Europarlamentarul ALDE Renate Weber susţine că evaluarea prin MCV este subiectivă pentru că, dacă ar fi fost obiectivă, atunci ar fi trebuit să se facă referiri şi la mecanismul pus în practică prin protocoalele secrete făcute cu SRI. Ea a spus că independenţa Justiţiei a fost afectată de serviciile secrete, că am avut o Justiţie selectivă care a acţionat ca o bâtă politică şi economică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Renate Weber a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că nu există niciun mecanism obiectiv prin care să fie făcute evaluări cu privire la statul de drept în orice ţară a Uniunii Europene.

“M-am referit în prezentarea pe care am făcut-o la evaluarea statului de drept în Uniunea Europeană şi acolo între realitate şi percepţie pentru că percepţia noastră este că acolo există mecanisme serioase care funcţionează, ori realitatea este că nu există absolut nimic. Şi pe acest nimic se doreşte acum să se ia nişte măsuri, să avem nişte consecinţe care să afecteze direct chestiunea fondurilor europene. Şi le spuneam participanţilor de astăzi că am asistat la dezbateri extrem, extrem de critice. Colegi din toată Europa Centrală şi de Est, dar şi din Spania, Italia, Portugalia au simţit că este ceva ce li se pregăteşte, ceva nu e în ordine şi e normal să aibă un astfel de sentiment câtă vreme noi nu avem niciun mecanism obiectiv prin care să facem evaluări cu privire la statul de drept în orice ţară din Uniunea Europeană”, a afirmat Weber.

Ea a precizat că acest lucru se încearcă din 2011, dar nici până în prezent nu există un asemenea mecanism.

“Din 2011 se tot încearcă, mai întâi cu raportul privind evaluarea corupţiei, apoi cu recomandări din partea Parlamentului. Suntem în 2019 şi un astfel de mecanism nu există încă”, a precizat europarlamentarul ALDE.

Renate Weber a explicat şi faptul că evaluarea prin MCV a fost subiectivă. 

“Pentru că şi evaluarea noastră prin MCV-uri întotdeauna a fost o evaluare subiectivă oricât ar încerca cineva să mă convingă că ei au stat de vorbă cu factorii de decizie. Nu ştiu cu cine au stat, niciodată nu am primit o listă, de exemplu, a interlocutorilor pe care i-a avut Comisia Europeană când a elaborat fiecare raport MC. am cerut acest lucru în repetate rânduri şi întotdeauna ni s-a spus în general. Dar astea nu sunt evaluări obiective”, a menţionat europarlamentarul.

Renate Weber consideră că dacă ar fi fost obiective ar fi trebuit să apară şi mecanismul pus în practică prin protocoalele secrete făcute cu SRI.

“Dacă ar fi fost obiective, ar fi trebuit, cel puţin în ceea ce priveşte România, să apară şi referiri şi la acest oribil mecanism care a fost pus în practică prin protocoalele secrete făcute cu SRI, ar fi trebuit să se refere la faptul că, de fapt, independenţa justiţiei a fost afectată exact de serviciile secrete care în felul acesta au penetrat toată puterea politică şi economică din România. Nu îmi e uşor să spun asta pentru că îmi dau seama că e o altă afectare statului de drept din România, dar e o realitate, e o realitate care trebuie înţeleasă. E o realitate că am avut justiţie selectivă. Justiţia selectivă nu este Justiţie, este bâtă politică sau şi economică pentru că a avut şi consecinţe de genul acesta. Deci noi trebuie să reclădim tot acest sistem”, a mai spus europarlamentarul Renate Weber.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.