Preşedintele Klaus Iohannis continuă, miercuri, consultările cu partidele parlamentare pentru punerea în aplicare a referendumului pe justiţie din 26 mai. Astăzi vor merge la Cotroceni delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD. Delegaţia social-democraţilor va fi formată din Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici.
Consultările vor începe la ora 11.00, cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară (PMP). De la ora 12.00 vor intra la consultări reprezentanţii Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), urmaţi de reprezentanţii Grupului parlamentar Pro Europa (ora 13.00) şi cei ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale (ora 14.00).
De la ora 15.00, vor intra la consultările de la Cotroceni reprezentanţii PSD. Aceştia au anunţat că delegaţia va fi formată din Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD şi premierul României, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu social-democraţii se anunţă tensionate, în contextul în care Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru alegerea uninominală a preşedinţilor de consilii judeţene, determinând reacţia imediată a şefului statului.
”PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului în chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil”, a transmis Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului său de cuvânt Mădălina Dobrovolschi.
Aceasta a adăugat că OUG este "o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PSD, în încercarea de a le câştiga sprijinul".
Tensiunile dintre şeful statului şi social-democraţi sunt determinate şi de ultimele declaraţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, referitoare la punerea în aplicare a referendumului.
Ciolacu a anunţat, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent, că urmează să fie elaborat un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.
"Noi o să venim cu un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, un proiect al PSD", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a criticat declaraţia lui Marcel Ciolacu.
”În legătură cu intenţiile manifestate în spaţiul public de către preşedintele Camerei Deputaţilor conform cărora PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului, preşedintele României consideră că pesediştii, oricât ar încerca să îşi spele imaginea, nu mai pot păcălii pe nimeni că sunt bine intenţionaţi şi interesaţi în a respecta voinţa cetăţenilor. Să fie oare o simplă coincidenţă că imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări la Cotroceni PSD este foarte grăbit să defileze public cu această iniţiativă de revizuire a Constituţiei?”, a spus Mădălina Dobrovolschi.
Marţi au fost la consultări PNL, USR şi UDMR.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a decis să convoace partidele parlamentare marţi şi miercuri la consultări pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiţie.
În 26 mai, au avut loc alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” au răspuns 7.922.591 de români, 6.459.383 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.
La întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” au dat un răspuns 7.923.869 de români, 6.477.865 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.