De pe 27 aprilie, data excluderii lui Valeriu Zgonea din PSD, social-democraţii au pornit o cruciadă pentru îndepărtarea acestuia de la şefia Camerei Deputaţilor - funcţie cu o valoare "aproape zero", în cuvintele lui Liviu Dragnea, şi pe care lui i-ar fi ruşine s-o ocupe - lăsând de înţeles că ea îi aparţine lui Victor Ponta, deşi liderii PSD nu păreau de la început să aibă nici cea mai mică intenţie să i-o acorde.
O lună şi două săptămâni - atât se întinde relevanţa funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor de acum şi până la alegerile parlamentare din toamnă. Două săptămâni până la finalul sesiunii februarie-iunie, apoi - în cel mai bun caz - luna septembrie, până la tradiţionala vacanţă electorală pe care senatorii şi deputaţii o iau în pragul tuturor alegerilor. O lună şi două săptămâni în care cineva trebuia să "dea cu ciocănelul" la prezidiu, însă acel cineva nu mai putea fi Valeriu Zgonea, după excluderea din PSD de pe 27 aprilie.
Atunci social-democraţii au decis că preşedinte peste vacanţa parlamentară trebuie să fie un lider PSD, având în vedere că funcţia le aparţine. În cale le stăteau doar Regulamentul forului şi - surprinzător, oarecum - Valeriu Zgonea, care a opus mai multă rezistenţă decât se aşteptau, poate, cei care i-au pregătit revocarea. Regulamentul prevedea clar că revocarea poate fi cerută doar de grupul de care aparţine preşedintele, însă Zgonea a invocat cu uşurinţă argumentul că el, de la excluderea din PSD, nu mai aparţine niciunui grup. Aşa că social-democraţii au petrecut următoarea lună modificând acest Regulament, precum şi activând comisiile de Statut şi de Regulament ale forului pentru a veni cu interpretări care să le justifice obiectivul de a-l da jos pe fostul număr doi din partid.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Toată această bătălie a fost dusă timp de aproape două luni pentru o funcţie care a ajuns să îl exaspereze pe Liviu Dragnea. În ziua în care eforturile social-democraţilor au fost în sfârşit răsplătite şi Valeriu Zgonea a părăsit scaunul de care se agăţase cu atâta succes de pe 27 aprilie, liderul PSD şi-a permis să ridiculizeze, practic, propriile eforturi.
"Am ajuns ca în fiecare zi să vorbim despre această funcţie ca şi cum este funcţia de şef al Universului. Vă spun că din punctul meu de vedere această funcţie are o importanţă aproape de zero. Fiind ocupată de Valeriu Zgonea, mi-ar fi mie ruşine să ocup această funcţie după el. Dacă aş vrea vreodată să fiu preşedintele Camerei Deputaţilor ar trebui să fie neapărat cineva care să se sacrifice ca să fie în acest interval", a explicat Dragnea, în faţa jurnaliştilor.
Potrivit liderului PSD, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor înseamnă, de fapt, un singur lucru: să stea "cu ciocănelul în mână şi să-i dea cuvântul domnului Cernea" pe procedură. Liderul social-democraţilor nu aminteşte însă cât de crucial poate fi acel "ciocănel" în momentul în care se votează legi precum superimunitatea parlamentarilor, modificările Codurilor penal şi de procedură sau chiar Legea unitară a pensiilor, în timpul mandatului Robertei Anastase.
În aceste condiţii, lupta acerbă a social-democraţilor pentru a obţine această funcţie cedată prin excluderea lui Valeriu Zgonea poate căpăta alte semnificaţii. Iar numirea unui "greu" al PSD, precum Victor Ponta, are sens din punct de vedere politic.
Nici nu trecuseră bine primele zile de la excluderea lui Zgonea, că Liviu Dragnea era pregătit să i-o ofere fostului său şef pe linie de partid, Victor Ponta.
"Am stabilit cu Victor Ponta să ne vedem, după Paşte, şi să discutăm funcţia de preşedinte de la Camera Deputaţilor, dar şi multe altele. O să convenim şi o să anunţăm şi partidul. Eu nu fac astfel de anunţuri la televizor. Victor Ponta e cel mai recomandat pentru această funcţie. Victor Ponta era un preşedinte mai bun decât actualul preşedinte al României”, spunea Dragnea, pe 2 mai.
Ce s-a întâmplat însă între timp? Răspunsul, potrivit unor surse social-democrate, este simplu: Dragnea nu avea în intenţie în niciun moment să îi ofere lui Ponta această funcţie, în condiţiile în care relaţiile dintre cei doi s-au răcit - vizibil, dar neasumat - încă din vara anului trecut. Numele lui Victor Ponta la şefia Camerei Deputaţilor a apărut neaşteptat în spaţiul public, însă nu ar fi fost vehiculat de Dragnea şi susţinătorii săi, ci chiar de Ponta şi de cei care încă îi sunt aproape în partid. În faţa acestei situaţii, Dragnea - care încă nu reuşise să îl debarce pe Zgonea - a acceptat, declarativ, să dea o funcţie pe care încă nu o avea de dat.
Între 2 mai şi 14 iunie - data la care vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a devenit unsul PSD - declaraţiile lui Liviu Dragnea pe această temă au devenit din ce în ce mai diluate, culminând cu o replică laconică dată pe holurile Camerei Deputaţilor, cu câteva momente înainte ca mandatul lui Valeriu Zgonea să ajungă la final: Dacă Victor Ponta "s-a autopropus, nici nu mai votăm”.
Social-democraţii au votat, însă, o zi mai târziu, oferindu-i funcţia "aproape zero" lui Florin Iordache, însuşi Ponta asumându-şi eşecul şi precizând că nu va mai candida decât cu susţinerea lui Liviu Dragnea.
Oricât ar glumi Liviu Dragnea pe seama funcţiei de şef al Camerei, este totuşi a treia ca importanţă - şi ierarhie - în stat, iar cutuma ultimilor mulţi ani în PSD este că numărul doi în partid este cel care îl va înlătura pe numărul unu. Au făcut-o Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta şi - cel mai de curând - Liviu Dragnea. Cu o astfel de istorie, este greu de crezut că actualul şef al social-democraţilor avea să-i mai ofere vreo portiţă fostului său şef de partid, care a spus-o, mai pe ocolite, că e oricând dispus să ajute PSD din orice poziţie i se va pune la dispoziţie.
Aceea de preşedinte al Camerei Deputaţilor a ieşit, de marţi, cu totul din discuţie, însă Liviu Dragnea nu uită de Victor Ponta şi îl invită să pună în continuare umărul la victoria social-democraţilor în alegerile parlamentare, aşa cum a făcut-o şi la locale, din calitatea de simplu deputat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.