Obiectivul coaliţiei de la guvernare este ca legislaţia penală a României să ducă subordonarea justiţiei in curtea de la Kiseleff, iar viteza cu care s-a desfăşurat toată această procedură şi inclusiv votul final demonstrează caracterul discreţionar şi aservit politic al unor persoane cu grave probleme penale urgente, afirmă reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară (PMP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, PMP spune că Codul de Procedura Penală respectă o linie imprimată de evenimentele care s-au petrecut în timpul guvernării PSD-ALDE - Ordonanţa 13, insistenţa în revocarea procurorului şef al DNA, modificările la legile justiţiei. 

"Obiectivul coaliţiei de la guvernare este ca legislaţia penală a României să ducă subordonarea justiţiei in curtea de la Kiseleff, iar viteza cu care s-a desfăşurat toată această procedură şi inclusiv votul final demonstrează caracterul discreţionar şi aservit politic al unor persoane cu grave probleme penale urgente", afirmă reprezentanţii PMP.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Senatorul PMP Dorin Bădulescu, membru al Comisiei parlamentare pentru legile justiţiei dă mai multe exemple care, în opinia sa, scot în evidenţă şi lipsa de viziune corectă, europeană şi profesionistă a Codului de procedură penală:

"Afectăm esenţial instituţia martorului. Astfel, martorul, o instituţie esenţială în aflarea adevărului, va putea refuza să declare faptele de care a luat cunoştinţă. Un alt exemplu este faptul că este interzisă în timpul urmăririi penale comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii, cetăţenii nu pot afla dacă aleşii lor sunt suspectaţi de corupţie. De asemenea, fostele soţii şi actualele concubine ale infractorilor nu mai pot fi audiate în calitate de martori în dosarele penale. Au fost ignorate în mare măsură criticile şi recomandările judecătorilor din România şi ca atare reprezintă o involuţie în crearea unui sistem de justiţie penală modern şi adaptat noilor realităţi sociale, precum şi o denaturare a scopului procesului penal şi a politicii penale a statului. Dezbaterile nu s-au rezumat la transpunerea acestei directive. (...) Soluţia rezultată însă este că majoritatea dintre aceste modificări propuse astăzi reprezintă soluţii menite să îngreuneze activitatea instanţelor şi a parchetelor, fără un studiu de impact cu perspectiva de a duce direct către o reală bulversare a activităţii organelor judiciare, la slăbirea justiţiei din România", arată senatorul PMP.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat luni seară, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. PNL şi USR au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională.

Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi “pentru”, 78 ”împotrivă” şi o abţinere.

Şedinţa de plen s-a desfăşurat în absenţa lui Liviu Dragnea şi a fost condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase, care a fost propus de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informaţii Externe.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.