REPER transmite că a luat act de "îngrijorarea profundă" a ambasadei Chinei cu privire la vizita parlamentarului formaţiunii, Cătălin Teniţă, în Taiwan şi participarea acestuia la summit-ul IPAC. REPER arătă că Taiwan este una dintre cele mai puternice democraţii ale lumii şi un partener cu care Uniunea Europeană trebuie să intensifice relaţiile strategice, economice şi comerciale şi de la care România are ce învăţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Am luat act de "îngrijorarea profundă" a ambasadei Chinei cu privire la vizita colegului nostru Cătălin Teniţă, parlamentar REPER, în Taiwan şi participarea sa la summit-ul IPAC. Taiwan este una dintre cele mai puternice democraţii ale lumii, o economie al cărei model de dezvoltare este un exemplu de bune practici, o sursă de inspiraţie pentru multe state în domeniul educaţiei şi cercetării, un exemplu de rezilienţă împotriva dezinformării, un partener cu care Uniunea Europeană trebuie să intensifice relaţiile strategice, economice şi comerciale şi de la care România are ce învăţa”, arată REPER într-un comunicat oficial. 
 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
“Cu privire la recomandările Ambasadei Chinei, precizăm că Partidul REPER nu obişnuieşte să controleze şi să corecteze comportamente ale membrilor săi, atâta timp cât ele respectă rigorile legii, ale eticii şi regulile organizaţiei, întrucât considerăm că aceasta nu este o practică firească într-un stat democratic. Colegul nostru a acţionat şi reacţionat în conformitate cu principiile în care credem şi cu valorile lumii libere.  În 2023 am avut, împreună cu o delegaţie a Parlamentului European, un schimb foarte bun de experienţă cu Taiwanul despre ce face Uniunea Europeană ṣi ce face guvernul taiwanez în domenii precum securitatea lanţurilor globale de aprovizionare, infrastructură critică sau război hibrid, cum putem creşte cooperarea în industria noilor tehnologii şi a semiconductorilor, dar şi în cercetare şi educaţie. Considerăm că felul în care Taiwan investeşte în educaţie, cu o alocare de aproximativ 5% din PIB pentru o strategie foarte ambiţioasă de formare la nivel naţional şi internaţional, este un model pentru România şi că avem nevoie de parteneriate cu universităţi şi experţi din Taiwan, care sunt printre cei mai buni ai lumii”, a precizat copreşedinta REPER, Ramona Strugariu.
 
Potrivit REPER, ”o ţară care se confruntă cu aproximativ 30 de milioane de atacuri cibernetice pe zi are o experienţă solidă în combaterea dezinformării şi în consolidarea proceselor democratice, pe care Europa ar trebui să o folosească. Felul în care Taiwan îşi apără democraţia este impresionant”. 
 
“Sperăm că Uniunea Europeană va continua să îşi întărească politica de cooperare cu Taiwan şi contăm pe delegaţia României în Parlamentul European să susţină şi să contribuie la această dimensiune din Comisia pentru Afaceri Externe, aşa cum a făcut-o şi REPER, să militeze pentru siguranţa strâmtorii Taiwan Straight, traversată de jumătate din flota comericală a lumii, să condamne ferm orice formă de agresiune împotriva Taiwan-ului şi să susţină activ respectul pentru drepturile omului raportat la orice potenţial partener european sau al României şi în orice situaţie, lucruri pe care trebuie să le asume, foarte ferm, şi guvernul României, în momentul în care iniţiază sau validează orice parteneriat economic sau de altă natură”, a adăugat Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER.
 
REPER prezintă răspunsul deputatului Cătălin Teniţă către Ambasadorul Republicii Populare Chineze.
 
”Stimate Domnule Ambasador, vă mulţumesc pentru atenţia acordată activităţii mele publice şi pentru comunicarea poziţiei oficiale a Republicii Populare Chineze. Doresc să subliniez că poziţia mea în calitate de ales, precum şi cea a partidului REPER, sunt în deplină concordanţă cu cele ale Uniunii Europene, aşa cum sunt menţionate în documentele oficiale, inclusiv în Rezoluţia Parlamentului European din 15 septembrie 2022 referitoare la situaţia din Strâmtoarea Taiwan”, scrie Teniţă. 
 
Deputatul REPER precizează că în primul rând, nu neagă angajamentul UE faţă de politica "O singură Chină" ca fundament politic al relaţiilor UE-China, iar această poziţie este clar stipulată în paragraful 3 al rezoluţiei menţionate.
 
”În acelaşi timp, UE recunoaşte Taiwanul ca un partener de încredere în Asia, cu care împărtăşim valori comune precum democraţia, statul de drept şi drepturile omului. Conform paragrafului A al rezoluţiei, "UE şi Taiwanul sunt parteneri care împărtăşesc aceeaşi viziune şi au valori comune precum libertatea, democraţia, drepturile omului şi statul de drept". Ca reprezentant ales, consider că este de datoria mea să explorez oportunităţi de colaborare care pot aduce beneficii cetăţenilor români. În acest sens, intenţionez să dezvolt relaţii de cooperare pe termen lung cu municipalităţi şi autorităţi din Taiwan, în special în domenii precum furnizarea de servicii publice şi dezvoltarea urbană durabilă”, spune deputatul. 
 
Cătălin Teniţă menţionează că aceste iniţiative sunt în concordanţă cu paragraful 17 al rezoluţiei, care "încurajează intensificarea schimburilor economice, ştiinţifice, culturale şi politice dintre UE şi Taiwan, inclusiv la cele mai înalte niveluri, astfel încât să reflecte pe deplin cooperarea dinamică, multidimensională şi strânsă dintre UE şi Taiwan, în calitate de parteneri care împărtăşesc aceeaşi viziune".
 
”Voi folosi relaţiile stabilite în cadrul vizitelor mele recente pentru a iniţia un program de învăţare reciprocă împreună cu colegi consilieri locali din România. Scopul este de a contribui la dezvoltarea unor oraşe mai bune, mai prospere şi mai incluzive. Poate vom ajunge chiar la un protocol de înfrăţire. De asemenea, în linie cu paragraful 15 al rezoluţiei, care "salută planurile recent anunţate de Lituania de a deschide un birou de reprezentare comercială în Taipei", consider că este în interesul României să aibă reprezentanţe bilaterale la Taipei şi Bucureşti, precum şi să îmbunătăţească condiţiile de acces şi desfăşurare a activităţilor comerciale. Doresc să subliniez că toate aceste iniţiative se înscriu în cadrul politicii "O singură Chină" a Uniunii Europene şi vizează exclusiv cooperarea practică în beneficiul cetăţenilor. Conform paragrafului 3 al rezoluţiei, "UE susţine iniţiativele care vizează dialogul şi consolidarea încrederii", spune parlamentarul. 
 
”Reiterez aşadar angajamentul faţă de menţinerea păcii şi stabilităţii în regiune, aşa cum se menţionează în paragraful 2 al rezoluţiei: "statu-quo-ul Strâmtorii Taiwan nu trebuie modificat unilateral şi insistă să se opună recurgerii la forţă sau ameninţării cu forţa". Într-un final, aş vrea să închei cu acea vorbă celebră spusă de un profesor din Republica Populară Chineză, la finalul anilor 1990, după ce a vizitat Taiwanul: “Cel mai frumos peisaj din Taiwan sunt oamenii săi.” Aşa cred şi eu, societatea taiwaneză este minunată prin ataşamentul ei la democraţie şi la implicare civică şi trebuie să facem totul ca să rămână aşa”, mai scrie Cătălin Teniţă. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.