnea, a criticat opoziţia pentru votarea rezoluţiei din Parlamentul European referitoare la acţiunile puterii de la Bucureşti în domeniul justiţiei şi i-a transmis preşedintelui Iohannis că vrea colaborare.
UPDATE: Preşedintele USR, Dan Barna, a spus că în urmă cu 100 de ani în fruntea statului erau regele Ferdinand, generalul Averescu, Ionel Brătianu, iar acum sunt Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă sau Florin Iordache. El a mai afirmat că Anghel Saligny, cu o generaţie înainte de Marea Unire, a realizat podul de la Cernavodă în cinci ani, iar în ultimii 30 de ani politicienii nu au reuşit să facă o autostradă care să lege regiunile istorice.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dan Barna a afirmat că, în urmă cu câţiva ani, niciunul dintre senatorii şi deputaţii USR nu credea că se va afla în Parlament atunci când urmau să se sărbătorească 100 de ani de la Marea Unire, precizând că ei au ajuns acolo pentru că au vrut să stea deoparte şi să vadă cum viitorul lor e decis de policieni corupţi şi incompetenţi.
“Am ajuns aici pentru că niciunul dintre noi nu a mai vrut să stea deoparte şi să se uite la televizor cum viitorul lui şi al celor din jur este decis de politicieni corupţi şi incompetenţi. În urmă cu 100 de ani Petre Carp ne spunea că România are prea mult noroc să mai aibă nevoie de politicieni şi dacă ne uităm unde este România astăzi, Uniunea Europeană, NATO, parteneriat cu SUA, da, înclinăm să-i dăm dreptate lui Carp. Numai că el spunea asta când în fruntea statului român erau Regele Ferdinand, Generalul Averescu, Ionel Brătianu, Barbu Delavrancea sau Nicolae Titulescu. Astăzi în fruntea României sunt Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă sau Florin Iordache”, a spus liderul USR.
El a mai afirmat că în ultimii 30 de ani politicienii nu au reuşit să facă o autostradă care să lege regiunile istorice, iar cu o generaţie înainte de Marea Unire Anghel Saligny făcea podul de la Cernavodă, proiect finalizat în cinci ani.
“Cu o generaţie înainte de Marea Unire, Anghel Saligny realiza sistemul de poduri de la Cernavodă. Cel mai spectaculos proiect ingineresc din Europa la vremea respectivă era în România. Ştiţi în cât timp a fost terminat? În cinci ani. Politicienii care au guvernat România după Revoluţie nu au fost în stare să termine o autostradă, una singură, care să lege regiunile istorice în 30 de ani de guvernare”, a spus Barna
El a afirmat că puţin după Marea Unire, Nicolae Paulescu descoperea insulina, iar după 100 de ani corupţia din sistemul medical a făcut ca spitalele să fie incapabile să răspundă unei tragedii precum cea de la Colectiv.
“Puţin după Marea Unire, Nicolae Paulescu descoperea insulina, una dintre cele mai mari realizări ale medicinei, o descoperire care a îmbunăţit viaţa a milioane de oameni bolnavi de diabet. 100 de ani mai târzium corupţia din sistemul medical românesc a făcut ca spitalele noastre să fie incapabile să răspundă unei tragedii precum Colectiv şi atunci au murit zeci de tineri cu zile”, a mai spus Barna.
Liderul USR a spus că România centenară a fost creată de cei care nu au stat deoparte şi îi îndeamnă pe cetăţeni să recâştige viitorul pe care îl merităm cu toţii.
“România noastră, românia Centenară a fost creată de cei care nu au stat deoparte. Astăzi este rândul nostru, al antreprenorilor, funcţionarilor, medicilor, profesorilor al studenţilor şi al corporatiştilor, al agricultorilor şi al muncitorilor, al tuturor celor care nu vrem să facem politică, dar ne pasă de viitorul nostru şi al României. La 100 de ani de la Marea Unire România are nevoie de noi şi USR este în prima linie. Nu mai staţi deoparte, haideţi să recâştigăm viitorul pe care îl merităm cu toţii”, a mai declarat Dan Barna.
UPDATE: Liderul PMP, Eugen Tomac, a spus că românii au aşteptări de la clasa politică, de la care cer mai multă responsabilitate, vor un stat care să-i respecte, vor instituţii eficiente şi o clasă politică matură. El a mai spus că românii mai vor autostrăzi şi un sistem de educaţie de calitate, considerând că educaţia trebuie să devină o prioritate.
Eugen Tomac şi-a început discursul spunând că naţiunea este pe deplin integrată şi acesta este un lucru extraordinar.
"Probă este faptul că în urmă cu câţiva ani şi românii din Oltenia, românii din Moldova, din Bucovina au votat cu inima deschisă, în număr de 6,3 milioane, un preşedinte de origine germană. Suntem o naţiune pe deplin integrată şi acesta este un lucru extraordinar", a afirmat Tomac.
În discursul său, liderul PMP a spus că ridicarea Catedralei Neamului este probabil printre puţinele bucurii ale acestui Centenar.
"Prea Fericirea voastră, permiteţi-mi să îmi exprim admiraţia pentru curajul de a crede în reuşita unui proiect înălţător şi necesar poporului român şi pentru efortul de a reuşi împlinirea lui. Înălţarea în inima Capitalei României a Catedralei Naţionale, simbol al recunoştinţei şi gratitudinii în faţa celor pe care nu-i cunoaştem astăzi, dar care şi-au vărsat sângele pentru România este probabil printre puţinele bucurii ale acestui an Centenar. Vă felicit şi mă înclin", a declarat preşedintele Partidului Mişcarea Populară.
El consideră că românii au aşteptări de la clasa politică, vor un stat care să-i respecte, vor autostrăzi şi un sistem de educaţie de calitate.
"Românii au aşteptări mari de la clasa politică. Ne cer mai multă responsabilitate şi au dreptate, doar aşa putem genera o viaţă mai bună. Românii vor un stat care să-i respecte, vor instituţii eficiente, vor o clasă politică matură care acţionează pentru interesul public, care servesc România cu onestitate şi acordă atenţia cuvenită priorităţilor ţării noastre. Românii vor autostrăzi pentru că doar aşa ne putem dezvolta mai mult economia, doar aşa pot fi create locuri de muncă bine plătite. Românii vor un sistem de educaţie de calitate, fără bani nu putem face însă performanţă. În urmă cu zece ani toată clasa politică şi-a asumat printr-un pact naţional alocarea a şase la sută pentru învăţământ. Astăzi educaţia nu primeşte nici trei la sută. Educaţia trebuie să fie prioritatea noastră”, a mai afirmat Eugen Tomac.
UPDATE: Senatorul UDMR Novak Csaba-Zoltan a afirmat că ”maghiarii din România nu se pot raporta la acest Centenar la fel ca majoritatea românilor, întrucât ceea ce românii consideră ca fiind împlinirea dezideratului lor naţional, pentru maghiari va rămâne o pierdere majoră până când promisiunile cuprinse în rezoluţia de la Alba Iulia nu vor fi respectate”.
”Deşi secolul trecut a însemnat una dintre cele mai dramatice perioade ale istoriei maghiarilor, totuşi acesta are şi un mesaj pozitiv: comunitatea maghiară din România a reuşit să-şi păstreze identitatea, cultura, limba în secolul 20, ca şi comunitatea românească din secolele 17-19. De fiecare dată, comunitatea maghiară a avut o atitudine constructivă, paşnică şi cooperantă. În puţinele momente critice, am ales calea dialogului. (...) Celor care suspectează mereu un scop ascuns şi planuri secrete ale maghiarilor din Transilvania le transmitem că abordarea lor este absolut greşită”, a mai afirmat reprezentantul UDMR.
El şi-a exprimat încrederea că în deceniile care urmează putem construi ”o ţară bazată pe toleranţă şi înţelegere reciprocă, pe dialog sincer, pe respectul faţă de cultura şi diversitatea celuilalt, o ţară în care minorităţile naţionale şi religioase pot avea sărbători comune, gândind la bunăstarea ţării şi la tot ceea ce îi uneşte”.
UPDATE: Custodele coroanei, principesa Margareta, a vorbit despre o pagină ”înălţătoare, dar şi tragică, din istoria noastră modernă”. ”După un secol de la Marea Unire, Coroana română continuă să susţină aspiraţiile de democraţie şi libertate ale naţiunii”, a spus principesa Margareta.
”Aducem omagiu astăzi unei pagini înălţătoare, dar şi tragice, din istoria noastră modernă. Străbunica mea, Regina Maria, spunea la sfârşitul Primului Război Mondial că, după atâtea clipe negre, îi era teamă să privească lumina zilei. Poporul nostru a pornit la război cu cântecul pe buze, pentru că se ducea să lupte pentru visul lui de secole. Dar visul a fost împlinit cu un sacrificiu uman fără precedent. Despre tragedia românească din acei ani, suverana României Mari spunea: «câte sacrificii, ce măcel, câtă moarte». Astăzi, după o sută de ani, cugetul nostru se bucură, în timp ce sufletul nostru lăcrimează”, a declarat principesa Margareta.
Aceasta a îndemnat la recunoştinţă pentru pagina glorioasă scrisă de Armata română.
”Să fim mândri pentru Marea Unire din 1918 şi recunoscători pentru pagina glorioasă scrisă de Armata noastră. Dar, să nu uităm niciodată că fiecare familie de români a fost în doliu, la acea vreme. Să admirăm pe oamenii politici de atunci, care, indiferent de doctrina lor, au consolidat procesul unirii. Să păstrăm în minte şi în suflet întoarcerea triumfală a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Bucureşti, la 1 decembrie 1918. Trecerea lor pe sub Arcul de Triumf, alături de Parlament, Armată, Guvern şi sute de mii de români, a fost un gest al renaşterii naţionale. A fost, de asemenea, un moment de comuniune şi de reflecţie, de fericire şi de jale, un legământ pentru viitor. După un secol de la Marea Unire, Coroana română continuă să susţină aspiraţiile de democraţie şi libertate ale naţiunii. Familia Regală este implicată, profund şi durabil, în consolidarea locului României în familia europeană a naţiunilor”, şi-a încheiat mesajul custodele coroanei.
UPDATE: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că pe data de 1 Decembrie aniversăm nu doar un eveniment de mare ţinută patriotică, ci deopotrivă un act autentic de democraţie. El a mai spus că 1 Decembrie este şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul şi să recunoaştem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană.
Tăriceanu a spus în discursul său că textul rezoluţiunii de la Alba Iulia ar trebui să aibă pentru noi aceeaşi însemnătate civică pe care declaraţia de independenţă o are pentru americani.
“Dacă este să luăm în serios ceea ce s-a petrecut la Alba Iulia în 1918 ar trebui să aniversăm nu doar un eveniment de ţinută patriotică, ci deopotrivă un act autentic de democraţie, un manifest al democraţiei. Textul rezoluţiunii ce ar putea avea pentru noi aceeaşi însemnătate civică pe care declaraţia de independenţă o are pentru americani, ori declaraţie drepturilor omului şi a cetăţeanului pentru francezi. Aşa cum s-au petrecut faptele, 1 Decembrie 1918 nu a fost un eveniment militar şi guvernamental, ci unul eminamente civic. Aceia dintre noi care au trăit zilele din decembrie 1989 pot înţelege ce se întâmplă atunci când societatea se ridică împotriva unui stat a cărei putere nu o mai recunoaşte ca fiind legitimă”, a declarat preşedintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu consideră că 1 Decembrie este şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul.
“A sosit poate timpul să convenim că 1 Decembrie nu este numai ziua în care naţiunea s-a desăvârşit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiaşi stat, 1 Decembrie este şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul în care s-ar cuveni să recunoaştem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană, rol la fel de mare ca acela al Armatei ori al guvernelor. Pe această cale s-ar putea să înţelegem mai bine că patriotismul nu este doar un sentiment sezonier şi festiv, ci în egală măsură o alegere raţională”, a precizat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai spus că ţine de membrii Parlamentului să le dea motive românilor să fie patrioţi şi să facă din România o patrie a libertăţii pentru cetăţenii ei.
“Unde este libertatea acolo este ţara mea, a întărit şi Benjamin Franklin. Ţine aşadar de noi, membrii Parlamentului, dacă vom fi dispuşi să ne lăsăm inspiraţi de principiile şi valorilor din care s-a hrănit rezoluţiunea de la Alba Iulia, să le dăm motive românilor să fie patrioţi adevăraţi şi să facem din România o patrie a libertăţii pentru cetăţenii ei. Noi suntem cei care avem datoria de a consolida regimul democratic a cărui viziune a însufleţit Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”, a încheiat Tăriceanu.
UPDATE: ”Trăim în aceste zile un moment unic în istoria ţării noastre. România împlineşte 100 de ani. Este un veac de unitate, de împlinire a celui mai măreţ vis al naţiunii noastre. Este cea mai mare sărbătoare a României. Peste trei zile vom sărbători Marea Unire”, a declarat Liviu Dragnea.
Acesta a vorbit despre cea mai mare realizare a României în cei o sută de ani.
”Am fost întrebat în aceste zile care este cea mai importantă realizare a României în cei 100 de ani de la Marea Unire. Este greu de ales, pentru că sunt multe fapte mari, atât în perioada interbelică sau în Al Doilea Război Mondial, dar şi în perioada regimului comunist, când au fost mulţi oameni curajoşi, care au luptat pentru libertatea acestui popor. Cred, însă, că, la scala istoriei la care ne raportăm, cea mai importantă realizare din acest veac al Unirii este integrarea euro-atlantică a României. Am constituit un cadru extrem de solid pentru România, un cadru NATO, iar acum ne putem concentra acţiunile noastre pentru a putea aduce mai multă prosperitate şi dezvolare pentru acest popor”, a mai spus Liviu Dragnea.
În plus, liderul social-democrat a afirmat că ”este datoria noastră de a continua acest proces”.
”Este datoria noastră de a consolida poziţia ţării noastre în UE şi în NATO. Avem obiective clare în această privinţă, adoptarea monedei EURO în România, admiterea ţării noastre în spaţiul Schengen sau crearea unor relaţii de cooperare europeană care să facă din România o ţară mândră şi respectată în UE”, a mai spus preşedintele Camerei Deoutaţilor.
Dragnea a vorbit şi despre consolidarea poziţiilor în cadrul NATO, afirmând că toţi politicienii trebuie să conlucreze la atingerea acestor obiective şi să se comporte ca ”adevăraţi români”.
”Toate aceste obiective reprezintă mize majore pentru România. Acestea sunt teme cu adevărat importante pentru ţara noastră şi pentru acest popor, iar noi, ca oameni politici, avem datoria să ne comportăm ca adevăraţi români. Suntem oameni politici, ne aflăm într-o competiţie internă permanentă. E firesc, că aşa funcţionează democraţia. Ne criticăm, ne atacăm, dar din păcate uneori mergem prea departe. Cred, însă, că în ceea ce priveşte România, atingerea obiectivelor majore ale naţiunii, trebuie să fim în primul rând români. Să fim oameni politici ca oameni de partid, dar să fim patrioţi în ceea ce priveşte România, când ne raportăm la interesele majore ale ţării noastre. Să fim români adevăraţi, uniţi”, a mai spus Dragnea.
În finalul discursului, Dragnea a făcut apel la colaborare.
”Eu ţin la ţara mea, iubesc România şi sunt pregătit şi eu şi colegii mei să colaborăm cu toată lumea în interesul naţiunii. Sunt convins că sunt mulţi ca mine care gândesc la fel, în toate grupurile politice din România. Şi îi invit pe toţi să construim împreună o strategie pentru ţara noastră. Nu o strategie politică, ci o strategie românească, care să se regăsească în marile obiective ale României. Separat, putem fi frânţi unul câte unul, cum s-a mai întâmplat în istoria ţării noastre. Împreună, însă, putem fi o forţă de nestăvilit. Împreună putem construi o Românie puternică în Europa, în lume. Putem consolida împreună Marea Unire pentru încă 100 de ani de aici înainte şi pentru toate veacurile care vor curge până la sfârşitul timpului. Avem multe motive care să ne unească şi pentru care să fim mândri că aparţinem acestei naţiuni”, a mai spus Dragnea.
UPDATE: ”Să fim români uniţi” şi ”să fim mândri că suntem români”, sunt mesajele premierului Dăncilă, spunând că sunt o sută de motive pentru unitate şi mândrie.
Ea a spus că adresează ”un mesaj de pace şi unitate” tuturor românilor.
”Eu cred în consens, în echilibru şi în coperare. vedem cu toţii că, din păcate, sunt situaţii în care este foarte dificil să se ajungă la un consens, însă eu am încredere că aceste obstacole pot fi depăşite. Orgoliile politice şi interesele personale nu au ce căuta pe acest drum”, a afirmat Dăncilă.
Premierul a adresat un salut partidelor de opoziţie.
”Îi salut pe liberali pentru contribuţia esenţială a Brătienilor în realizarea României Mari şi a Unirii de la 1918. Este o moştenire politică preţioasă ce v-a fost lăsată de fondatorii PNL, dar este totodată o ştachetă înaltă, lăsată pentru cei care conduc astăzi acest partid. Oricât de acerbă ar fi lupta politică aici, în Parlament, nu există niciun motiv în această lume care să justifice un vot împotriva propriei ţări. Diferenţele de opinie nu trebuie să ne plaseze pe poziţii adverse, fiecare are dreptul la propria opinie. (...) Celebra deviză «prin noi înşine», pusă de Brătieni pe frontispiciul Marii Uniri, trebuie să-şi găsească un corespondent şi în actualitatea noastră. Prin noi înşine, şi nu prin alţii ar trebui să ne rezolvăm problemele noastre, din România. Prin noi înşine, nu prin alţii ar trebui să ne apărăm interesele naţionale, iar asta nu ne face mai puţin proeuropeni. prin noi înşine, nu prin alţii trebuie să fie şi astăzi deviza României”, a continuat Viorica Dăncilă.
Ea a susţinut că omul politic, indiferent de opţiunile doctrinare, are obligaţia să apere şi să militeze pentru drepturile cetăţenilor români.
Viorica Dăncilă a adresat şi ”un mesaj de pace” către Klaus Iohannis.
„Adresez un mesaj de pace politică şi către preşedintele României, dl Klaus Iohannis. Aşa cum am spus de-a lungul întregului meu mandat, am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale pe care le avem în faţă, în calităţile oficiale avem datoria de a colabora între noi. Este o datorie dincolo de orice miză personală, este o datorie faţă de români şi faţă de România. Este momentul să ne bucurăm de linişte şi consens. Vreau să aniversăm Ziua Naţională într-un mesaj de linişte şi pace, fără dezbinare. Interesul naţional trebuie să primeze în faţa interesului politic. (...) Las în spate dezbinarea, las în spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adesate anterior. (...) Să fim uniţi în următoarele şase luni în care România va asigura preşedinţia Consiliului UE”, a mai declarat Dăncilă.
UPDATE: Preşedintele a precizat că respectul legii şi libertatea individului au fost valorile care i-au însufleţit pe români şi în urmă cu o sută de ani.
El a spus că Marea Unire s-a putut infăptui şi mai ales a durat pentru că propunea drepturi şi libertăţi aşteptate de toţi oamenii si sustinea in plan international prevalenta dreptului asupra forţei.
”Într-un moment de criză a relaţiilor internaţionale, România, cu sprijinul aliaţilor săi, a fost parte a soluţiei, şi nu a problemei. Pe 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba, la Alba Iulia, ce ar putea face generaţia sa pentru a se ridica la înălţimea îndeplinirii unui asemenea ideal. Cu privilegiul de a fi preşedintele României în vremea Centenarului, preiau emoţionanta interogare a înaintaşului ardelean şi v-o adresez dvs, aleşilor naţiei: prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani? Azi întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii e dacă vor continua să promita mult si sa livreze putin sau dacă vor avea curaj si responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României în cel de-al doilea centenar. Cred că răspunsul la această întrebare poate sa ne indice sursele demnităţii si coeziunii nationale. Răspunsul la această întrebare se regaseste in ultima instanta oglinda clasei politice româneşti si misiunea sa”, a afirmat preşedintele.
Klaus Iohannis a menţionat că Centenarul nu e numai un prilej de a întoarce privirea spre trecut şi de a ne onora istoria, ci şi un moment de reflecţie. ”Să ne intrebam cu toata ostenitatea daca ne-am revendicat locul pe care il meritam in randul tarilor lumii. Mergem azi in directia corectă sau ne aflăm pe un drum greşit care ne va duce în cu totul altă parte decât unde vrem să ajungem pentru destinul României?”, a continuat şeful statului.
El a arătat că România este la un moment de răscruce.
Preşedintele a menţionat că trăim într-o societate liberă, cu instituţii stabile, şi ne leagă un amplu parteneriat strategic de cea mai mare democraţie a lumii, SUA, suntem membri NATO şi UE.
”Nu ne-a fost simplu să ajungem aici. Şi, tocmai de aceea, la fel ca acum un secol, oamenii au mari speranţe pentru viitorul ţării noastre şi aşteptări îndreptăţite de la cei care o conduc. Cu atât mai mult de Centenar, românii aşteaptă o guvernare la înălţimea moştenirii care ne-a fost încredinţată, vor lideri politici responsabili, cinstiţi şi care să-şi propună obiective politice ambiţioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice. Românii înţeleg că prosperitatea noastră depinde, în mod esenţial, de alegerile pe care le facem, de opţiunile de dezvoltare pe care le adoptăm, de consecvenţa în a ne urma angajamentele. Este timpul să înţeleagă acelaşi lucru şi majoritatea politică şi guvernamentală”, a spus preşedintele.
Klaus Iohannis a precizat că celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar ”unele abordări populiste, demagogice şi manipulatorii au semănat discordie şi au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care sărbătorim împlinirea unui vis de veacuri”. El a adăugat că spiritul naţiunii este însă viu şi s-a manifestat în susţinerea fără echivoc pe care cetăţenii au arătat-o în faţa oricăror încercări de a pune în pericol principiile şi valorile care au stat şi la baza Marii Uniri de acum 100 de ani.
”A fi român echivalează acum cu a fi european, iar acest lucru înseamnă mult mai mult decât semnificaţia istorică sau geografică a termenului. Înseamnă a fi parte a unei comunităţi de valori care preţuieşte libertatea, solidaritatea, respectarea demnităţii umane, democraţia şi în care domneşte necondiţionat statul de drept. Sunt lucruri care fac parte din fibra naţională şi nimeni, sub nicio formă, nu are dreptul de a le contesta. Doamnelor şi domnilor parlamentari şi guvernanţi, ascultaţi vocea românilor, recuplaţi-vă la interesele naţionale, ridicaţi-vă la demnitatea Centenarului şi nu îl dezonoraţi! Luaţi exemplul anului 1918: România îşi atinge potenţialul său doar atunci când politicienii sunt inspiraţi de năzuinţele oamenilor şi ghidaţi de un proiect naţional! România trebuie să ţintească tot mai sus ca naţiune liberă, ca stat performant, în slujba cetăţenilor săi, iar nu să-şi piardă direcţia şi să devină captivă lipsei de viziune a câtorva politicieni fără simţul guvernării democratice”, a subliniat preşedintele Iohannis.
Şeful statului a menţionat că printre cele mai importante idealuri ale Marii Uniri au fost respectul legii şi libertatea individului.
”Sunt idealuri care şi astăzi mobilizează societatea românească şi, prin urmare, trebuie să mobilizeze şi acţiunea forului suprem al acestei naţiuni, care este Parlamentul României. Este responsabilitatea dumneavoastră să asiguraţi o bună legiferare, într-un cadru de dezbateri deschise şi transparente, prin implicarea profesioniştilor şi prin dialog social, astfel încât deciziile luate aici să fie adaptate la nevoile reale ale societăţii. Este încă timp să reveniţi asupra unor legi care nu au nici susţinerea oamenilor şi nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneţi în joc tot efortul şi sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectaţi în Uniunea Europeană, nu faceţi rău societăţii româneşti mergând mai departe cu legi ale justiţiei şi cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democraţie veritabilă. Sunt atât de multe probleme care îşi aşteaptă rezolvarea şi asupra cărora românii îşi doresc să vă aplecaţi, de la readucerea la performanţă a marilor sisteme publice, la eficientizarea administraţiei publice şi modernizarea infrastructurii”, le-a mai cerut preşedintele guvernanţilor.
La sosirea la Parlament, preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de către Alina Gorghiu şi Georgian Pop.
Şedinţa a început cu intonarea imnului de stat, iar prima alocuţiune a fost rostită de către preşedintele Klaus Iohannis. Au urmat discursurile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierului Viorica Dăncilă şi custodelui Coroanei Române, principesa Margareta.
La final, au avut intervenţii de la tribună şi reprezentanţii grupurilor parlamentare, în limita a şapte minute pentru fiecare grup parlamentar.
La şedinţa solemnă au fost invitaţi şi foştii preşedinţi ai României, însă Ion Iliescu nu a fost prezent, membrii Guvernului, preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţii de Conturi, Academiei Române, Consiliului Legislativ, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Avocatul Poporului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Arhiepiscopul Bisericii greco-catolice, şefii misiunilor diplomatice cu reşedinţa la Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.