Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marţi, un protest în faţa sediului Autorităţii de Supraveghere Financiară faţă de tarifarea discriminatorie a poliţelor RCA pentru şoferii din Bucureşti şi din judeţul Ilfov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit AUR, deputaţii Gianina Şerban şi Antonio Andruşceac au mers la sediul ASF pentru a discuta cu conducerea instituţiei despre acest subiect, iar după o întâlnire cu conducerea ASF a fost agreată ideea organizării unei dezbateri publice pe această temă. Reprezentanţii AUR au dorit, astfel, să tragă un semnal de alarmă faţă de măsurile discriminatorii care se pregătesc faţă de şoferii din Bucureşti şi Ilfov care vor fi nevoiţi să plătească poliţe de asigurare RCA cu până la 73% mai mari faţă de şoferii din alte zone ale ţării, arată formaţiunea.

”Ne-am întâlnit cu domnul preşedinte Petrescu şi cu domnul vicepreşedinte Mititelu. Am avut o discuţie de mai bine de o oră în care, punctual, pe mine m-a interesat, în urma sesizărilor primite, ce se întâmplă cu această calculare diferenţiată a asigurărilor pentru Bucureşti şi Ilfov. Pentru că pe site-ul lor apare o probabilitate că aceste asigurări RCA, în Ilfov şi Bucureşti, să poată fi mai mari până la 73% faţă de restul ţării”, a explicat Gianina Şerban, deputat AUR.

”Mi s-a spus că este normal, pentru că există un trafic intens în Bucureşti şi Ilfov. Doar că, nu este corect să existe această discriminare faţă de conducătorii auto din Bucureşti şi Ilfov. Avem promisiunea domnului preşedinte că va exista o dezbatere publică şi vom avea întâlniri viitoare pe acest subiect. Eu cred că acesta poate fi un proiect pilot şi să urmeze Timişoara, Cluj, Arad, pentru că vedem că începe cu o zonă şi poate se extinde în toată ţară, în oraşele aglomerate şi apoi în oraşele mici şi comune. Această plafonare este până în septembrie. O să vedem în septembrie ce se întâmplă. Nu ştiu dacă, cu adevărat, vor ţine cont de această discriminare până la urmă. Pe acest subiect eu am făcut şi o sezisare către CNCD. Cred cu tărie că această măsură este discriminatorie”, a conchis Gianina Şerban, după întâlnirea cu conducerea ASF.

Antonio Andruşceac, deputat AUR şi membru în Comisia pentru Buget din Camera Deputaţilor a pus celor de la ASF şi întrebări de natură tehnică.

”În primul rând, i-am adus la cunoştinţă domnului preşedinte că trebuie să fim cu toţii de aceeaşi parte a cetăţenilor români şi a celor care plătesc aceste taxe, pe care nu le regăsim în ţările de origine ale asiguratorilor de aici. Fără multe cuvinte s-a cam agreat ideea că se cam creează o poziţie dominantă de piaţă şi o cartelizare a celor care, neavând pe piaţă un competitor român, cu care am înţeles că se discută şi ne dorim ca discuţiile cu cei de la CEC să fie cât mai accelerate, pentru a ne oferi un RCA cât mai aproape de valoarea de referinţă calculată, de preţul de referinţă”, a explicat deputatul Antonio Andruşceac.

Deputatul AUR a precizat că în cadrul discuţiilor „s-a cam agreat ideea că se creează o poziţie dominantă de piaţă şi o cartelizare” din cauza lipsei unui competitor român pe această piaţă a asigurărilor RCA.

”Am cerut să se facă un calcul pe care nu l-au luat în seamă şi la care cei care cer ASF-ului să susţină aceste măriri discriminatorii de preţ pentru cei asiguraţi în Bucureşti şi Ilfov nu au ştiut să răspundă. Mai exact, majoritatea firmelor de leasing sunt în Bucureşti, iar mişinile respective umblă în toată ţara. Maşinile cumpărate în leasing sau flotele circulă în toată ţara. 80% dintre constatatori sunt în Bucureşti şi constantă accidentele din ţară de aici, din Bucureşti. I-am cerut domnului vicepreşedinte şi mi-a promis că se va uita la această statistică. Vreau să vin aici cu o completare şi să arăt că numărul de maşini înregistrate în Bucureşti nu depăşeşte numărul de maşini pe cap de locuitori din alte zone care nu intră sub incidenţa acestei măsuri discriminatorii. Nu trebuie să fie susţinătorii deciziilor companiilor străine care le impun în mod dominant pe piaţă. Ei trebuie să fie de partea noastră, a cetăţenilor, de partea celor care plătesc aceste asigurări. Am cerut să se facă o direcţie în cadrul ASF-ului care să pună toate componentele care intră în acest protocol al despăgubirilor: Poliţia Rutieră, constatatorul din partea asiguratorului, ASF-ul, toţi să fie conectaţi pentru ca toate aceste lucruri care ajung să ridice costul asigurărilor să fie reduse”, a precizat deputatul AUR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.