Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au depus, luni, o moţiune simplă împotriva ministrei Educaţiei Ligia Deca despre care spun că nu a reuşit să implementeze nicio reformă în învăţământul românesc şi îl menţine într-o stare dezastruoasă, confirmată recent şi de rezultatele extrem de slabe de la testele PISA. Moţiunea este intitulată „Moţiune de merit pentru mandatul de nota 2 al ministrei Deca”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
În moţiunea simplă, Ligia Deca este acuzată că a cenzurat raportările privind procentul de analfabetism funcţional înregistrat în România, pentru a ascunde dezastrul educaţional, mai arată comunicatul de presă al USR.
 
„Ligia Deca a ajuns să fie o piatră de moară pentru tot ceea ce se întâmplă în învăţământul românesc. Ar fi trebuit să-şi dea deja 3 demisii de la preluarea mandatului: o demisie pentru rezultatele catastrofale de la testele PISA şi pentru încercarea de a le măslui. O a doua demisie pentru cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 18 ani, o grevă batjocorită de Guvern şi urmată acum de minciuna creşterii salariilor din învăţământ, care nu se face aşa cum s-a promis iniţial. O a treia demisie trebuie dată pentru legile educaţiei, rezultatul proiectului „România Educată”, legi care nu sunt altceva decât maculatură. Ligia Deca i-a păcălit pe profesori cu salariile, i-a păcălit pe părinţi că o să fie o educaţie mai bună, acum a încercat să păcălească şi presa şi pe reprezentanţii OECD în privinţa testelor PISA. E momentul să plece acasă”, a declarat senatorul USR Ştefan Pălărie, conform sursei citate.
 
Ministra Educaţiei nu a făcut nimic pentru a stopa degradarea şcolii româneşti, din contră, a sporit inechităţile din sistem, prin introducerea examenului de admitere la liceu, în ciuda tuturor avertismentelor primite, şi a continuat să scadă nivelul subiectelor de la Evaluarea Naţională, examen care a ajuns să nu mai însemne nimic.
 
USR şi Forţa Dreptei solicită Guvernului României să accelereze reformele din Educaţie prevăzute în PNRR, să crească de îndată salariile profesorilor conform măsurilor adoptate prin OUG 57/2023 şi să asigure derularea Programului Naţional Masă Sănătoasă pentru un milion de copii în anul şcolar 2023-2024, aşa cum este stabilit în legea învăţământului preuniversitar, conform sursei menţionate.
 
Rezultatele testării PISA 2022 arată că scorurile medii obţinute de elevii din România au fost similare cu cele înregistrate în 2018 la matematică, lectură şi ştiinţe. Totodată, elevii din România au rezultate mai scăzute decât media celor din ţările OCDE şi doar 1% dintre elevii din ţara noastră au performanţe superioare la ştiinţe. În plus, diferenţa între rezultatele obţinute de elevii avantajaţi şi cei dezavantajaţi este mai mare în România faţă de diferenţa medie dintre cele două grupuri în ţările OCDE. Circa un sfert dintre elevii români se declară victime ale bullying-ului.
 
Ministra Ligia Deca a anunţat, marţi, că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la acelaşi nivel ca în 2018. Ea a menţionat că, spre deosebire de alte state, ţara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor.
 
„Sistemul educaţional din România este rezilient, dar trebuie să creştem nivelul de alfabetizare funcţional. Avem o proporţie importantă de elevi care nu au competenţele minime necesare pentru a face faţă cu succes provocărilor societăţii actuale. Performanţele la testarea PISA 2022 ne situează încă sub media OECD”, a explicat Deca.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.