Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a anunţat, marţi, că PNL propune, prin proiectul de reformă parlamentară, înfiinţarea unei comisii pentru coerenţă legislativă, cu statut permanent de comisie comună a celor două Camere, o altă prevedere fiind obligaţia Guvernului de a consulta legislativul înainte de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Adriana Săftoiu a precizat că rolul acestei comisii va fi să constate şi să urmărească în ce măsură proiectele şi iniţiativele legislative îndeplinesc rigorile legate de claritate şi dacă sunt corelate între ele legile. 

”E nevoie de o anumită coerenţă şi de aceea vom propune această comisie de coerenţă legislativă”, a subliniat Săftoiu. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea a spus că PNL mai propune ca iniţiativele legislative cu impact bugetar suplimentar să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie a anului următor adoptării, cu condiţia ca legea să fi adoptată de Parlament cu şase luni înainte de începerea noului an. 

Potrivit proiectului de reformă parlamentară, solicitările justiţiei privind ridicarea imunităţii parlamentare sau reţinerea unor membri ai Parlamentului trebuie să primească un răspuns în maximum 48 de ore de la înregistrarea cererii. 

Adriana Săftoiu a mai declarat că PNL va propune ca Parlamentul să fie consultat de Guvern, înainte de a da o Ordonanţă de Urgenţă, dar, în egală măsură, Parlamentul are obligaţia de a nu tergiversa discuţia privind o propunere de OUG înaintată de Guvern, care se poate transforma într-un proiect de lege. 

Adriana Săftoiu a precizat că PNL va veni cu o serie de modificări la regulamentul Camerei Deputaţilor şi Senatului şi în privinţa programul de lucru al Legislativului. 

”Nu este un lucru foarte onorabil să spunem că în prezent orele însumate de către un parlamentar, în plen şi în comisii, toate reprezintă maxim 10 ore pe săptămână. Drept urmare, noi vom propune o modificare a programului, o săptămână plen, o săptămână comisii, şi o săptămână în circumscripţii”, a spus Săftoiu, precizând că în urma discuţiilor se poate veni şi cu alte variante, dar este clar că nu se poate continua cu acelaşi program al Parlamentului. 

Adriana Săftoiu a mai spus că o problemă în Parlament este modul în care prezenţa parlamentarilor în legislativ este înregistrată. 

”Noi vom propune ca această prezenţă să fie făcută doar pe baza cartelei de vot, inclusiv în zilele de comisii. De asemenea, prezenţa în comisii sau plen ar trebui să fie dictată de exprimarea votului”, a declarat Săftoiu, arătând că prezenţa va fi verificată atât la începutul cât şi la finalul zilelor de lucru. 

În plus, Săftoiu a mai afirmat că, prin proiectul de reformă parlamentară, se propune ca ”transmiterea cartelei de vot unei alte persoane, pentru a confirma prezenţa parlamentarului în sediul Parlamentului, vot electronic la două cartele, semnături în numele altei persoane sau lăsarea cartelei de vot în aparat, la părăsirea sălii de şedinţă, să fie sancţionată inclusiv cu suspendarea indemnizaţiei pentru trei luni”.  

Purtătorul de cuvânt al PNL a menţionat că, pentru stimularea prezenţei în Parlament a parlamentarilor, PNL va propune implementarea modelului din Parlamentul European, privind indemnizaţia, respectiv indemnizaţia de bază se va reduce la o treime din cuantumul actual iar indemnizaţia lunară de şedinţă se va suplimenta cu cele două treimi rămase. 

În privinţa motivării absenţelor, Adriana Săftoiu a spus că PNL va propune ca motivarea acestora să fie făcută doar în cazuri medicale şi în cazul deplasărilor oficiale. 

”Votul în Parlament trebuie să fie deschis iar fiecare cetăţean trebuie să ştie cum votează un parlamentar”, a adăugat Săftoiu, precizând că votul secret va fi valabil doar pentru învestirea Guvernului sau în cazul moţiunii de cenzură. Astfel, se elimină votul secret în privinţa cererilor justiţiei, iar exprimarea votului se va face prin sistem electronic sau apel nominal, fără a se mai apela la ridicarea de mână la vot. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.