Cătălin Predoiu, ministrul propus al Justiţiei, a spus, marţi, la audierile din comisiile parlamentare, că dacă ar fi nevoie ar proceda "exact la fel” în ceea ce priveşte concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Ministerul Public, având în vedere faptul că primele 13 funcţii de conducere din instituţie erau fie neocupate, fie ocupate interimar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Deputatul USR Stelian Ion l-a întrebat, marţi, pe ministrul desemnat al Justiţiei, dacă sunt sau nu obligatorii recomandările adresate României în rapoartele MCV, întrebarea fiind adresată în contextul unor numiri ale procurorilor de rang înalt fără avizul pozitiv al Consiliului Superior al Magistraturii. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"De-a lungul vremii, acele recomandări s-au mai schimbat. Nici chiar autorii raportului nu le-au considerat obligatorii, că de aia le-au schimbat, în funcţie de dinamica din teren şi de îndeplinirea acelor obiective. (...) Noi intenţionăm să respectăm mecanismul şi să îndeplinim aceste obiective, asta nu înseamnă că nu putem să nu discutăm de la caz la caz cum stau lucrurile în teren, cum stau lucrurile în raport şi să ne spunem punctul de vedere. În ceea ce priveşte chestiunea cu numirea procurorilor de rang înalt (...) daţi-mi voie să vă spun că sunteţi în eroare pentru că raportul prevede o recomandare în sensul de a face pe cât posibil aceste numiri după ce se modifică legile justiţiei, dar tot raportul prevede o recomandare de a face această modificare a legilor după largi consultări şi tot raportul spune că trebuie să stabilizăm Ministerul Public şi să facem aceste numiri”, a afirmat Cătălin Predoiu.
 
El a precizat că, în condiţiile în care primele 13 funcţii din Ministerul Public erau fie vacante, fie ocupate interimar, ar proceda exact la fel în ceea ce priveşte organizarea concursurilor pentru şefii din această instituţie. 
 
"Nu aveam, practic, Minister Public. Cred în decizia pe care am luat-o şi a doua oară aş face exact, exact acelaşi lucru”, a răspuns Cătălin Predoiu. 
 
Întrebat dacă şi din punctul său de vedere rapoartele CSM erau făcute "superficial”, Cătălin Predoiu a precizat că a avut în vedere nu doar prestaţia candidatului la interviu, ci şi proiectul de management, el spunând că, în opinia sa, dincolo de faptul că trebuie să fie un profesionist, un şef de parchet trebuie să fie şi un bun manager. 
 
"Nepunând în cauză expertiza lor profesională, cred că au avut un punct de vedere centrat strict pe prestaţia candidatului şi mai puţin pe aptitudini manageriale. Faptul că vedem lucrurile diferit nu înseamnă că nu ne respectăm şi cred că este valabil acest lucru din punctul de vedere al CSM”, a spus ministrul propus al Justiţiei. 
 
Deputatul Florin Iordache l-a întrebat, de asemenea, pe ministrul desemnat dacă crede că ar trebui modificată legea care prevede că avizele Consiliului Superior al Magistraturii pentru numirea şefilor de parchete să nu mai fie consultative, ci avize conforme.
 
În acest context, Cătălin Predoiu a spus că nu crede că este cazul să se producă modificări legislative înainte de a avea o dezbatere. 
 
"Mi se pare absolut loial să consulţi toate instituţiile care sunt implicate pe traiectul unor numiri, aşa cum este reflectat acest traiect de prevederile legale. (...) În ce priveşte avizele CSM (...) uneori a fost un aviz în linie, respectiv numirea de către preşedinte, alteori a fost un aviz care a avut altă opţiune, dar legea spune limpede şi clar cine are responsabilitaea propunerii şi responsabilitatea numirii, este prematur să discutăm de modificări legislative câtă vreme nu s-a făcut o consultare preliminară”, a afirmat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.