Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în legătură cu ancheta în dosarul de trafic de migranţi în care sunt implicaţi foşti şi actuali angajaţi ai MAI, că se încadrează în politica de ”toleranţă zero la corupţie şi de curăţenie generală în toate structurile”. ”Această acţiune demonstrează faptul că nu tolerăm niciun caz de corupţie, indiferent unde îl identificăm”, a adăugat el.
inistrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a precizat, marţi, în legătură cu ancheta prin care se investighează posibila implicare a unor ofiţeri MAI într-o reţea de trafic de migranţi operând pe teritoriul României, că operaţiunea a fost iniţiată de către Direcţia Generală Anticorupţie a ministerului şi se încadrează în politica sa şi a MAI de ”toleranţă zero la corupţie şi de curăţenie generală în toate structurile”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MAI.
”Sigur că, mai departe, colegii de la Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne au cooperat şi au lucrat cu DGPI, cu instituţiile Parchetului, cu care, de altfel, colaborează foarte bine în mai multe dosare. Şi acest semnal este unul care să arate tuturor că nu facem rabat de la niciun fel de exigenţă faţă de integritatea în exercitarea funcţiilor publice”, a arătat el.
El s-a referit şi la impactul acestui dosar asupra imaginii României în dosarul Schengen.
”În primul rând, această acţiune demonstrează faptul că nu tolerăm niciun caz de corupţie, indiferent unde îl identificăm prin structurile specializate ale MAI, respectiv DGA şi DGPI. Este ceea ce aşteaptă cetăţenii români şi partenerii externi ai României. Este ceea ce aşteptăm şi noi de la partenerii europeni din alte state membre ale Uniunii Europene, care sunt supuse presiunii migraţiei ilegale, toleranţă zero la corupţie în toată Europa, combaterea energică a migraţiei ilegale în toate ţările europene. Aceste acţiuni trebuie coroborate şi cu cifrele statistice privind migraţia ilegală. În ultimul an, România a coborât, prin eforturile Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi alte structuri DGA şi DGPI, care colaborează cu alte structuri ale statului, cifra de migraţie ilegală cu 73 la sută. În ultimul an, migraţia ilegală la frontierele României a coborât cu 73 la sută. Este o performanţă pe care ne sprijinim eforturile în dosarul Schengen”, a subliniat el.
Referitor la şansele României de a fi integrată complet în Spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an, ministrul a afirmat: ”Nu există săptămână să nu avem acţiuni de sprijin ale acestui dosar prin Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Externe, alte structuri ale statului. Luptăm pentru Schengen în fiecare zi. Şi obiectivul nostru este 2024, într-adevăr, dar aceasta depinde de o decizie politică la nivel european. Noi ne luptăm pentru ea. De la preşedinte până la prim-ministru, ministru de Interne, ministru de Externe, parlamentari şi europarlamentari, toată lumea luptă pentru Schengen. Vă asigur de acest lucru”.
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin, au făcut, marţi dimineaţă, 67 de percheziţii în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi în Bucureşti, într-un dosar penal vizând constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor. Grupul este condus de un fost angajat MAI. Conform anchetatorilor, a fost generată ”o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist”. Au obţinut avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh. Pentru un aviz de muncă, migranţii ar fi plătit între 500-1.000 de euro, iar, cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5.000-6.000 de euro pentru o persoană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...