Prim-ministrul Marcel Ciolacu, împreună cu echipa de viceprim-miniştri şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, va avea până la sfârşitul acestei luni discuţii cu fiecare dintre miniştrii şi reprezentanţii entităţilor care gestionează proiecte finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în scopul unei analize detaliate a stadiului de implementare a ţintelor şi jaloanelor aferente. Ulterior, coordonatorii de reforme şi investiţii îşi vor asuma în şedinţă de guvern, prin memorandum, un calendar privind progresul lunar al îndeplinirii angajamentelor asumate.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, împreună cu echipa de viceprim-miniştri şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, va avea până la sfârşitul acestei luni discuţii cu fiecare dintre miniştrii şi reprezentanţii entităţilor care gestionează proiecte finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în scopul unei analize detaliate a stadiului de implementare a ţintelor şi jaloanelor aferente.
Ulterior, coordonatorii de reforme şi investiţii îşi vor asuma în şedinţă de guvern, prin memorandum, un calendar privind progresul lunar al îndeplinirii angajamentelor asumate, precizează Executivul.
Anunţul a fost făcut de şeful Executivului în cadrul reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, desfăşurată la Palatul Victoria cu participarea Directorului General SG RECOVER (Task Force pentru Redresare şi Rezilienţă din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene), Céline Gauer, şi a altor reprezentanţi ai Comisiei Europene.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea finanţărilor europene din PNRR, în perspectiva unei renegocieri cu Comisia Europeană a ţintelor şi jaloanelor asumate, care să permită o prioritizare mai eficientă a proiectelor şi reformelor implementate, ”pornind de la informaţii realiste, nu optimiste”.
”Dezvoltarea României depinde şi de modul în care ne mobilizăm să atragem banii care ne-au fost alocaţi de la bugetul Uniunii Europene şi să recuperăm în perioada următoare decalajul mare pe care îl înregistrăm în implementarea PNRR. Iar anii 2025 şi 2026 sunt definitorii pentru atingerea acestor obiective, dacă dorim şi să putem adera în 2026, aşa cum ne-am propus, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
La rândul său, Directorul General SG RECOVER, doamna Céline Gauer, a susţinut că este nevoie de o schimbare de abordare în cele 18 luni pe care România le mai are la dispoziţie, astfel încât să se asigure că poate atrage fondurile ce i-au fost alocate prin PNRR de la bugetul Uniunii Europene.
Potrivit Guvernului, ”oficialul european şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini partea română în aceste demersuri, amintind însă că deşi au fost înregistrat progrese, există ţinte şi jaloane încă nerealizate, şi a dat asigurări că stadiul implementării va fi evaluat obiectiv şi transparent la nivelul Comisiei Europene”.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=21931811&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.