Premierul Ludovic Orban a afirmat că măsurile luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei nu au avut legătură cu alegerile, precizând că au fost luate decizii severe, chiar cu riscul pierderii unor voturi la scrutinul parlamentar.
Orban a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă românii să se aştepte ca după alegeri să vadă o înăsprire a măsurilor de combatere a pandemiei.
"Măsurile pe care le luăm nu au legătură cu alegerile. Am luat măsuri severe, chiar cu riscul de a pierde voturi. Am luat măsuri în primă fază care era aplicabile la nivel judeţean şi la nivel local în funcţie de indicele de răspândire a virusului, după care am mai luat un set de măsuri naţionale, care au generat nemulţumire din partea multor români. Pe de altă parte, nu avem ce să facem, a trebuit să luăm aceste măsuri şi iată că măsurile pe care le-am luat au reuşit să îşi demonstreze eficacitatea pentru că suntem în a treia săptămână consecutivă în care suntem relativ la un plafon, iar în săptămâna care a trecut a început să crească numărul de vindecări şi se apropie numărul de vindecări, ba chiar am avut prima zi în care numărul de vindecări a fost mai mare decât numărul persoanelor care s-au infectat. Măsurile pe care le-au luat au efecte şi ăsta este de fapt scopul pe care ni-l dorim, să reuşim să oprim creşterea şi să intrăm pe trend descendent, ca un număr cât mai mic de români să se infecteze cu acest virus. Ăsta este obiectivul nostru, nu avem nimic altceva pregătit”, a afirmat Orban.
El a menţionat că măsurile luate de autorităţi au fost mai severe decât în alte ţări.
"Uitaţi-vă şi în alte ţări, practic, deşi au fost prezentate ca nişte lockdown-uuri, sunt de fapt seturi de măsuri care au fost întrebuinţate aici de noi. De exemplu, mai ţineţi minte că am fost criticaţi de ce am închis şcolile, Portugalia a luat decizia de a trece la învăţământ online şi alte ţări au luat decizii similare. S-au închis anumite activităţi sau s-au restricţionat anumite activităţi. Măsurile pe care le-am prevăzut cu aplicabilitate locală şi judeţeană în funcţie de indicele de răspândire a virusului au fost măsuri destul de severe, înainte ca alte ţări să ia măsuri destul de severe şi uitaţi-vă evoluţia pandemiei din cel de-al doilea val din celelalte ţări şi evoluţia pandemiei la noi”, a mai afirmat premierul.
El a precizat că speră ca ţara noastră să consolideze acest platou de îmbolnăviri pe care se află în prezent şi chiar să intre pe un trend descendent.
"Noi am avut zece zile în care am avut tendinţa asta de creştere şi de trei săptămâni suntem relativ, sper să consolidăm acest platou pe care ne găsim în momentul de faţă şi chiar să intrăm pe trend descendent. Ce pot să vă spun, că am făcut analiza pe localităţi care au intrat în carantină. De exemplu, Zalău, Jibou din Sălaj, Baia Mare, cele care au intrat printre primele în carantinare, evoluţii oarecum similare, au mai rămas trei, patru, cinci zile în care a existat o tendinţă de creştere după care s-a intrat în plafon şi în toate aceste localităţi au intrat pe pantă descendentă în ceea ce priveşte numărul de infectări", a transmis premierul Ludovic Orban.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.