Interesul naţional al Ungariei este aderarea României la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil, iar guvernul maghiar speră că acest lucru se poate întâmpla în timpul preşedinţiei Ungariei la Consiliul European, a anunţat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, luni, la Budapesta, transmite MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Ministerului, în cadrul Comisiei de Coeziune Naţională din cadrul Parlamentului Ungariei, şeful diplomaţiei ungare a vorbit despre dificultăţile care decurg din faptul că România nu este încă membră a Spaţiului Schengen şi şi-a exprimat opinia potrivit căreia Bucureştiul a făcut deja toate demersurile necesare pentru a se alătura acestuia.

”Asta arată opiniile experţilor de la Bruxelles, iar acest lucru este susţinut şi de faptul că toate statele membre ale UE, cu excepţia unuia, au asigurat România de sprijinul lor”, a subliniat Szijjártó.

Ministrul a menţionat un dublu standard în legătură cu faptul că Austria nu a votat pentru aderarea României.

”De obicei, dacă Ungaria nu sprijină ceva, se vorbeşte imediat de nesocotirea ideilor de bază ale părinţilor fondatori şi de o perturbare scandaloasă a unităţii europene. Însă dacă face asta o ţară din Europa de Vest, atunci se vorbeşte despre o aplicare legitimă a drepturilor care decurg din tratatele europene”, a afirmat ministrul ungar de Externe.

Péter Szijjártó a relatat că guvernul ungar se consultă în mod constant cu partea austriacă în această chestiune, însă acest lucru înseamnă în prezent provocări, deoarece în Austria a apărut o situaţie politică volatilă din cauza faptului că forţele care s-au aflat până acum la conducere nu au câştigat alegerile recente.

”Şi se pare că, deocamdată, câştigătorul nu va avea ocazia să încerce să formeze un guvern – ca o glorie şi mai mare a democraţiei”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

”Un lucru este cert: cu oricine trebuie să discutăm în Austria, vom face clar interesul naţional maghiar cu privire la acest subiect”, a adăugat Szijjártó.

Ministrul a subliniat, de asemenea, că în această problemă Ungaria face cu siguranţă parte din majoritatea europeană.

”Mai mult decât atât, suntem una dintre vocile acestei majorităţi, încercând să ajutăm în acest fel România – precum şi Bulgaria, bineînţeles – să devină parte din Spaţiul Schengen”, a explicat Péter Szijjártó.

”Să sperăm că aderarea României la Schengen poate avea loc deja sub preşedinţia noastră (…) Acest lucru s-ar afla în concordanţă totală cu interesele naţionale maghiare şi cu interesele comunităţii naţionale maghiare care trăieşte de cealaltă parte a graniţelor Ungariei”, a declarat ministrul de Externe.

În perioada 1 iulie-31 decembrie 2024 Ungaria asigură Preşedinţia Consiliului UE.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.